Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe lang werkt zonnebrandcrème?

Type zonnebrand

Er zijn verschillende types zonnebrand. Het is beschikbaar in crèmevorm, maar ook als lotion of spray. Ze beschermen allemaal goed, dus u kunt gerust degene gebruiken die u het fijnst vindt. Het is wel goed om erop te letten dat u bij spray extra moet spuiten voor dezelfde bescherming, omdat niet alles op de huid terechtkomt.

Er is ook zonnebrand zonder plastic beschikbaar. In meer dan 70 procent van de zonnebrandcrèmes zitten microplastics met een waterafstotende werking. Zo maken ze de crème waterproof. Het heeft dus wel degelijk een functie, maar toch is er kritiek. Microplastics vergaan namelijk nooit en kunnen terechtkomen in de natuur. Deskundigen zijn kritisch op het bewust toevoegen van microplastics. Zeker als er ook alternatieven zijn. Daarom produceren steeds meer bedrijven plasticvrije zonnebrandcrèmes. Over het algemeen vermelden producenten van plasticvrije zonnebrand op het etiket dat de zonnebrand plasticvrij is.

Bent u benieuwd of u uw zonnebrandcrème van vorig jaar nog kunt gebruiken? Meldpunt legt het uit.

(Bron: Meldpunt, Consumentenbond, NEMO Kennislink, KWF. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie Reactie annuleren

U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Verschillende soorten SPF

SPF komt in verschillende waardes, denk aan 15, 30 of 50. Maar wat is het verschil tussen deze beschermingsfactoren? Uit studies blijkt dat er kleine verschillen zijn tussen de SPF-waardes. Zo blokkeert SPF 15 bijvoorbeeld 93% van de UV-stralen, SPF 30 97% en SPF 50 (+) 98%. Er is helaas (nog) geen factor dat 100% bescherming biedt tegen de zon.

De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling (ultraviolette stralen) de aarde bereikt. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker deze kracht is en hoe sneller je verbrandt. Deze kracht is afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling van de zon en varieert per seizoen, tijdstip, locatie en omstandigheden.

Een gedeelte van de straling van de zon nemen we waar met licht, een ander gedeelte bestaat UV-straling. Deze stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog. Er zijn drie soorten uv-stralen: UVA, UVB en UVC.

  • UVA-straling: Deze straling dringt diep door in de huid, het kan huidveroudering en rimpels veroorzaken. Wolken of glas houden deze straling niet tegen.
  • UVB-straling: Dit kan direct je huid beschadigen, het zorgt er namelijk voor dat je huid rood wordt en verbrandt. Maar het heeft ook positieve effecten, je maakt er vitamine D door aan én het komt niet door glas heen.
  • UVC-straling: Deze straling is het meest schadelijk, maar gelukkig wordt dit volledig geabsorbeerd door de ozonlaag en het bereikt de aarde niet.

Als je ‘breedspectrum’ of ‘broad-spectrum’ op een zonnebrandcrème ziet staan, betekent dit dat het product ingrediënten bevat die zowel UVA- als UVB-straling blokkeren.

Hoelang is zonnebrandcrème écht houdbaar?

Je bent je koffer aan het inpakken en komt ineens die fles zonnebrandcrème van vorige zomer tegen. Het is erg verleidelijk om deze mee te nemen op vakantie in plaats van een nieuwe aan te schaffen. Maar hoelang kun je die tube zonnebrand bewaren voordat je een nieuwe moet kopen?

Zonlicht speelt een cruciale rol in het ondersteunen van onze gezondheid. Wanneer de zon schijnt, voelen we ons vaak gelukkiger en energieker. Zonlicht stimuleert namelijk de productie van vitamine D in onze huid. En vitamine D is dan weer essentieel voor onze energiehuishouding.

Goed excuus om uren in de zon te bakken hoor ik je denken. Maar te veel zonlicht is ook niet goed. Zonlicht bevat namelijk ultraviolette straling. Ondanks dat de straling niet met het blote oog te zien is, kan het toch een risico vormen.

Zo lang ben je echt beschermd als je zonnebrand opsmeert

Foto: Flickr/Joe Shlabotnik

  • Goed insmeren met zonnebrandcrème is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-straling.
  • De beschermingsfactor van je zonnebrand is alleen de eerste twee uur nadat je het opgedaan hebt 100 procent gegarandeerd.
  • Voor een volledige bescherming moet je minimaal beschermingsfactor 30 gebruiken.
  • Bekijk de homepagina van Business Insider Nederland voor meer artikelen.

Wie in de zon zit, moet zijn huid beschermen en zich insmeren met zonnebrandcrème- of olie.

Kortom, het is belangrijk om je goed in te smeren en een zonnebrand te gebruiken die afdoende bescherming biedt. Het is dus zaak om te letten op de beschermingsfactor van je crème.

En dan maar hopen dat die crème inderdaad de bescherming biedt die het belooft. Dat is namelijk niet altijd zo.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat zonnebrandsprays met factor 30 niet allemaal de beloofde bescherming bieden.

De Consumentenbond liet voor het onderzoek een vijftiental sprays testen, twee daarvan (Australian Gold en Lucovitaal) hadden een beschermingsfactor van respectievelijk 15 en 19. Ook het merk Lovea kreeg een onvoldoende van de Bond, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling.

"Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid'', aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Volgens de studie bevatten zeven producten allergenen die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Twee sprays bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat door de EU afgeraden wordt om in sprays te gebruiken en werden daarom uitgesloten van de test.

Lief voor het koraal en zeeleven

Uv-filters hebben niet het beste imago als het gaat om de impact die ze hebben op het koraal en zeeleven. Niet voor niets zijn er al meerdere stranden waar chemische uv-filters helemaal verboden zijn. Als jij namelijk met je chemische zonnebrandcrème op het water ingaat, verdwijnt een deel van die zonnebrandcrème in het zeewater en ook daar blijven de uv-filters hun werk doen met als gevolg dat koraal verbleekt en het zeewater opwarmt.

Gelukkig geldt dat niet voor de natuurlijke uv-filters. Zinkoxide is de veiligste uv-filter voor het zeeleven en het koraal. Daarom dragen we met de Loveli Sun cream ook bij aan het Positive Reef Initiative. Je vindt de Loveli Sun cream hier.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!