Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Invloed van Alcohol op Puistjes - Feiten en Misvattingen

Wat kun je doen tegen puistjes?

Het is allereerst zeer belangrijk om je gezicht schoon te houden.

Zo lang je geen flinke ontstekingen hebt kun je gebruik maken van reinigingsproducten voor je gezicht zoals cleansers, face washes, scrubs en maskers.

Er bestaan daarnaast voldoende huismiddeltjes die puistjes helpen voorkomen.

Hieronder heb ik in ieder geval vijf tips opgesomd die er gegarandeerd voor zorgen dat je huid schoon blijft:

  • Drink genoeg water. Water hydrateert en houd je huid soepel.
  • Zorg voor zo min mogelijk stress (ga bijvoorbeeld sporten om stoom af te blazen).
  • Neem voldoende rust door goed te slapen. Ga eens op tijd naar bed!
  • Was je handen vaker en raak je gezicht niet aan met vieze handen/vingers.
  • Houd gel, hairspray of wax zo ver mogelijk van je gezicht. Spoel je haren bijvoorbeeld voordat je gaat slapen of wissel je kussensloop regelmatig.

Oorzaak puistjes op billen

Puistjes ontstaan door een ontstekingsreactie rondom de haar/talgfollikel en komen enkel voor op plekken waar ook haren zitten (dus niet op de voetzolen of in de handpalmen).

Er wordt weleens beweerd dat de plek waar puistjes ontstaan iets zegt over je algemene gezondheid, maar hier is eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel komen puistjes op latere leeftijd vaak voor in de U zone van het gezicht. Aannemelijk(er) klinkt dat puistjes gewoon toevallig op een plek ontstaan.

Je leest of hoort soms in de media dat bijvoorbeeld te strakke kleding acne zou verergeren. Dit is een bijzondere vorm van acne: je spreekt hier van acne mechanica, wat acne door wrijving betekent. Het kan weleens voorkomen dat wanneer je veel strakke kleding draagt, bijvoorbeeld strakke werk- of sportkleding, je door wrijving sneller irritaties op je huid krijgt.

WAT KUN JE DOEN TEGEN ACNE OP JE RUG?

1. Houd je huid schoon: naast het voorkomen van het ontstaan van puistjes op de rug, is het schoonhouden van je huid ook een remedie. Zorg er echter voor dat je niet te hard schrobt.

2. Was regelmatig je lakens en handdoeken: dit zal helpen om een ophoping van bacteriën te vermijden.

3. Krab of knijp je puistjes niet: hierdoor zal de verschijning van puistjes verergeren, puistjes kunnen met bacteriën besmet raken en het kan na verloop van tijd ook littekens veroorzaken.

4. Kies voor een dunne, matterende zonnebrandcrème: dikkere lichaamszonnebrandcrèmes kunnen de poriën verder verstoppen, dus het gebruik van een dunne zonnebrandcrème op aangetaste gebieden zal helpen om dit risico te minimaliseren. De NIVEA SUN UV Gezicht Shine Control SPF30 50ML is, hoewel bedoeld voor het gezicht, hier een ideale keuze omdat de lichte formule effectieve en directe UV-bescherming biedt terwijl het teveel aan olie van het huidoppervlak wordt geabsorbeerd.

5. Gebruik een plekbehandeling: als je een klein aantal puistjes behandelt, kun je een plekbehandeling gebruiken die Benzoylperoxide of salicylzuur bevat, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de poriën schoon te houden.

6. Topische behandelingen: afhankelijk van het aantal puistjes kun je kiezen voor een vrij verkrijgbare topische behandeling. Deze bevatten meestal de hierboven genoemde ingrediënten in combinatie met AHA's, die effectief kunnen zijn bij het behandelen van symptomen van rugacne.

7. Orale behandelingen: een orale behandeling kan kosteneffectiever zijn als een groot deel van de huid is aangetast. Bij het overwegen van deze optie is het het beste om eerst een dermatoloog te raadplegen, zodat zij het meest geschikte behandeling voor je kunnen aanbevelen en voorschrijven.

8. Raadpleeg een dermatoloog: als je puistjes aanhouden en je je zorgen maakt over littekens, praat dan met een dermatoloog. Zij kunnen beoordelen of je een onderliggende aandoening hebt en advies geven over verdere behandeling.

Hoe worden puistjes veroorzaakt?

Zoals je hierboven las, zijn puistjes ontstoken verstoppingen van je poriën. In bepaalde omstandigheden ontstaan die verstoppingen sneller, en ervaar je meer last van mee-eters en puistjes. Deze vier oorzaken zijn het meest voorkomend:

  • Hormonale disbalans (zoals in de puberteit, in de overgang of tijdens stress)
  • Overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding (zo worden de puistjes van binnenuit veroorzaakt), of overgevoeligheid voor cosmetica (externe factor). Irritatie door cosmetica kan ontstaan omdat je een product gebruikt dat niet bij je past, of een product met irriterende ingrediënten.
  • Een gist op de huid. Wat je kan doen tegen gistpuistjes bespreken we verderop in dit artikel. Dit type puistje is anders dan de mee-eters en puistjes die we hierboven besproken hebben.
  • Aanleg: je hebt van nature een vette huid

Er zijn nog een aantal andere oorzaken van puistjes, maar deze drie komen het meest voor. Bij sommige mensen worden puistjes veroorzaakt door een combinatie van hormonale disbalans en overgevoeligheid voor voeding, dus een combinatie van twee factoren.

Andere oorzaken van puistjes kunnen zijn:

  • roken
  • onvoldoende slaap
  • make-up niet verwijderen

Hieronder bespreken we wat je verder kan doen qua leefstijl om puistjes te beperken

Puisten op de billen: hoe kom je ervan af?

Puistjes op je billen? Dat zit (je) natuurlijk niet lekker. Ik snap dat je graag wilt weten hoe je daar zo snel mogelijk vanaf komt. Voor meer achtergrondinformatie over acne, verwijs ik je naar mijn adviespagina over acne. In deze blog richt ik me vooral op billen en puistjes. Lees en leer!

Mijn eerste tip is om de acnegevoelige huid op de billen of bovenbenen te verzorgen met mijn Salicylzuur 2% Gel, ook wel bekend als BHA. Salicylzuur heeft een peelend effect en voorkomt verstopping van de talgklier. Het is belangrijk om niet aan puistjes te pulken of uit te knijpen, omdat dit de ontsteking kan verergeren.

Een intensievere behandeling kan bestaan uit antibiotica, vitamine A of isotretinoïne, maar deze kunnen bijwerkingen hebben en mogen onder andere niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of mensen met lever- of nierproblemen.

Bij een pijnlijke onderhuidse puist is afwachten de beste optie. Bij regelmatig terugkerende ontstekingen is het raadzaam een afspraak bij je huisarts of dermatoloog te maken.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!