Blog

Wat te doen met puistjes met vocht erin?

Onderhuidse puist op de neus

Naast oppervlakkige puistjes, kunnen er ook onderhuidse puistjes op de neus ontstaan. In het algemeen is de huid van de neus relatief dun, waardoor een onderhuidse puist veel klachten kan veroorzaken. Niet alleen klachten als schaamte en onzekerheid, maar ook pijn en roodheid worden vaak gezien.

Hoewel oppervlakkige puistjes met eigen hand moeilijk te voorkomen en verwijderen zijn, geldt dit al helemaal voor onderhuidse puistjes. De oorzaak van onderhuidse puistjes op de neus zijn ontstekingen, voornamelijk ontstekingen van de talgklieren. Door de ligging in de T-zone, is de neus veel vatbaarder voor deze ontstekingen. Er bevinden zich immers veel talgklieren die ook erg actief zijn. De bron van de onderhuidse puistjes, de ontstekingen, bevinden zich niet in de bovenste huidlaag maar in een diepere huidlaag, ook wel de lederhuid genoemd. Dit maakt dan ook dat het puistje moeilijk te bereiken en te behandelen is.

Hoe begrijpelijk het ook is dat je na het ontdekken van een onderhuidse puist deze zo snel mogelijk wilt verwijderen, is het verstandiger om er vanaf te blijven. Helaas bestaat er geen wondermiddeltje tegen onderhuidse puistjes op de neus en kan het zelf behandelen van de puist door deze bijvoorbeeld uit te knijpen, veel schadelijke gevolgen hebben en juist averechts werken. Laat een onderhuidse puist daarom niet jouw dagelijkse bezigheden onderdrukken, maar geef het genezingsproces gewoon de tijd. Er zijn wel een aantal natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken om het helingsproces wat te versnellen en om te voorkomen dat je in de toekomst vaker last krijgt van een onderhuidse puist.

Hoe gaat het verder met waterwratjes?

Waterwratjes gaan altijd vanzelf weg. Een los waterwratje gaat meestal binnen 2 maanden over. Bij de meeste kinderen zijn de waterwratjes na ongeveer een 1 jaar weg. Soms pas na 2 jaar.

Na een paar maanden gaat een waterwratje vanzelf gelig vocht maken. Soms gebeurt dit na krabben of stoten. Daarna droogt het waterwratje op en komt er een korstje. Daarna verdwijnt het. In de huid eromheen kunnen nieuwe wratjes komen.

Als de wratjes gaan ontsteken, ziet de huid er rood en dik uit. Dit is niet erg. Het is vaak een teken dat de waterwratjes snel weggaan.

De meeste kinderen houden geen littekens over. Heel soms ontstaan er wel littekens door veel krabben of door een behandeling.
Op een getinte of donkere huid zijn littekens vaak beter te zien. Dat komt omdat het litteken lichter of donkerder gekleurd is dan de huid eromheen.

Als uw kind waterwratjes heeft gehad, krijgt uw kind ze niet nog een keer. Uw kind heeft er dan afweer tegen gemaakt.

Puistjes bij baby’s

Puistjes en blaasjes komen bij pasgeboren baby’s regelmatig voor. Er zijn verschillende aandoeningen die deze huidafwijkingen kunnen veroorzaken. Sommige zijn heel zeldzaam, terwijl anderen weer heel vaak voorkomen. In deze folder zullen de vijf belangrijkste oorzaken van puistjes en blaasjes bij de pasgeboren baby worden besproken die niet door infecties worden veroorzaakt.

Borelingboutons komen heel veel voor: ongeveer de helft van alle pasgeborenen ontwikkelt ze. De huidafwijkingen ontstaan in de regel in de eerste week na de geboorte. Het zijn 1 tot 3 mm grote wit-gele puistjes op een rode bodem . Sommige plekken komen in de ontwikkeling overigens niet verder dan een rood vlekje . Ze kunnen voorkomen op de romp, het gelaat en aan de armen en benen, maar er is een duidelijke voorkeur voor de romp. Aan de handpalmen en voetzolen komen ze niet voor.
Soms ontwikkelt de baby maar enkele borelingboutons, maar er kunnen velden van wel honderden puistjes ontstaan.
De oorzaak van borelingboutons is onbekend.
De huidafwijkingen geven weinig tot geen klachten, verdwijnen vanzelf binnen 10 dagen en behandeling is daarom niet nodig.

Neus vol met mee-eters

Mee-eters, iedereen heeft er wel eens last van. Net zoals de onderhuidse puist, ontstaan mee-eters vooral binnen de T-zone op het gezicht. Ook de neus is dus een veel getroffen plek van deze indringers, ook wel comedonen of blackheads genoemd.

Bij het horen van de term ‘mee-eters’, wordt er vaak gelijk gedacht aan de kleine zwarte puntjes op het gezicht. Toch is dit niet de enige verschijningsvorm van mee-eters. Mee-eters kunnen namelijk zowel wit als zwart zijn. Dit zijn de verschillen:

Zwarte mee-eters

De bekende kleine zwarte puntjes op het gezicht staan ook wel bekend als ‘blackheads’. Dit is de meest voorkomende verschijningsvorm van de mee-eters. Er wordt vaak gedacht dat de zwarte puntjes veroorzaakt worden door vuil in de poriën. Dit blijkt echter niet waar te zijn. De zwarte kleur ontstaan namelijk door de reactie van het overtollige talg in de porie met zuurstof uit de lucht. Dit proces wordt oxidatie genoemd.

Witte mee-eters

Wanneer je spreekt over een neus vol mee-eters, gaat het hier voornamelijk over de zogenoemde blackheads. Hoewel deze vorm een opvallend uiterlijk heeft, zijn de zwarte mee-eters wel gemakkelijker te verwijderen. Er zijn diverse verzorgingsproducten ontwikkeld voor het verwijderen van deze mee-eters, ook specifiek voor de neus. Denk bijvoorbeeld blackhead neusstrips . Een neus vol mee-eters hoeft je niet in de weg te zitten!

Acnelittekens neus

Iedereen krijgt er gedurende het leven wel een keer mee te maken: littekens. Bij de een is het litteken het gevolg van een val, bij de ander van een operatie. Hiernaast kunnen littekens ook veroorzaakt worden door diverse huidaandoeningen, waaronder acne.

Een ernstige vorm van acne kan littekens tot gevolg hebben. Wanneer je veel last hebt van acneklachten op de neus, bestaat er dan ook een grote kans dat hier littekens verschijnen. De huid raakt immers beschadigd door de vele ontstekingen en de druk die soms op de huid wordt uitgeoefend. Acnelittekens vallen vaak pas op wanneer de acne een mildere vorm heeft aangenomen of verdwenen is. De onzekerheid over de acne is op dit moment verdwenen, maar de onzekerheid over de littekens steekt de kop op. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om acnelittekens te behandelen. Samen met een huisarts of specialist kan de best passende behandeling worden gestart. Bij het behandelen van acnelittekens is het echter wel van belang dat de acneklachten zo goed als verdwenen zijn.

Zijn alle puistjes hetzelfde? En waar op je lichaam komen ze voor?

Niet alle puistjes zijn hetzelfde en worden op dezelfde manier veroorzaakt. In deze blog bespreken we de puistjes die het meest voorkomen en wat je daartegen kan doen.
In de eerste plaats maken we onderscheid tussen mee-eters en puistjes. Van deze twee ervaren veel mensen het meeste ongemak. Wat zijn het nu precies en waar op je lichaam komen ze voor?

Mee-eters

Een mee-eter is een verstopping van je poriën. Vaak zijn mee-eters het voorstadium van een puistje, maar als je ze op tijd ontdekt, kan je voorkomen dat ze daadwerkelijk in puistjes veranderen.
Mee-eters kunnen een zwart kopje of een witte kop hebben. Mee-eters met een zwarte kop worden ook wel ‘open mee-eters’ genoemd. Het zwarte kopje is zwart omdat de talg die de porie heeft verstopt, in aanraking is gekomen met zuurstof. Een mee-eter met een zwart kopje kan je vaak makkelijk bestrijden met een gezichtsmasker, salicylzuur of met een geschikte olie. Meestal gaan ze snel weg.
De mee-eters met een witte kop zijn lastiger te bestrijden. Vaak liggen ze wat dieper onder je huid. Daar vormen ze meestal het begin van een onderhuids puistje. Als je zo’n witte, onderhuidse mee-eter op tijd ontdekt, kan je er met bijvoorbeeld groene klei voor zorgen dat de bacteriën die een puistje maken van de mee-eter, op tijd verwijderd worden.

Mee-eters kunnen over je hele lichaam voorkomen, maar vaak hebben mensen ze in hun gezicht. Vooral het voorhoofd, de neus, de kin, het gebied tussen de wenkbrauwen en de kaaklijn zijn bij veel mensen gevoelig voor puistjes. Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rest van je lichaam. Mensen die gevoelig zijn voor acne, hebben vaak makkelijk mee-eters op hun schouders en rug.

Puistjes

Bij een puistje is de porie verstopt (mee-eter), en is deze verstopping gaan ontsteken door bacteriën. Een puistje voelt geïrriteerder en pijnlijker aan dan een mee-eter en valt meestal meer op. Ze zijn roder en dikker dan mee-eters. Sommige puistjes voel je ook echt ‘zitten’.
Net als bij mee-eters, hebben de meeste mensen last van puistjes op hun gezicht, rug en schouders. Puistjes op de billen of bovenbenen komen ook regelmatig voor.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!