Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Mensen die last hebben van eczeem kennen vaak ook klachten zoals astma en hooikoorts. Een verstoorde spijsvertering, dalende weerstand (door spanningen, vermoeidheid of ziekte) of een (voedings)allergie kunnen eczeem verergeren.
Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kunnen bij atopisch eczeem een belangrijke oorzaak zijn. Zuivel, soja, noten, pinda’s, eieren, tarwe en schelpdieren zijn veel voorkomende uitlokkers.
Producten uit de supermarkt, zelfs de producten met het logo ‘Ik kies bewust’ of andere ‘waardevolle voeding’, zitten vaak vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die eczeem kunnen verergeren. De kleurstof tartrazine (E102), de conserveermiddelen natriumbenzoaat (E211) en natriumdisulfiet (E223) en de smaakversterker natriumglutamaat (E621) kunnen de meest heftige reacties uitlokken.
Tegenwoordig zitten suikers verwerkt in bijna alle soorten voedingsmiddelen. Hierdoor krijgen veel mensen teveel suiker binnen in hun lichaam. Tussen suiker en eczeem lijkt ook een verband te zijn. Heb jij last van eczeem en smeer je maar van alles op je huid om daar van af te komen en werkt dit niet? Kijk dan eerst eens naar jouw voedingspatroon. Hier valt namelijk veel winst te behalen.
Voor mensen die last hebben van eczeem is dit zeker geen pretje. Na het eten of drinken van suikers kan er namelijk sneller eczeem ontstaan op je huid. Dit komt door het effect van de hoge glycemische lading. Meerdere onderzoeken hebben dit al gesuggereerd.
Suiker en eczeem lijken dan ook een onderling verband te hebben. Dit is erg vervelend want suikerrijke voeding kan lekker zijn, terwijl je anderzijds veel last kunt krijgen van eczeem gerelateerde klachten zoals jeuk. Heb jij last van eczeem en smeer je maar van alles op je huid om daar van af te komen en werkt dit niet? Kijk dan eerst eens naar jouw voedingspatroon. Hier valt namelijk veel winst te behalen.
Acne en voeding blijft lastige materie. Tijdens mijn spreekuren in het ziekenhuis komt dit onderwerp dan ook vaak aan de orde. Het is inderdaad zo dat sommige mensen bij zichzelf een verergering van acne opmerken na het eten van chocolade of bijvoorbeeld varkensvlees. Helaas is het dan niet zo, dat wanneer deze mensen dit niet meer eten, de puistjes helemaal verdwijnen.
Wat als de huidbarrière beschadigd is? Kun je iets doen om deze beter te beschermen? Ik leg je uit hoe het zit.
Huidirritatie kan verbeteren of zelfs verdwijnen wanneer je bepaalde ingrediënten vermijdt. Ik leg je uit hoe een huidallergie testen in z'n werk gaat.
Aangezien suiker kan bijdragen aan het verergeren van eczeem gerelateerde klachten kan het verstandig zijn om je inname langzaam te gaan verlagen. Dit kan wel lastig zijn, omdat suiker zo verslavend is en het best moeilijk is producten zonder suiker te vinden.
Wat je bijvoorbeeld kunt doen is kiezen voor natuurlijke suikers in plaats van slechte geraffineerde suikers. Je lichaam heeft immers wel enige glucose nodig voor een gezonde huid.
Het is van belang dat je insulinespiegel en bloedsuikerspiegel op een normaal niveau blijven. Zorg daarom dat je suikerrijke voedingsmiddelen en andere voeding met een hoge glycemische lading vermijdt.
Andere dingen die je kunt doen als je eczeem opmerkt na het eten en drinken van suiker zijn:
Let bovendien ook op andere producten uit je dieet. Er zijn namelijk ook normale voedingsmiddelen die worden omgezet in suikers door je lichaam. Dit kun je voorkomen door te letten op de glycemische lading van voedingsmiddelen.