Blog

Blaasjes - koortslip of puistje?

Wat is een puistje?

Een puistje is een ontsteking van een talgklier die kan ontstaan door een verhoogde talgklierproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang en een bacterie. Puistjes kunnen voorkomen op verschillende delen van het gezicht, zoals de neus, voorhoofd, kin en wangen maar ook in de nek of op de rug.

Een koortslip is een plaatselijke infectie van de huid die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Koortslippen komen voor rond de lippen en in de mond. Een koortslip kan na een eerste besmetting vaker op dezelfde plek terugkomen door invloed van verschillende factoren zoals zon en stress. Een koortslip is meestal te herkennen aan een blaasje op de lippen (vandaar de naam), maar de blaasjes kunnen ook voorkomen op de kin, neus of het ooglid. Deze infectie leidt tot kleine, rode, blaasjes die pijnlijk kunnen zijn en snel kunnen uitdrogen en korstjes worden.

Krentenbaard of impetigo

Factoren zoals een verzwakt immuunsysteem, slechte hygiënepraktijken, en aanwezigheid van huidbeschadigingen, zoals wondjes of insectenbeten, kunnen het risico op krentenbaard vergroten. Het begrijpen van deze oorzaken is essentieel om preventieve maatregelen te nemen en de verspreiding van krentenbaard tegen te gaan.

Krentenbaard begint meestal met kleine blaasjes, die omgeven worden door een rode plek. Vaak worden ze niet eens opgemerkt omdat ze al snel kapot gaan. De blaasjes laten een vochtig, rood plekje achter. Geleidelijk aan droogt het vocht in tot een gele korst. Door bijmenging van wat bloed kan het korstje echter ook bruinig van kleur zijn. De infectie breidt zich vervolgens verder uit, de korstjes vloeien samen en er ontstaan grotere plekken. En dat levert het typische beeld op van gele, wat grofkorrelige korsten op een rode ondergrond (de krentenbaard). Soms spelen als complicatie de lymfeklieren op, of krijgt het kind koorts.

Koortslip behandelen: de 10 beste tips

Bij een koortslip is het goed om te bedenken dat je deze beter kunt voorkomen dan genezen. Als deze er eenmaal zit, kan je 'm niet zomaar wegtoveren. Wel zijn er manieren van koortslip behandelen om het genezingsproces te versnellen.

Het virus zelf zal overigens altijd in je lichaam blijven als deze er eenmaal zit. Hier zijn geen medicijnen voor.

Verhoog je weerstand

Zorg voor een goede weerstand! Bij veel drukte, stress, slechte voeding en weinig slaap zal je weerstand sneller dalen en kan een koortslip de kop opsteken. Probeer deze zaken te vermijden en beweeg voldoende, liefst ook in de buitenlucht.

Rook je? Stoppen met roken verhoogt je weerstand en verkleint de kans op aften in je mond.

Eet als je een koortslip voelt opkomen even geen noten en pinda's totdat de koortslip weg is.

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Voorkom besmetting

Kom niet in de buurt van baby's als je een koortslip hebt want voor zo'n kleine dreumes is het herpesvirus gevaarlijk. Baby's hebben nog niet voldoende weerstand opgebouwd. Ze zijn bij besmetting zelfs vatbaar voor hersenvliesontsteking.

Als je borstvoeding geeft kun je een mondkapje dragen en zul je ook je tepels in de gaten moeten houden op blaasjes.

Vermijd een overdaad aan zonlicht

Gebruik een lippenbalsem met een SPF factor van tenminste 15 (ook in de winter!) om je lippen te beschermen, want het virus is gevoelig voor U.V. licht. Er zijn ook lippenbalsems verkrijgbaar met SPF factor én jojoba of echinacea voor extra weerstand.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!