Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Oorzaken en Behandelingen van Puistjes op de Nek

Wat kan ik er tegen doen?

Puistjes op je hoofdhuid kunnen erg vervelend zijn, of je nu last hebt van een vette hoofdhuid of een droge hoofdhuid. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om puistjes te behandelen en verdere uitbraken te voorkomen.

Voor een vette hoofdhuid is het belangrijk om de talgproductie onder controle te houden. Een goede haarhygiëne is essentieel. Was je haar regelmatig met een milde shampoo die speciaal is ontwikkeld voor een vette hoofdhuid. Vermijd echter het te vaak wassen van je haar, omdat dit de talgproductie juist kan stimuleren. Probeer ook het gebruik van agressieve haarproducten en stylingsproducten te verminderen, omdat deze de hoofdhuid kunnen irriteren.

Daarnaast kan het helpen om je dieet aan te passen. Eet gezonde voeding met veel groenten en fruit, en vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en suiker. Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden.

Voor puistjes op een droge hoofdhuid is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Gebruik een milde, hydraterende shampoo en vermijd het gebruik van irriterende haarproducten met agressieve chemicaliën. Breng regelmatig een vochtinbrengende crème of olie aan op je hoofdhuid om de droogheid te verminderen. Zorg er ook voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt door water te drinken en een gezond dieet te volgen.

Het is ook belangrijk om niet aan puistjes op je hoofdhuid te krabben, omdat dit de ontsteking kan verergeren en littekens kan veroorzaken. Als je last hebt van ernstige of aanhoudende puistjes, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je een passende behandeling voorschrijven, zoals medicinale shampoos, crèmes of orale medicatie, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Al met al is het behandelen van puistjes op je hoofdhuid een kwestie van goede haarhygiëne, het vermijden van irriterende producten en het volgen van een gezonde levensstijl. Door deze maatregelen te nemen en indien nodig professioneel advies in te winnen, kun je de puistjes effectief aanpakken en je hoofdhuid gezond houden.

Neus vol met mee-eters

Mee-eters, iedereen heeft er wel eens last van. Net zoals de onderhuidse puist, ontstaan mee-eters vooral binnen de T-zone op het gezicht. Ook de neus is dus een veel getroffen plek van deze indringers, ook wel comedonen of blackheads genoemd.

Bij het horen van de term ‘mee-eters’, wordt er vaak gelijk gedacht aan de kleine zwarte puntjes op het gezicht. Toch is dit niet de enige verschijningsvorm van mee-eters. Mee-eters kunnen namelijk zowel wit als zwart zijn. Dit zijn de verschillen:

Zwarte mee-eters

De bekende kleine zwarte puntjes op het gezicht staan ook wel bekend als ‘blackheads’. Dit is de meest voorkomende verschijningsvorm van de mee-eters. Er wordt vaak gedacht dat de zwarte puntjes veroorzaakt worden door vuil in de poriën. Dit blijkt echter niet waar te zijn. De zwarte kleur ontstaan namelijk door de reactie van het overtollige talg in de porie met zuurstof uit de lucht. Dit proces wordt oxidatie genoemd.

Witte mee-eters

Wanneer je spreekt over een neus vol mee-eters, gaat het hier voornamelijk over de zogenoemde blackheads. Hoewel deze vorm een opvallend uiterlijk heeft, zijn de zwarte mee-eters wel gemakkelijker te verwijderen. Er zijn diverse verzorgingsproducten ontwikkeld voor het verwijderen van deze mee-eters, ook specifiek voor de neus. Denk bijvoorbeeld blackhead neusstrips . Een neus vol mee-eters hoeft je niet in de weg te zitten!

Acnelittekens neus

Iedereen krijgt er gedurende het leven wel een keer mee te maken: littekens. Bij de een is het litteken het gevolg van een val, bij de ander van een operatie. Hiernaast kunnen littekens ook veroorzaakt worden door diverse huidaandoeningen, waaronder acne.

Een ernstige vorm van acne kan littekens tot gevolg hebben. Wanneer je veel last hebt van acneklachten op de neus, bestaat er dan ook een grote kans dat hier littekens verschijnen. De huid raakt immers beschadigd door de vele ontstekingen en de druk die soms op de huid wordt uitgeoefend. Acnelittekens vallen vaak pas op wanneer de acne een mildere vorm heeft aangenomen of verdwenen is. De onzekerheid over de acne is op dit moment verdwenen, maar de onzekerheid over de littekens steekt de kop op. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om acnelittekens te behandelen. Samen met een huisarts of specialist kan de best passende behandeling worden gestart. Bij het behandelen van acnelittekens is het echter wel van belang dat de acneklachten zo goed als verdwenen zijn.

Zweetpuistjes (miliaria)

Zweetpuistjes komen bij pasgeborenen veel voor. Ze ontstaan bij verstopte zweetkanaaltjes in de huid: bij warmte kan het geproduceerde zweet niet weg en hoopt zich op. Dit opgehoopte zweet net onder de afsluiting hoog in de huid vormt dan een klein helder blaasje . Deze vorm van zweetpuistjes wordt miliaria cristallina genoemd.

Wanneer de afsluiting van het zweetkanaaltje iets dieper in de huid zit ontstaan er rode bultjes op de huid die soms flink kunnen jeuken. Deze vorm heet miliaria rubra en is ook wel bekend onder de Engelse naam ‘Prickly Heat’.
Vermijden van warme vochtige omstandigheden zorgt er voor dat de zweetpuistjes snel verdwijnen en niet meer terugkomen.

gerelateerde onderwerpen

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!