Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Behandeling van Eczeem aan de Hondenpoot - Effectieve Oplossingen en Tips

​Stress of angst

Als een hond overmatig begint te likken, kan dit wijzen op stress of angst. Door harde geluiden kan een hond angstig worden, ook kunnen honden last hebben van verhuizing- of verlatingsangst. Door het likken komt er endorfine vrij die de hond kan helpen te kalmeren in stressvolle situaties. Als je jezelf ooit hebt afgevraagd waarom honden aan hun voeten likken, is een van de redenen dat hun omgeving om een of andere reden onstabiel is geworden en dat ze op zoek zijn naar comfort.

Wanneer jouw hond dergelijke symptomen vaker vertoond, maar er onvoldoende aanleiding is om direct een dierenarts in te schakelen, kun je ook kiezen voor een betere voeding. Gezonde honden voeding bestaat uit natuurlijke bestandsdelen. Dit kan bijdragen aan een betere vertering, dus minder snel maag- en darmklachten.

Pijn

Honden gebruiken hun tong om op pijnlijke plekken van hun lichaam te likken. Dit gedrag kan duiden op artritis, dit is een een pijnlijke ontsteking van de gewrichten. De hond zal het gewricht vanwege de pijn zoveel mogelijk gaan ontzien. Hij of zij zal daardoor kreupel gaan lopen. Deze ziekte is bij honden ongeneeslijk, maar kan wel verzacht worden door pijnstillers. Hierdoor zal hij of zij minder pijn lijden en de levenskwaliteit omhoog. Voor advies en eventuele behandeling kun je terecht bij de dierenarts. Een gezonde en evenwichten voeding is hierbij ook belangrijk: wanneer een hond minder vetweefsel heeft, zal er minder druk komen op de pijnlijke gewrichten.

Verder is het essentieel om goed in de gaten te houden of een hond een wond of hechting niet kapot likt. Daarom wordt er na een operatie ook vaak een “kegel van schaamte” bij de hond aangebracht. Dit is een kegel die om de nek wordt aangebracht, waardoor een hond zijn vacht niet meer kan likken.

Aanpakken van het probleem

Heeft jouw hond ook last van zijn pootjes? Dan is het belangrijk dit goed aan te pakken. Een aantal oorzaken zijn eenvoudig aan te pakken, andere oorzaken vragen wat meer gepuzzel.

Klacht verholpen: +/- 1 week

Jij zult er waarschijnlijk regelmatig op uit trekken met je hond. Heerlijk de bossen in om tot rust te komen of om lekker te joggen. Grote kans dat jouw viervoeter lekker rond zal rennen en hierbij wat gekke streken uit haalt.

Het komt wel eens voor dat honden hierbij een splinter oplopen. Als deze nu net tussen de tenen zit wil hij d’r wel eens moeilijk tussenuit gaan. Dit zal gaan zweren en irriteren. Grote kans dat je op dat moment je hond tussen zijn tenen zal zien bijten.

Om de jeuk te verminderen en de ontsteking weg te nemen kun je wat tea tree crème tussen de tenen smeren. Mocht de splinter en irritatie na een paar dagen nog niet weg zijn kun je proberen de splinter te verwijderen. Behandel het wondje daarna met tea tree crème om een ontsteking tegen te gaan.

Zorg voor de veiligheid van jezelf en je hond

Het is belangrijk dat, als je merkt dat jouw hond last heeft van zijn pootje, je ervoor zorgt dat de omgeving veilig is voor jouw hond om verdere schade te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw hond niet gaat rennen, of dat andere huisdieren graag willen spelen met de hond en daarmee misschien zijn pijnlijke pootje wordt belast. Zorg er ook voor dat jouw hond zich op zijn gemak voelt ondanks de pijn. Voorkom bijvoorbeeld dat jouw hond agressief gaat reageren, maar juist kalm blijft. Wees er in dit soort tijden vooral voor jouw hond.

Met een zeer pootje is het niet prettig voor jouw hond om te veel te bewegen. Zorg er daarom ook voor dat je de bewegingen beperkt. Maak bijvoorbeeld minder grote uitlaatrondes, maar zorg er natuurlijk wel voor dat jouw hond zijn behoeftes kan blijven doen.

Atopie

Klacht verholpen: enkele weken (doorlopende aanpak nodig)

Bij atopie heeft jouw hond een aanleg voor allergische aandoeningen. Vaak komen de klachten naar voren als huid- en vachtproblemen. Dit wordt in dat geval aangeduid als atopische dermatitis, oftewel een chronische huidziekte.

Het aanpakken van atopie kan erg lastig zijn. Het beste is om uit te puzzelen welke combinatie van prikkels de klachten veroorzaakt. Op deze manier kun je achterhalen wat er moet gebeuren om de allergie aan te pakken.

Belangrijke veroorzakers van de klachten zijn huisstofmijten, meelmijten en pollen. Om atopie aan te pakken kun je het beste beginnen met een eliminatiedieet om een voedselallergie uit te sluiten. Mocht dit geen effect hebben kun je het beste even langs de dierenarts. Hij kan kijken naar de hoeveelheid antistoffen in het bloed en daar conclusies uit trekken. Helaas is niet alles eenvoudig in het bloed te zien. Het kan dus ook hierna nog een heel traject zijn om je hond van zijn klachten af te helpen. Succes!

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!