Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Helpt Zinkzalf Tegen Puistjes? Ontdek de Feiten en Voordelen!

Zinkzalf om doorligwonden te voorkomen

Zalf beschermt de huid en werkt samentrekkend, zodat een beschadigde huid sneller kan genezen. Zalf beschermt de huid en werkt licht indrogend. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook jeukstillend en verkoelend. Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt

Het gebruik van zalf vereist enige kennis om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt toegepast. Hier zijn enkele tips voor het correct gebruik van zalf:

  1. Reinig de huid: Voordat je zalf aanbrengt, is het belangrijk om de huid goed te reinigen. Gebruik een milde reiniger om vuil en overtollig talg te verwijderen, zodat de zalf beter kan worden opgenomen.
  1. Breng een dun laagje aan: Zalf moet in een dun laagje op de huid worden aangebracht. Gebruik niet te veel zalf, want dit kan de poriën verstoppen en de huid verstikken.
  1. Masseer zachtjes in: Nadat je een dun laagje zalf hebt aangebracht, masseer je het zachtjes in de huid. Dit helpt om de zalf gelijkmatig te verdelen en helpt bij de opname ervan.
  1. Herhaal indien nodig: Afhankelijk van de ernst van het huidprobleem, kan het nodig zijn om de zalf meerdere keren per dag aan te brengen. Volg de instructies op de verpakking of raadpleeg een arts of dermatoloog voor advies.
  1. Let op bijwerkingen: Hoewel zalf over het algemeen veilig is voor gebruik, kan het bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken. Als je last krijgt van roodheid, jeuk of andere bijwerkingen, stop dan met het gebruik van zalf en raadpleeg een arts.

Door zalf op de juiste manier te gebruiken, kun je de beste resultaten behalen en de huid optimaal verzorgen. Volg de bovenstaande tips en overleg bij twijfel altijd met een professional.

Zink-supplement slikken bij acne: heeft dat zin?

Vooral over de huid met acne en de rol van zink is veel geschreven. Ook dat het slikken van een voedingssupplement met zink acneklachten kan verminderen. Wat is hiervan waar? Ik schreef hier eerder uitgebreid over. En ja, zink slikken kan inderdaad helpen tegen puistjes. Mits je de goede vorm van zink kiest. En daar valt zinkoxide buiten.

Dat zit zo: zink zit in voeding maar vaak in een vorm die je lichaam niet goed kan opnemen. Veel zink uit voeding poep je dus gewoon weer uit. Heb je extra zink nodig en kies je ervoor een supplement te nemen, dan adviseer ik een preparaat waarin het zink gebonden is aan methionine, picolinaat of gluconaat. Dat kan je lijf namelijk wel heel goed opnemen. 10 tot 15 mg zink per dag werkt al. Er zijn meer zinkpreparaten, zoals die met zinkoxide, zinkcitraat en zinksulfaat, maar die werken minder.

Neem hoe dan ook niet meer dan de aanbevolen dosis. Meer werkt niet beter. En het kan je nare bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en overgeven.

Misschien klinkt het wel een beetje vreemd, trouwens. Dat je moet oppassen om zinkoxide zonnebrandspray niet in te ademen. En wel een supplement zink kunt slikken. Dat heeft met de vorm te maken. Nanodeeltjes hebben een andere vorm en daarmee een ander effect in je lichaam dan de zinkdeeltjes in een supplement. Vergelijk het met een regenbui en een hagelbui: beide gemaakt van water maar de vorm zorgt voor een andere impact.

Lees hier meer over mijn filosofie.

KRIJGEN MANNEN VAKER PUISTJES OP DE RUG?

Hoewel zowel mannen als vrouwen rugacne kunnen krijgen, hebben mannen er meer kans op dan vrouwen. Een belangrijke factor is dat mannen een hoger testosteronniveau hebben, een hormoon dat onder andere kan leiden tot een verhoogde talgproductie, waardoor de poriën verstopt raken.

Puistjes op de rug zijn meestal geen symptoom van een onderliggende gezondheidstoestand. In sommige gevallen kunnen ze echter wel een teken zijn van een hormonale onbalans of een andere medische aandoening. Bijvoorbeeld, puistjes op de rug kunnen voorkomen bij vrouwen met de diagnose polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een hormonale stoornis die acne kan veroorzaken.

Ook medicijnen kunnen leiden tot puistjes op de rug. Sommige medicijnen tegen depressie kunnen bijvoorbeeld acne veroorzaken als bijwerking. Als je puistjes opmerkt nadat je met een nieuwe medicatie bent begonnen, is het verstandig om ze in de gaten te houden. Raadpleeg een arts als ze aanhouden.

ZIJN PUISTJES OP DE RUG ALTIJD ACNE?

Puistjes op de rug zijn niet noodzakelijk een symptoom van acne. Ze kunnen ook verschijnen als gevolg van andere veel voorkomende huidaandoeningen, zoals:

1. Warmte-uitslag: dit ontstaat wanneer zweet in de zweetkanalen wordt opgesloten, wat kleine puistjes of rode bultjes veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal vanzelf zodra de huid de kans krijgt om af te koelen.

2. Allergische reacties: voedingsintoleranties, zoals intoleranties voor zuivelproducten of gluten, kunnen bij sommige mensen leiden tot puistjes op de rug. Andere voedingsfactoren, zoals een hoge inname van suiker, verwerkt vlees, hoog glycemisch voedsel en fastfood, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes op de rug.

3. Folliculitis: dit is een ontsteking van de haarzakjes, die kan leiden tot clusters van kleine rode bultjes die zich rond het haarzakje vormen.

Medicijnen bij voetschimmel

Meestal kunt u voetschimmel goed zelf behandelen. Zo gaat u ook tegen dat u de schimmel doorgeeft aan anderen.

Crème tegen schimmel

U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid , miconazol op de huid of clotrimazol op de huid . U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes. Ze werken even goed.

  • Smeer terbinafine-crème 1 keer per dag, doe dit 1 tot 2 weken lang. Smeer niet langer dan 2 weken.
  • Smeer andere crèmes 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
  • Smeer de crème op de plekken en 2 centimeter rondom de plekken. De schimmel zit vaak ook al in de huid rond de plekken.
  • Smeer dun, zodat de crème na het smeren niet meer te zien is. Een dikke laag kan de huid irriteren.

Miconazol kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Gebruikt u bloedverdunners? Vraag uw huisarts of u dan crème met miconazol wel mag gebruiken.

Pillen tegen schimmel

Als u voetschimmel heeft aan de zijkant of onderkant van uw voet, zit de schimmel meestal diep in de huid. Dan werkt crème tegen schimmel vaak niet goed genoeg.

Uw huisarts kan u dan een recept geven. Meestal krijgt u dan terbinafine tabletten (pillen). U slikt elke dag 1 pil, doe dit 2 weken lang. Maak alle pillen op. Stop niet eerder, ook niet als uw klachten al weg zijn.

Pillen tegen schimmels zijn sterke medicijnen. Dit is belangrijk om te weten:

  • U mag ze niet nemen als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Of als u borstvoeding geeft.
  • De pillen kunnen het effect van andere medicijnen veranderen. Bijvoorbeeld van bloedverdunners en sommige medicijnen tegen depressie, hoog cholesterol of hartziektes.
    Gebruikt u een van deze medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts.
  • U kunt last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Dit kunnen bijwerkingen van de pillen zijn. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen weg, dan bent u aan het medicijn gewend.
    Als de klachten blijven, bespreek met uw huisarts of u moet stoppen met de pillen.
  • De pillen geven een kleine kans op problemen met uw lever, zoals geelzucht. Uw huid en oogwit worden dan geel. U kunt ook jeuk krijgen. Uw plas kan bruin worden (zoals thee). En uw poep kan lichtgrijs worden.
    Bel dan uw huisarts. Meestal moet u dan stoppen met de pillen.

HOE KUN JE PUISTJES OP DE RUG VOORKOMEN?

Het is misschien niet mogelijk om acne op de rug helemaal te voorkomen, maar er zijn wel maatregelen die je kunt nemen om het tot een minimum te beperken. Hier zijn onze negen preventietips:

1. HYGIËNE:

houd uw huid zo schoon mogelijk door regelmatig te douchen en een zachte reiniger te gebruiken. Kies indien mogelijk voor een niet-comedogene reiniger, omdat deze speciaal is ontwikkeld voor de huid met puistjes, en was je na het sporten om te voorkomen dat zweet in je poriën terechtkomt.

2. DRAAG LOSZITTENDE KLEDING:

strakkere kleding en synthetische stoffen kunnen zweet en bacteriën vasthouden, wat kan bijdragen aan puistjes. Kies waar mogelijk voor loszittende, ademende kleding van natuurlijke materialen zoals katoen.

3. WAS JE KLEDING REGELMATIG:

vuile kleding kan zweet en vuil vasthouden, wat bijdraagt aan puistjes. Was je kleding regelmatig om ophoping te voorkomen, en kleed je na het sporten meteen om.

4. BLIJF GEHYDRATEERD:

een uitgedroogde of droge huid is vaak een oorzaak van overmatige talgproductie - je kunt dit minimaliseren door veel water te drinken om je huid gehydrateerd te houden.

5. BEHEERS STRESS:

stress is een veelvoorkomende oorzaak van puistjes. Meditatie en lichaamsbeweging zijn geweldige manieren om de geest te ontspannen als je er tijd voor hebt, en 7-8 uur slaap per dag kan ook helpen om stress te minimaliseren.

6. VERMIJD HET AANRAKEN VAN JE RUG:

vuil en bacteriën kunnen worden overgedragen op je huid, wat rugacne kan infecteren of verergeren.

7. EXFOLIEER:

het voorzichtig scrubben van dode huidcellen op de rug kan helpen, maar vermijd agressieve scrubs die de huid kunnen irriteren en het ontstaan van puistjes kunnen verergeren.

8. VERMIJD HET DRAGEN VAN ZWARE RUGZAKKEN:

hoewel dit misschien niet mogelijk of handig is, zal het verlichten van de last van een rugzak of het kiezen voor een schoudertas de druk op de rug verlichten.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!