Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Natuurlijke Zonnebrandcrème Factor 50 Veilig en Effectief Beschermd

Gaat zonnebrand echt huidveroudering tegen?

UV-stralen van de zon beschadigen de huid door de productie van vrije radicalen te verhogen, wat leidt tot oxidatieve stress en DNA-schade. Dit kan leiden tot beschadiging van de huidcellen en de afbraak van collageen, wat essentieel is voor de elasticiteit en stevigheid van de huid.

Het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème kan helpen om deze schade te voorkomen en de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen UV-stralen en vermindert de hoeveelheid UV-stralen die de huid bereiken, wat kan helpen om de tekenen van huidveroudering te verminderen en voorkomen.

Wat is volgens jou de gezondste zonnebrandcrème? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Let op: de ingrediënten van de genoemde zonnebrandcrèmes kunnen veranderen. Check dus altijd nog even zelf de ingrediëntenlijst.

Wat is SPF?

SPF (Sun Protection Factor) is een maatstaf voor hoe goed een zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UV-stralen van de zon. SPF geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt met de zonnebrandcrème in vergelijking met hoe lang je zonder bescherming in de zon kunt blijven voordat je verbrandt.

SPF 30 beschermt tegen circa 97% van de UVB-straling, terwijl SPF 50 beschermt tegen circa 98% van de UVB-straling. Met andere woorden, er is slechts een klein verschil in de mate van bescherming tussen SPF 30 en SPF 50.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hogere SPF-waarden niet noodzakelijkerwijs betekenen dat het product beter is. Het is belangrijker om te zoeken naar een zonnebrandcrème die breed spectrum bescherming biedt, wat betekent dat het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen van de zon.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende zonnebrandcrème aan te brengen en deze regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten, ongeacht de SPF-waarde. Het dragen van beschermende kleding, zoals een hoed en een shirt, en het vermijden van de zon tijdens de heetste uren van de dag, kunnen ook helpen om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Chemische en 100% natuurlijke zonnebrand: het verschil

Laten we beginnen bij het begin. Ongeacht voor welk type zonnebrandcrème je gaat, realiseer je dat het risico van onbeschermd zonnen vele malen groter is dan het risico dat je loopt bij het gebruik van een zonnebrandcrème. Iets wat niet alleen opgaat als je verbrandt, maar zelfs als je niet verbrandt.

Bij het kiezen van zonnebrand komt er meer kijken dan of ‘ie lekker smeert, of ‘ie geen witte waas achterlaat, of ‘ie een fijn prijskaartje heeft, en geen walm van een nare geur met zich meeneemt. Een paar eigenschappen die zeker belangrijk zijn om te overwegen, maar begin je zoektocht vooral in de hoek van chemische versus natuurlijke zonnebrand. Er zijn namelijk chemische en minerale zonnefilters. En wat maakt nou de beste natuurlijke zonnebrand? Ergens wil je vooral de beste bescherming tegen die UVA- en UVB-straling. En als het even kan, wil je dat je smeersel het minst schadelijk is voor jezelf en de natuur. Right?

Zonnefilters in de schijnwerpers

Deze filters kun je onderverdelen in chemische en minerale zonnefilters. Chemische, ook wel synthetische of organische, filters trekken in de huid en absorberen de UV-straling. Minerale, ook wel fysische of anorganische varianten leggen een beschermlaag over de huid en weerkaatsen de zonnestralen. Twee toegestane minerale zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Zonnebrand mag hier voor maximaal 25% uit bestaan, een stuk meer dus.

Little sidenote: als je het zo leest, zou je misschien denken dat de natuurlijke zonnebrandcrèmes het altijd ‘winnen’ van die met chemische filters. Deze laatsten hoeven alleen echt niet per se slechter voor je te zijn.


Is niet-natuurlijke zonnebrandcrème gevaarlijk?

Iets meer over die chemische filters in zonnebrand. Ze zijn er in allerlei varianten. Ook al schrikken de namen je misschien snel af, dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Maar er zijn er ook genoeg schadelijke stoffen in zonnebrand waarbij je dat wel mag hebben. Zoals zonnefilters die hormoonverstorend werken, allergische reacties oproepen of zelfs kankerverwekkend zijn. De onderzoeksarts in de cosmetische dermatolie dr. Jetske Ultee heeft een giga goede lijst met groene, oranje en rode zonnefilters. En daar staan chemische en minerale zonnefilters.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!