Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huiduitslag door Gember - Oorzaken, Symptomen en Behandelingen

Verschillende soorten uitslag behandelen

Als een huiduitslag niet ernstig is, dus niet gepaard gaat met ernstige symptomen zoals hoge koorts of veel pijn, dan kunnen veel receptvrije huidverzorgingsproducten symptomen van de huiduitslag behandelen. Hieronder lees je mijn stappenplan!

1. De oorzaak vermijden

Bij alle verschillende soorten huiduitslag is het belangrijk om eerst de mogelijk oorzaak ervan te achterhalen. Krijg je last van een jeukende rode huiduitslag na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Na het slikken van bepaalde medicatie? Door warmte? Of wanneer je een bepaalde crème opsmeert?

Door deze trigger te vermijden, zal de huiduitslag in de meeste gevallen vanzelf wegtrekken en ook niet meer optreden. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Eventueel kun je het bijhouden door iedere keer wanneer je de huiduitslag krijgt, op te schrijven wat je de afgelopen twee dagen gedaan hebt en (avond) gegeten.

2. Kalmeer de huidbarriere (ook huiduitslag zonder jeuk)

Naast het vermijden van uitlokkende factoren, is het natuurlijk ook fijn om iets aan de huiduitslag zelf te doen. Wat je het beste kunt smeren om de huid te kalmeren hangt natuurlijk vooral af van de soort uitslag. Door op de verschillende soorten huiduitslag hierboven te klikken, lees je per uitslag mijn tips.

Wel zijn er bepaalde cosmetische ingrediënten die een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid hebben en daarom bij meerdere soorten huiduitslag verlichting kunnen geven! Hieronder heb ik een aantal voorbeelden hiervan gezet:

Kalmerende producten voor het gezicht

Kalmerende producten voor het lichaam


3. Voorkom uitdroging van de huid

Wat ook belangrijk is, is zorgen voor een goed gehydrateerde huid. Dit komt, omdat een droge huid vatbaarder is voor prikkels van buitenaf en daarom ook veel sneller overgevoelig reageert. Pas daarom op met de droge lucht van een airconditioning of verwarming. En douche niet te heet.

Stress op korte en lange termijn

We hebben allemaal weleens last van stress. Een kort moment van stress is niet direct ongezond, het zorgt ervoor dat ons lichaam in staat is om te vluchten of te vechten. Een onmisbare reactie die ons helpt om te overleven en direct actie te ondernemen. Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.

Wanneer stress een lange periode aanhoudt, komt ons lichaam in de problemen omdat er vitamine- en mineralentekorten ontstaan van onder andere magnesium, B-vitamines, vitamine C, zink en ijzer. Dit uit zich bij de één in slapeloze nachten, een ander krijgt last van rode plekken of puistjes. Langdurige stress kan echter ook voor chronische huidproblemen zoals eczeem zorgen.

Eczeem door stress

Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben. 3

Atopisch eczeem is vaak een erfelijke vorm van eczeem, chronisch of slechts kortdurend. De ernst van dit soort eczeem heeft soms ook te maken met bepaalde bacteriën. De kans is groot dat kinderen met atopisch eczeem allergieën ontwikkelen. Deze vorm komt voor bij 5-15% van de kinderen en bij 1-3% van de volwassenen.

Seborroïsch eczeem treft ongeveer 3% van de bevolking en treedt vaak pas op na de puberteit. Voorkeursplaatsen voor dit soort eczeem zijn de haargrenzen, wenkbrauwen, plooien naast de neus en in/achter de oren. Seborroïsch eczeem kan jeuk geven, maar niet zo ernstig als atopisch eczeem.

Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning

Atopisch eczeem door tekort aan fillagrine

Atopisch eczeem ontstaat door een tekort aan fillagrine. 4 Dit is een eiwit in de huid met als taak vocht vast te houden in de hoornlaag. Fillagrine is opgebouwd uit histidine, een bouwstof voor verschillende stofjes zoals glutamaat, histamine en ijzer. Wanneer we bij stress veel glutamaat en histamine aanmaken, kan een tekort aan fillagrine het gevolg zijn. De huid wordt daardoor kwetsbaarder en er ontstaat sneller een ontstekingsreactie.

Soborroïsch eczeem door verhoogde talgproductie

Stress kan ook zorgen voor soborroïsch eczeem, dat veroorzaakt wordt door talgverstoppingen in de huid. Talg ontstaat bij een tekort aan vitamine A en teveel aan cortisol of testosteron.

Cellulitis verminderen

Gember schijnt opgeblazenheid te kunnen tegengaan en daardoor kan het de zichtbaarheid van kuiltjes helpen verminderen. Maak een scrub van gember om je bloedsomloop te stimuleren en je huid een kleurtje te geven. Voor de scrub heb je 100 gram suiker nodig, 60 ml olijfolie, geraspte schil van een citroen en 2 eetlepels vers geraspte gember. Het overblijfsel kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.

Als je je haar lang en sterk wilt laten groeien dan komt gember ook goed van pas. Gember zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie naar je hoofdhuid. Goede bloedsomloop kan je haargroei stimuleren. Je haarlokken kunnen versterkt worden dankzij de hoeveelheid vitamines, vetzuren en mineralen dat gember bevat. Gember kun je ook gebruiken als je last hebt van roos. Natuurlijke gist en bacteriën veroorzaken deze schilfers op je hoofdhuid. De specerij houdt het natuurlijke gist en de bacteriën laag, dankzij de antiseptische eigenschappen.

Maak een haarmasker van gelijke hoeveelheden geraspte gember en jojoba olie. Masseer het goedje in je haar en focus je voornamelijk op je hoofdhuid. Na 30 minuten kun je het masker uitspoelen en je haar wassen.

Hopelijk kan jij de wonderen van gember ervaren met deze tips!

Geschiedenis van gember

Gember heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen in Zuidoost-Azië, waar het werd gebruikt als specerij en medicijn. Het werd gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd al snel populair in China, India en het Midden-Oosten. Gember werd ook verhandeld langs de zijderoute naar Europa, waar het een luxeproduct was in de Griekse en Romeinse keukens. Tegenwoordig is gember wereldwijd een van de meest gebruikte specerijen.

Gember is rijk aan bioactieve stoffen en bevat per 100 gram:

Daarnaast is gember een goede bron van vitamines en mineralen:

  • Vitamine C: 5 mg (8% van de ADH)
  • Vitamine B6: 0,2 mg (10% van de ADH)
  • Kalium: 415 mg (12% van de ADH)
  • Magnesium: 43 mg (11% van de ADH)
  • Fosfor: 34 mg (5% van de ADH)

Gember is dus een voedzame specerij die je gerechten niet alleen smaakvol maakt, maar ook verrijkt met belangrijke voedingsstoffen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!