Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
1. Was altijd je handen met zeep voor je je gezicht aanraakt
2. Reinig je gezicht tweemaal per dag, niet meer of minder
3. Verwijder ALTIJD je make-up voordat je gaat slapen
4. Double cleanse (dus reinig 2x je huid) als je make-up draagt
5. Gebruik géén agressieve maar milde producten (zoals baby shampoo)
6. Kies basic & natuurlijke verzorging (zie mijn favorieten)
7. Wissel ook niet te vaak van verzorgingsproducten, dat geeft onrust!
8. Skip foundation, hierdoor kan je huid niet ademen
9. Wanneer het kan, draag dan even geen make-up
11. Knijp puistjes niet uit, je duwt de ontsteking zo naar binnen
12. Gebruik geen scrubs, ga liever voor een kleimasker of exfoliator
14. Was je kwasten elke week met een milde shampoo i.v.m. bacteriën
15. Gebruik een apart handdoekje voor je gezicht (of dep zelfs met keukenrol)
16. Wissel je kussensloop ook regelmatig (of draai je kussen gewoon even om)
17. Slaap elke nacht minimaal 7 à 8 uur voor een goede gezondheid
19. Reduceer stress, want dit beïnvloedt je hormoonbalans
20. Pak voldoende zon mee (maar ga uiteraard niet de hele dag bakken)
21. Stop met roken en alcohol drinken, dat is nergens goed voor
23. Spoel je gezicht af na het haren wassen (shampoo kan irriteren)
24. Vermijd plastic i.v.m. hormoonverstoring en dus kans op acne
25. Drink gedurende de dag veel water, zodat je lijf niet uitdroogt
Aardappelen helpen bij het lichter maken van donkere kringen en bij het verminderen van opgezwollen wallen. Zorg dat de aardappelen koud zijn om de behandeling extra effectief te maken.
Ook aardappelen kan je op verschillende manieren inzetten om van je wallen af te komen. Bij alle drie de methodes dien je de huid achteraf te wassen met wat water.
Er is om die reden al vaak gekeken naar de mogelijke relatie tussen acne en (snelle) koolhydraten in onze voeding. Niet al die onderzoeken zijn even goed opgezet. In deze studie onder een groep New Yorkers is gekeken naar het verschil tussen de glycemische lading van het dieet van mensen mét en mensen zonder acne.
Wat is nu eigenlijk glycemische index (GI) en waar staat glycemische lading (GL) voor? De GI van een voedingsmiddel zegt iets over de snelheid waarmee de suikerspiegel stijgt, en de snelheid van koolhydraatomzetting. De GL geeft een meer volledig beeld. Deze waarde zegt ook iets over de GI van een product, maar houdt daarbij rekening met de portiegrootte. Een hapje witte pasta heeft namelijk niet hetzelfde effect als twee volle borden.
Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder een verhoogde talgproductie, verstopte poriën en een ontstekingsreactie in de talgklieren en haarfollikels. Mannelijke geslachtshormonen (androgenen) en verschillende andere hormoonstoffen als insuline en insuline-achtige groeifactor (IGF-I) stimuleren bijvoorbeeld de talgproductie. Ook het zogeheten IGF-bindende proteïne (IGFBP-3) en het sekshormoon bindende globuline (SHBG) dragen bij aan acne door de groeistimulatie van keratinocyten en talgklieren.
In het onderzoek werden in totaal werden 64 mensen uit New York met een gemiddelde leeftijd van rond de 22 jaar onderzocht. De helft van de groep had matige tot ernstige acneklachten, de andere groep van 32 mensen had geen last van puistjes. De deelnemers moesten gedurende vijf dagen volgens specifieke (meet)methoden hun dieet bijhouden. Gevraagd werd om zo min mogelijk af te wijken van de normale eetgewoonten.
Er werden niet alleen metingen gedaan aan de huid. Ook werden op twee momenten in het onderzoek bloedsamples genomen om verschillende biologische factoren te kunnen meten die een rol spelen bij acne. Waaronder de glucosewaarden, de hoeveelheid insuline, insuline-achtige groeifactor (IGF), IGFB-3 en de concentratie SHBG. Er werden verder nog ‘algemene’ metingen gedaan aan de bouw van het lichaam (lengte, gewicht, BMI, tailleomvang). Ook werd onderzocht op welke manier de deelnemers keken naar voeding en acne, welke (verkeerde) aannames spelen er? Ten slotte werd de kwaliteit van leven in kaart gebracht van beide groepen.
Iraanse voedingswetenschappers van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Teheran verzamelden 1750 studies naar zuivelconsumptie en acneklachten in de wetenschappelijke databases van Pubmed/Medline, Scopus, Web of Science en Embase. Uiteindelijk voldeden veertien studies aan alle selectiecriteria. Uit de analyse van de onderzoeken kwam naar voren dat de consumptie van alle soorten melk gerelateerd kan worden aan acne. Daarbij lieten halfvolle, maar vooral magere melkproducten (zogeheten skimmed milk) een sterkere relatie zien met de ontwikkeling van puistjes.
Hoe kan het dat de magere melksoorten meer klachten geven in de huid? Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de concentratie melkeiwitten als het ware toeneemt wanneer melk van vetten wordt ontdaan.
Onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat melk met 80% caseïne en 20% wei-eiwit zorgt voor een stijging van respectievelijk 15% IGF-1 en 20 % insuline. Die effecten namen verder toe wanneer de hoeveelheid vet werd verminderd in de melk.
Een andere verklaring luidt dat volle melk meer oestrogeen bevat, en dat dit de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk daarentegen bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.
In de analyse werd ook gekeken naar het mogelijke effect van de dosis zuivel op de ernst van klachten. Nemen klachten toe naarmate de consumptie toeneemt? En hoe dan?
Voor zuivel in het algemeen, volle melk en magere melk zorgde iedere extra portie voor een lineaire verhoging van het risico op acne met respectievelijk 83, 13 en 26 procent. Er werd geen lineaire dosis-responsrelatie gezien bij de consumptie van halfvolle melk en melkproducten in zijn algemeenheid.