Blog

Eczeem na COVID-19 Vaccinatie - Oorzaken, Symptomen en Behandelingsopties

References

1. Blumenthal KG, Freeman EE, Saff RR et al. Delayed large local reactions to mRNA‐1273 vaccine against SARS‐CoV‐2 . N Engl J Med 2021, 384 : 1273–1277. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

2. McMahon D, Amerson E, Rosenbach M et al. Cutaneous reactions reported after Moderna and Pfizer COVID‐19 vaccination: a registry‐based study of 414 case . J Am Acad Dermatol 2021, 85 : 46–55. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

3. Johnston MS, Galan A, Watsky KL, Little AJ. Delayed localized hypersensitivity reactions to the Moderna COVID‐19 vaccine: a case series . JAMA Dermatol 2021, 157 : 716. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

4. Corbeddu M, Diociaiuti A, Vinci MR et al. Transient cutaneous manifestations after administration of Pfizer‐BioNTech COVID‐19 vaccine: an Italian single centre case series . J Eur Acad Dermatol Venereol 2021, 35 : e483–e485. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

Articles from Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology are provided here courtesy of Wiley

Schimmelinfecties, een vaak gemiste diagnose

25 november, 2020. Luc ligt al een week op de afdeling intensieve zorg. Hij is in een kunstmatige coma gebracht en krijgt zuurstof toegediend. Zijn toestand blijft achteruit gaan.

“In zo’n situatie onderzoeken we altijd of we niks missen", zegt professor Yves Debaveye, staflid intensieve zorg in het UZ Leuven. "We weten uit onderzoek dat veel covidpatiënten ook gevaarlijke schimmelinfecties oplopen. Die kunnen onder de radar blijven als je niet de juiste testen doet.”

Snel testen om schimmelinfecties uit te sluiten is dus essentieel. Het kan voor patiënten als Luc het verschil betekenen tussen leven en dood.

Schimmelinfecties komen regelmatig voor. Science Photo Library

“Veel hangt af van de alertheid van de behandelende arts”, zegt professor Katrien Lagrou (UZ Leuven), gespecialiseerd in levensbedreigende schimmelziektes. “De arts moet eraan denken te testen op schimmels, maar niet iedereen heeft die reflex. Schimmelinfecties waren vroeger een van de meest gemiste diagnoses.”

Huiduitslag bij corona / COVID-19

Sinds de uitbraak van het coronavirus in december 2019 in Wuhan, China, worden dermatologen geconfronteerd met huidafwijkingen die mogelijk in het kader van een coronavirus infectie kunnen passen. De naam die artsen aan een coronavirus infectie hebben gegeven is COVID-19.

De belangrijkste kenmerkende symptomen van COVID-19 zijn hoge koorts (boven 38.5 graden), droge hoest en toenemende benauwdheid. Maar wat als je daarbij huiduitslag ziet? Hoort deze bij de virusinfectie of staat het er helemaal los van?

Tot nu toe zijn de volgende soorten huidafwijkingen waargenomen die in verband worden gebracht met een coronavirus infectie:

1. Huiduitslag mogelijk gerelateerd aan een coronavirus infectie

De volgende huidafwijkingen, als ze samen met de klachten koorts, hoesten en benauwdheid voorkomen, kunnen een uiting zijn van een coronavirus infectie:

-Erythema exsudativum multiforme (afgekort EEM)

EEM begint vaak met een soort griepje met koorts. Daarna ontstaan er een of meerdere rode ronde plekken en verhevenheden die overgaan in typische ringvormige afwijkingen, die eruitzien als schietschijven. Deze worden ook wel “schietschijf laesies” of in het Engels “target-lesions” genoemd.

Bij urticariële vasculitis zien we paarsrode niet wegdrukbare vlakke plakkaten, waarbij er ook sprake is van een algehele malaise. Deze plakkaten zien we vooral aan de benen.

-Aspecifieke jeukende huiduitslag

Sommige patiënten ontwikkelen een meer aspecifieke huiduitslag zoals roodheid, rode bultjes, eczeemuitslag of gewoon jeuk met krabeffecten

2. Huiduitslag als gevolg van een geneesmiddelenreactie

Tussen leven en dood

“Het enige dat ik me van die periode herinner zijn beangstigende, erg levendige hallucinaties”, zegt Luc. “Ik dacht op een bepaald moment dat ik ontvoerd was… Ik zat in een onderzeeër en naast mij lag een vrouw die vermoord was.. Heel vieze dingen, die ik mij nog tot in de kleinste details herinner. helemaal anders dan bij dromen.”

Voor patiënten met COVID en aspergillose is het vaak kantje boord.

Luc zweeft op dat moment tussen leven en dood. 40 tot 50 percent van de covidpatiënten met aspergillose overlijdt. Het is vaak kantje boord.

"Een deel van die patiënten zou ook overlijden zònder aspergillose", zegt Katrien Lagrou. " We zien wel dat aspergillose de kans op overlijden bij covidpatiënten verhoogt. Mensen belanden in het ziekenhuis met een covidinfectie, maar het is een schimmel die soms het genadeschot geeft."

Het is soms een schimmel die het genadeschot geeft

Geen tijd verliezen is op dat moment cruciaal. "Hoe langer de infectie onbehandeld in je lichaam zit, hoe moeilijker het is om iemand nog te genezen", zegt Joost Wauters. "Dat is met bacteriën zo, maar ook met schimmels. Je moet er heel snel bij zijn", zegt hij in "De ochtend". Het artikel gaat voort onder de audio:

Samenvatting

Een groot deel van de Nederlandse bevolking krijgt komend jaar een vaccin tegen covid-19. Zowel de omvang van de vaccinatiecampagne als de nieuwe typen vaccins leiden tot vragen over de veiligheid van de vaccins. In deze bijdrage bespreken we: (a) welke ongewenste reacties te verwachten zijn bij covid-19-vaccins, (b) welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn bij vaccinatie, en (c) welke procedure je moet volgen wanneer een overgevoeligheidsreactie is opgetreden. Sommige covid-19-vaccins maken gebruik van mRNA. De frequentste bijwerkingen van dit type vaccin komen overeen met die van andere vaccins. Overgevoeligheidsreacties op covid-19-vaccins zijn zeldzaam, maar kunnen wel optreden. Deze reacties houden mogelijk verband met hulpstoffen in de vaccins, waaronder polyethyleenglycol. Na een mogelijke overgevoeligheidsreactie kan een arts in overleg met een allergoloog onderzoeken of vaccinatie in de toekomst veilig is en of daar voorzorgsmaatregelen bij nodig zijn. Overgevoeligheidsreacties op vaccincomponenten moeten volledig en eenduidig in het patiëntendossier worden vastgelegd.

Op 6 januari 2021 is het vaccinatieprogramma tegen covid-19 van start gegaan. Voor zorgverleners is betrouwbare informatie over de vaccins essentieel om mensen goed te kunnen informeren en behandelen. Veel vragen gaan over de risico’s van vaccinatie en ongewenste reacties die veroorzaakt kunnen worden door de vaccins. Eerder beschreven we in dit tijdschrift welke overgevoeligheidsreacties kunnen optreden na vaccinatie, welke vaccinbestanddelen hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn en hoe zorgverleners hiermee om kunnen gaan.1 In deze bijdrage richten wij ons op de voorzorgsmaatregelen en ongewenste reacties bij covid-19-vaccins. We benoemen – voor zover bekend – de bestanddelen van deze vaccins die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, waarbij we ook ingaan op de nieuwe mRNA-vaccins.

Bijwerkingen op korte en lange termijn

De meest voorkomende bijwerkingen die bij de covid-19-vaccins gezien zijn, komen overeen met die van andere vaccins.2-4 Zo werd bij 84% van de personen die het BioNTech/Pfizer-vaccin kregen, een lokale reactie rond de injectieplaats gezien en werden onder andere moeheid (63%), hoofdpijn (55%), koude rillingen (32%) en koorts (14%) als bijwerkingen gemeld.2 Algemene, aan de injectie gerelateerde reacties – zoals een lokale reactie rond de injectieplaats, koorts en zwelling – tonen aan dat het immuunsysteem geactiveerd wordt en zijn na 2 dagen weer voorbij.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!