Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe herken je huidkanker bij katten?

Hoe kan Doktr je helpen?

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisartsen kunnen je helpen met begeleiding en beoordeling van de symptomen. Indien nodig kunnen ze je doorverwijzen voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

  • Waar op het lichaam krijg je het vaakst huidkanker?

Als het vermoeden bestaat dat de kanker is uitgezaaid, wordt meestal een operatie uitgevoerd om de tumor te verwijderen. Meer onderzoeken en soms meer operaties kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er geen kanker achterblijft.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke onderzoeken en operaties:

  • Uitgebreide excisie. Hierbij wordt een nieuwe operatie uitgevoerd in het gebied waar de kanker al is verwijderd, waarbij de chirurg meer van het gezonde weefsel wegsnijdt rond het gebied waar de kanker zich bevond.
  • Operatie van de schildwachtklier. De lymfeklier die als eerste wordt bereikt door kankercellen die zich door het lichaam verspreiden, wordt de schildwachtklier genoemd en wordt vaak verwijderd tijdens een uitgebreide excisie. De klier wordt dan onderzocht om te zien of de kanker zich daar al dan niet heeft uitgezaaid.
  • Lymfeklieroperatie. Als uit de schildwachtklieroperatie blijkt dat de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren, wordt een operatie uitgevoerd om meer lymfeklieren te verwijderen.
  • Een PET-scan en gecomputeriseerde tomografie (CT-scan) worden uitgevoerd om na te gaan of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. ‘PET’ staat voor ‘positron emissie tomografie’ en houdt in dat eerst een soort glucose gekoppeld aan een radioactieve stof rechtstreeks in de bloedbaan wordt geïnjecteerd. De lichaamscellen nemen de radioactief gemerkte glucose op alsof het gewone glucose is. Met behulp van röntgenstralen kunnen kankercellen vervolgens zichtbaar worden gemaakt, waar ze zich ook in het lichaam bevinden, omdat kankercellen meer glucose nodig hebben dan normale cellen en daarom meer radioactiviteit afgeven.

Andere weetjes

Huidkanker komt zeer frequent voor, maar we kunnen het zien met het blote oog! De jaarlijkse preventiecampagnes van Euromelanoma zijn belangrijk in het opsporen van deze tumoren. Je kan ook zelf kijken: op je gezicht, tussen je vingers, tussen de haren, op de borst, op de rug, tussen de billen, aan de achterkant van de benen, en kijken of er ‘iets nieuw is of iets wat veranderd is’.

Elk van ons heeft een bepaald zonnekapitaal. Eens dit opgebruikt is, stijgt onze kans op huidkanker. Je kan je huid een heel eind helpen door altijd zonnecrème te smeren als je buitenkomt. Dit moet je correct doen: je zonnecrème aanbrengen een half uur voor je buiten gaat, en genoeg zonnecrème gebruiken. Ook om de 2 uur herhalen (want de filters vervallen snel in de zon)!

Vitamine-tabletjes (met ook antioxidantia) hebben een beschermend effect bij foto-veroudering (huidveroudering door de zon). Ze werken ook zeer goed in het voorkomen van zonne-allergie. Ze hebben echter geen invloed op het voorkomen van huidkanker!

In Australië krijgt 2 op 3 personen te maken met huidkanker! Reden: de Britten wonen nog niet lang genoeg in Australië (waar de zon veel schijnt). De huid heeft immers 10000 jaar nodig om zich aan te passen.

Er zijn meer mannen met een melanoom op de linkerarm dan vrouwen. Reden: meer mannen zitten achter het stuur van de wagen of vrachtwagen dan vrouwen, en UV-stralen kunnen door een glasraam.

Bij vrouwen ouder dan 50 jaar komen er meer melanomen voor aan de rechterzijde. Reden: ze laten zich nog steeds meer vervoeren.

>> In de toekomst verwacht men een verandering van deze verhoudingen!

Hoe wordt huidkanker gediagnosticeerd bij katten?

Deze kunnen zijn:

  • Fijne naaldaspiratie (microscopisch onderzoek van cellen verkregen uit een tumoraspiraat)
  • Biopsie (het verwijderen van de tumor of een deel van de tumor, die vervolgens wordt voorbereid en onderzocht onder een microscoop door een anatomopatholoog)
  • Bloedonderzoek (bloedbiochemie en volledig bloedbeeld)
  • Radiologisch onderzoek (om longmetastasen op te sporen)
  • Abdominale echografie

Uitgezaaide kanker kan pijnlijk zijn en een kat kan de rest van zijn leven in lijden leven. Daarom is het van vitaal belang dat uw kat naar de dierenarts wordt gebracht zodra de eerste klinische symptomen optreden. Indien niet behandeld, kunnen kwaadaardige kankers leiden tot orgaanmetastasen en de dood van uw huisdier.

Hoe ontstaat huidkanker?

Melanoom

  • Asymmetrie: een asymmetrische vorm van depigmentvlek of moedervlek of een onregelmatige grootte en/of dikte.
  • Boorden: wanneer degrenzen van de pigmentvlek onregelmatig zijn.
  • Color: de kleur van de pigmentvlek is eerst vaak donker en daarna kan je meerdere kleuren door elkaar onderscheiden.
  • Diameter: een diameter die groter is dan 5 tot 6 mm.
  • Evolutie: als de vlek verandert van uiterlijk, grootte, kleur of dikte.

Melanomen onderzoek

Oorzaken van huidkanker bij katten:

De behandeling van huidkanker bij katten hangt af van het type en de ernst van de ziekte. In sommige gevallen kan de tumor chirurgisch worden verwijderd. Dit kan echter lastig zijn als de tumor zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevindt. Chemotherapie en bestraling kunnen ook worden toegepast om kankercellen te bestrijden. Daarnaast kan een dierenarts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten en het immuunsysteem van de kat te versterken. Het is belangrijk om regelmatig controleafspraken te maken om de voortgang van de behandeling te volgen.

Als katteneigenaar kun je verschillende maatregelen nemen om het risico op huidkanker bij je kat te verminderen. Een van de belangrijkste dingen is om je kat binnen te houden tijdens de uren dat de zon het felst is, vooral in de zomer. Daarnaast kun je overwegen om een ​​zonnebrandcrème voor katten te gebruiken, vooral op gebieden met dunne vacht, zoals de oren en de neus. Het is ook belangrijk om regelmatig de huid van je kat te controleren op knobbels, zweren of veranderingen in kleur. Als je iets abnormaals opmerkt, aarzel dan niet om een ​​dierenarts te raadplegen.

4 tips voor zelfonderzoek naar huidkanker

“Als dermatoloog doe ik niet anders dan de hele dag naar huidplekjes kijken. Voor mij is het dus makkelijk praten, want mijn oog is getraind op het snel herkennen van de vreemde eend in de bijt.” Dermatoloog Jan-Gert geeft je tips die hij mensen in de spreekkamer ook geeft.

1. Bekijk je lichaam eens per 3 maanden

Kom je vaak in de zon, ben je als kind regelmatig verbrand, heb je een lichte huid of heb je wel eens afwijkende huidplekjes gehad? Bekijk dan eens per 3 maanden kritisch je lichaam. Controleer of er nieuwe plekken bij gekomen zijn of dat bestaande plekken zijn veranderd. Als je een donkere huid hebt of altijd goed hebt gesmeerd met zonnebrand is regelmatige zelfcontrole minder nodig.

3. Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken

Let bij de controle vooral op de volgende plekken:

  • nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop
  • wondjes die niet goed genezen
  • bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
  • nieuw ontstane ‘moedervlekken’ als je ouder bent dan 40 jaar

4. Ga op tijd naar je huisarts!

Misschien wel de belangrijkste tip: heb je verdachte plekjes of twijfel je, bezoek dan je huisarts of behandelend dermatoloog.

Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Ga daarom naar de huisarts wanneer je huidkanker denkt te herkennen. Met een verwijzing van je huisarts kun je op korte termijn, meestal binnen een week, terecht bij DC Klinieken Groningen, Almere, Den Haag, Lairesse (Amsterdam) of Voorschoten. Maak op deze pagina een afspraak.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!