Heb Ik Huidkanker? Doe de Test en Kom erachter!
Huidkanker
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam met verschillende functies:
- beschermt de onderliggende weefsels en organen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals infecties en ultraviolette straling (UV)
- communicatie met de hersenen over warmte, koude, gevoel en pijn
- zorgt voor een constante lichaamstemperatuur.
De huid is opgebouwd uit drie lagen. Van buiten naar binnen zijn dat:
- de epidermis (of opperhuid):
- de dermis (of lederhuid)
- de subcutis (of onderhuids bind- en vetweefsel).
De twee belangrijkste cellen van de opperhuid zijn:
- plaveiselcellen of keratinocyten
- pigmentcellen of melanocyten
Over de app
- De huidmonitor app is bedoeld om je eigen huid regelmatig te controleren
- Door foto's te maken van jouw (moeder)vlekken kun je ze zelf monitoren
- Jouw (moeder)vlekken kun je direct vergelijken met foto's van onschuldige en verdachte (moeder)vlekken in de database
- In de app staan tips over waar je op moet letten bij het checken van je huid
- De herinneringsfunctie geeft je een seintje zodat je het checken niet vergeet
- De app is helemaal vrij van reclame en gratis te downloaden. Door iedereen!
De app werkt op de meeste Android smartphones en op de Iphone iOS 11.0 of nieuwer. Na het downloaden via de appstore kun je meteen aan de slag. We adviseren je om bij het gebruik in een goed verlichte ruimte te staan. De badkamer bijvoorbeeld.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisartsen kunnen je helpen met begeleiding en beoordeling van de symptomen. Indien nodig kunnen ze je doorverwijzen voor verder onderzoek en eventuele behandeling.
- Waar op het lichaam krijg je het vaakst huidkanker?
Als het vermoeden bestaat dat de kanker is uitgezaaid, wordt meestal een operatie uitgevoerd om de tumor te verwijderen. Meer onderzoeken en soms meer operaties kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er geen kanker achterblijft.
Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke onderzoeken en operaties:
- Uitgebreide excisie. Hierbij wordt een nieuwe operatie uitgevoerd in het gebied waar de kanker al is verwijderd, waarbij de chirurg meer van het gezonde weefsel wegsnijdt rond het gebied waar de kanker zich bevond.
- Operatie van de schildwachtklier. De lymfeklier die als eerste wordt bereikt door kankercellen die zich door het lichaam verspreiden, wordt de schildwachtklier genoemd en wordt vaak verwijderd tijdens een uitgebreide excisie. De klier wordt dan onderzocht om te zien of de kanker zich daar al dan niet heeft uitgezaaid.
- Lymfeklieroperatie. Als uit de schildwachtklieroperatie blijkt dat de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren, wordt een operatie uitgevoerd om meer lymfeklieren te verwijderen.
- Een PET-scan en gecomputeriseerde tomografie (CT-scan) worden uitgevoerd om na te gaan of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. ‘PET’ staat voor ‘positron emissie tomografie’ en houdt in dat eerst een soort glucose gekoppeld aan een radioactieve stof rechtstreeks in de bloedbaan wordt geïnjecteerd. De lichaamscellen nemen de radioactief gemerkte glucose op alsof het gewone glucose is. Met behulp van röntgenstralen kunnen kankercellen vervolgens zichtbaar worden gemaakt, waar ze zich ook in het lichaam bevinden, omdat kankercellen meer glucose nodig hebben dan normale cellen en daarom meer radioactiviteit afgeven.