Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Helpt Sudocreme tegen puistjes?

Sudocrem: wat je met dit supermiddeltje allemaal kan aanpakken

Veel mensen hebben een potje Sudocrem in huis voor een schrale huid. Het is een dikke vettige crème die je makkelijk opsmeert en meestal wordt gebruikt voor kleine kinderen of baby’s die rode billetjes of huiduitslag hebben. Je kunt er echter meer mee.

Veel vrouwen hebben last van schurende plekken op de benen. Zeker als je sport of hardloopt kan dat behoorlijk pijnlijk zijn. Je kunt daarvoor speciale middelen kopen, maar een dun laagje Sudocreme verhelpt dit ook al enorm.

Ook bij acnevlekjes komt deze dikke crème goed van pas. Het kalmeert de huid namelijk. Dat komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol dat erin zit. Na het wassen een beetje Sudocrem op de puistjes aanbrengen, helpt echt.

Laat het lekker in de nacht intrekken en was het er de volgende dag weer af met water. Gebruik Sudocrem liever niet onder je make-up. Door de wat vettige substantie blijft dit niet echt goed zitten en veroorzaak je meer onzuiverheden. Eerst even goed je gezicht reinigen dus.

Sudocrem: voor luieruitslag en acne?

Zink oxide is een veelvoorkomend ingredient in skincare voor de vette/acne huid. Zink is astringent, dat wil zeggen dat het lichaamscellen krimpt of doet samentrekken, waardoor je poriën kleiner worden en je gezicht hierdoor een egalere look krijgt. Ook werkt zink ontstekingsremmend (puistjes zijn huidontstekingen), helend en reguleert het de olie afscheiding van je huid (het heeft een matterend effect).

Voor de rest bevat Sudocrem ingrediënten die in de meeste moisturizers voorkomen, een mengsel van water met verschillende oliën en wassoorten. Ik kan in deze ingrediënten niets bijzonders ontdekken wat wordt gebruikt tegen acne. Sudocrem bevat als laatste een ietsiepietsie lavendel olie en BHA.

Lavendel olie, een etherische olie, heeft bacteriedodende eigenschappen.Verder helpt de olie ook bij een ontstoken, jeukende en geïrriteerde huid. Je zou dus kunnen zeggen dat lavendel olie een goede keuze is bij acne. BHA is een afkorting voor beta-hydroxy-acid. Er is maar een beta-hydroxy-acid en dat is (acetyl) salicylzuur, een ingredient dat bekend staat om zijn goede werking tegen acne. Ik heb er laatst een heel uitgebreid en interessant artikel over geschreven, klik hier als je deze terug wil lezen.

De creme is trouwens eerder een dikke, spierwitte zalf. Bij uitsmeren is de zalf niet meer zo wit, maar een blijft heel lichtjes zo’n wit waasje achter. Zoals bij zonnebrandcreme met een hoge factor, weet je wel? Het maakt je ietsje bleker dan wat je zelf bent, maar met een bronspoeder erover is dat wel weer te overzien. Je zou sudocrem dus zowel overdag als ‘s nachts kunnen dragen. De zalf ruikt subtiel naar lavendel, eigenlijk best lekker, en het trekt ondanks de dikte redelijk snel in.

Alles wat je moet weten om puistjes te genezen en te voorkomen

Puistjes komen veel voor. Met name jong volwassenen en tieners hebben er makkelijk last van. Aanleg en hormonen spelen daarin een grote rol. Eén ding is in elk geval zeker: veel mensen ervaren ongemak van puistjes. Iedereen wil immers een mooie, gave huid. In dit artikel bespreken we daarom alle tips, zowel qua leefstijl als cosmetica, om puistjes te voorkomen en te genezen. Mee-eters of puistjes kunnen namelijk allerlei oorzaken hebben en er zijn verschillende manieren om ze tegen te gaan. Hieronder lees je hoe!

Oorzaken van acne: puistjes & mee-eters

Er zijn uiteenlopende factoren die ten grondslag liggen aan het ontstaan van pukkels. De belangrijkste factoren die meespelen bij het ontstaan van acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Hormoonhuishouding als oorzaak van pukkels & mee-eters

Hormonen staan met stip op #1 als oorzaak van pukkels en mee-eters. Hormonen reguleren namelijk de talgproductie. Hormoonschommelingen brengen zodoende vaak pukkeltjes en mee-etertjes met zich mee. Het is niet voor niets dat puistjes vaak worden veroorzaakt door of samengaan met:

Helaas zijn hormonale veranderingen, hormoonschommelingen en pieken in de hormoonhuishouding niet of nauwelijks te voorkomen. Gezond en gevarieerd eten, veel bewegen en stress tot een minimum beperken, komt een gebalanceerde hormoonhuishouding ten goede en kan een hormonale disbalans helpen voorkomen.

2. Stress kan van invloed zijn op het ontstaan van pukkels

Door mentale en psychologische stress wordt meer van het stresshormoon cortisol geproduceerd. Hoe meer cortisol er binnen je lichaam in omloop is, des te meer talg er wordt geproduceerd door de talgkliertjes in je huid. Meer talg betekent meer mee-eters en puistjes en dus hevigere acne.

3. Cosmeticagebruik kan mee-eters + puistjes veroorzaken

Vette make-up werkt acne in de hand doordat vet en olie de poriën kunnen doen verstoppen. Daarnaast zijn natriumlaurylsulfaat, isopropylmyristaat, lanoline, laureth-4 en bepaalde (D&C) rode kleurstoffen zeer slecht voor de huid.

Ook kunnen de zuurgraad (pH-waarde) en het vetgehalte van de huid uit balans raken door make-up & cosmetica. Hierdoor zullen makkelijker ontstekingen, puistjes, acne en mee-eters ontstaan. Gebruik om puistjes te camoufleren bij voorkeur een zeer dun laagje foundation op waterbasis.

4. Verkeerde huidreiniging kan acne in de hand werken

Wanneer je je huid niet voldoende reinigt of op onjuiste wijze ontdoet van cosmetica, dan kunnen er restjes en vuil op de huid achterblijven. Deze restproducten kunnen in de poriën terechtkomen en samen met talg en huidschilfertjes bijdragen aan pukkels: puistjes en mee-eter.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!