Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Behandeling van Eczeem met Vaseline Lanette

Eczeemzalven bij de drogist (Kruidvat, Etos e.d.)

Basiszalven kun je vaak zonder recept halen bij je apotheek. In sommige gevallen moeten ze wel door je arts worden voorgeschreven. Er zijn verschillende zalven die de huid goed hydrateren.

Volgens de consumentenbond zijn er een aantal zalven die zijn aan te raden tegen eczeem, namelijk:

  • Calmurid
  • Cremor cetomacrogol
  • Cremor lanette
  • Cremor vaseline cetomacrogolis
  • Cremor vaseline lanette
  • Koelzalf
  • Unguentum cetomacrogolis
  • Unguentum lanette
  • Unguentum urei
  • Vaseline
  • Vaseline/paraffinezalf

Om erachter te komen hoe de consumentenbond erop is gekomen waarom deze zalven aan te bevelen zijn heb ik het internet afgespeurd naar onderzoeken en ervaringen van mensen met eczeem die deze over de toonbank verkrijgbare crèmes gebruiken. De consumentenbond is over het algemeen wel een betrouwbare bron als het gaat om de kwaliteit van producten, dus ik vertrouw wel op deze lijst.

Op een aantal crèmes in deze lijst ga ik dieper in.

Calmurid

Calmurid is een middel dat de huid weker maakt en ervoor zorgt dat je huid vocht beter in zich opneemt. Vooral als je door eczeem een harde huid hebt gekregen wordt dit gebruikt. De werkzame stof in calmurid is ureum. Als je daarvoor allergisch bent kun je het niet gebruiken. Je kunt je huisarts vragen om dit te testen. Daarbij wordt ook afgeraden om deze crème op je gezicht en rondom de ogen te gebruiken.

Uit ervaringen die op het internet staan blijkt dat calmurid wisselend effect heeft. De een is er super tevreden mee, terwijl de ander het verschrikkelijk spul vindt. Dit hangt ook af van de plaats waarop je last hebt van eczeem. Als je bijvoorbeeld de crème op je handen moet gebruiken geven ervaringsdeskundigen aan dat deze crème te verkiezen is boven de vettige crèmes waardoor je niets meer kunt.

Tot slot…

Eczeem is ontzettend vervelend en hydratatie van de huid speelt een grote rol voor het voorkomen en verminderen van eczeem. Er zijn meerdere basiszalven die je bij de drogist of apotheek kunt halen om je huid goed te hydrateren. Omdat niet elke huid hetzelfde is kan het nodig zijn om meerdere zalven uit te proberen voordat je de perfecte zalf voor jezelf hebt gevonden.

Als je last hebt van eczeem zijn er drie soorten zalven die het eczeem kunnen verminderen. In eerste plaats zal er waarschijnlijk hormoonzalf of tacrolimus- en pimecrolimuscremes voorgeschreven worden. Als je last hebt van een infectie op de plaats van de eczeem wordt er ook antibiotische zalf gebruikt waar eventueel een van de bestanddelen van de andere zalven in zit.

Bronnen:

Lanettecrème met 20% vaseline

Lanettecrème met 20% vaseline is geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het houdt de huid soepel en voorkomt verdere uitdroging. Lanettecrème met 20% vaseline bevat geen propyleenglycol om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Dit product wordt geadviseerd als basis huidverzorging. Het kan de medicinale behandeling ondersteunen maar niet vervangen.

Toegevoegd vaseline

De vaseline in deze crème zorgt voor een hoger vetgehalte en dekt de huid af. Het draagt bij aan de bescherming van de huid, waardoor de huid minder water afstaat en wordt gehydrateerd.

Lanettecrème is ook verkrijgbaar met 10% en 50% vaseline.

Gebruiksaanwijzing

Tenzij anders voorgeschreven 2 maal per dag aanbrengen. U kunt de crème gebruiken zolang u deze nodig heeft.

Er zijn geen wisselwerkingen met andere geneesmiddelen bekend. Indien u ook een andere crème of zalf voorgeschreven heeft gekregen, overleg dan met uw arts of apotheker over de volgorde van smeren.

Bijwerkingen

De Lanettecrème met 20% vaseline zal nauwelijks aanleiding geven tot bijwerkingen. Zeer zelden kunnen gevoeligheidsreacties en irritatie van de huid, door één van de bestanddelen van de crème, optreden. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

Duurzame verpakking

Dit product is verpakt in een duurzame tube op basis van bio-based plastic. Bio-based plastic is gemaakt uit een hernieuwbare bron, suikerriet, in plaats van fossiele grondstoffen. Dit draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Wat voor eczeemzalven zijn er?

Als je last hebt van eczeem hoef je niet altijd direct te grijpen naar een medicinale zalf waar hormonen in zitten. Door de medische wereld worden er twee soorten zalven van elkaar onderscheiden, namelijk:

De basiszalf wordt puur gebruikt om de huid gehydrateerd en rustig te houden. Deze wordt gebruikt zowel als je last hebt van eczeem als in de rustigere periodes daartussen. Basiszalven kun je krijgen op recept van je arts, maar je kunt ze ook krijgen in een drogisterij.

Medicinale zalven worden gebruikt als je daadwerkelijk last hebt van eczeemplekken op en rondom deze plaatsen. Misschien denk je eerst dat alle medicinale zalven tegen eczeem hormoonzalven zijn, maar dat is niet zo.

Naast hormoonzalven zijn er ook antibioticazalf en tacrolimus- en pimecrolimuscreme. De laatste twee zalven onderdrukken de ontstekingsreactie van de huid, zonder dat de huid hiervan dunner wordt zoals bij hormoonzalven. Er zijn wel andere mogelijke bijwerkingen zoals huidirritatie, ontstoken haarzakjes en infecties.

Waarom eczeemzalven gebruiken?

Als je last hebt van eczeem is dat stukje huid uitgedroogd en vaak gebarsten. Hierdoor kan de huid niet de beschermende functie uitvoeren. De huid vormt een grens tussen wat er zich binnen je lichaam afspeelt en wat daar leeft en wat zich erbuiten bevindt.

Door de beschadigingen van eczeem kunnen bacteriën je lichaam binnendringen die dat normaal niet kunnen.

Met het gebruiken van eczeemzalven die je huid soepel en gehydrateerd houden voorkom je dat de huid barst en voorkom je ook veel jeuk waardoor de neiging om te krabben minder groot wordt. De prikkels die voor eczeem zorgen worden door de gehydrateerde huid ook beter genegeerd.

Als je medicinale eczeemzalven met hormonen gebruikt wordt dit gedaan om de immuunreactie in de huid te onderdrukken. Hierdoor krijg je minder snel last van eczeem dan als je dit zonder hormonen doet en gaat het eczeem ook sneller weg.

Middelen tegen droge huid

Er zijn diverse middelen die worden voorgeschreven voor de behandeling van de droge eczeemhuid. Zoals zalven, crèmes en smeersels (lotions). Ze bevatten geen medicijnen. Voor het gemak gebruiken we ook wel de term 'basiszalven'. Hierbij een overzicht van de meest voorgeschreven middelen, met daarbij wat erin zit, wat vergoed wordt en tips voor de dagelijkse praktijk.

Cetomacrogolzalf FNA
Cetomacrogolwas 25,5 g
Paraffine 21,5 g
Vaseline 38,25 g
Isopropylmyristaat 15 g

Lanettezalf FNA
Lanettewas SX 25,5 g
Paraffine 21,5 g
Vaseline 38,25 g
Isopropylmyristaat 15 g

Koelzalf FNA
Arachide olie 57,5 g
Witte bijenwas 12,5 g
Monoleïne 4 g
Rozenolie 1 dr.
Gezuiverd water 26 g
Koelzalf is ook leverbaar zonder rozenolie.

Simplex-zalf FNA
Cetostearylalcohol 2,5 g
Paraffine 51,5 g
Vaseline 40 g
Wolvet 6 g

Vaseline/Paraffine ana (gelijke delen)
Vaseline 50 g
Paraffine 50 g

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!