Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Behandeling van Eczeem op de Voetzool - Effectieve Oplossingen en Zorg

Eelt, wat is het?

Bij eelt is er sprake van een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, dus van de bovenste laag van de opperhuid die bestaat uit dode huidcellen. Het is een natuurlijke beschermingsreactie van de huid op die plekken waar veel druk op wrijving is. De huidcellen reageren hierop door zich sneller te vermenigvuldigen. Eelt zit meestal op je voeten – vooral de hiel of voorvoet – maar kan ook tussen de tenen of op de handen of knieën ontstaan.

Wrijfing of druk

De vorming van eelt op je voeten is grotendeels afhankelijk van hoe je voeten je lichaam dragen. Dit wordt bepaald door de stand van specifieke botjes in je voeten. Als er afwijkingen zijn, moeten sommige botjes extra werk verrichten. Hierdoor ontstaat extra druk op bepaalde plaatsen, waar vervolgens meer eelt kan zitten. Hiernaast kan eelt op de voeten ook door wrijving en/of druk van de schoenen ontstaan.

Droge huid

Eelt vormt zich sneller op een droge huid, omdat deze kwetsbaarder is. Het kan ook ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld op je vingers als je veel gitaar speelt. Het eelt vormt dan een beschermlaag op de toppen van je vingers waardoor het spelen niet (of minder) pijnlijk is.
Eelt is meestal gelig van kleur, maar kan soms ook wat witter zijn. Als de eeltlaag te dik is, kun je er last van krijgen.

Symptomen van te veel eelt

Eelt heeft een functie. De eeltlaag beschermt bijvoorbeeld tegen scherpe steentjes e.d. als je op blote voeten loopt. Niks mis dus met een gezonde eeltlaag! Sterker nog: niet meer dan normaal, heel veel mensen hebben eelt. Het wordt vervelend als je last krijgt van te veel eelt. Dit merk je bijvoorbeeld als er kloven (scheurtjes in het eelt) ontstaan, meestal als gevolg van erg droge voeten. Ook kunnen kleinere, dikke eeltplekken ontstaan die een pijnlijke druk op het onderliggende weefsel uitoefenen. Dit noem je een eeltpit of likdoorn. Op eeltplekken kunnen ook blaren ontstaan.

Maak het eelt eerst zacht(er): neem voordat je begint met het daadwerkelijk verwijderen van het eelt een voetenbadje, bijvoorbeeld met mijn Extra Vettende Badolie en laat je voeten hier even lekker in weken. Hierdoor wordt het eelt zachter en dus makkelijker te verwijderen. De olie laat ook nog een verzorgend laagje achter op de huid.

Gebruik een scrub: haal je voeten uit het water, dep droog en smeer in met een voetenscrub, bijvoorbeeld de Voeten scrub crème die ik speciaal ontwikkelde (ook om eelt te voorkomen), en masseer de eeltplekken zachtjes in. Scrub overigens niet te vaak, één keer per week is voldoende.

Maak gebruik van een vijl: heb je veel eelt? Probeer mijn Eelt crème met maar liefst 30% ureum. Maak eventueel gebruik van een puimsteen of voetvijl om het eelt als het ware weg te schuren. Spoel hierna je voeten af met water en dep goed droog.

Let op: verwijder nooit te veel eelt. De beschermlaag hoort bij je voeten en je kunt de huid beschadigen.

Verschil voetschimmel en eczeem aan de voeten

Eczeem aan de voeten kan ook lijken op voet schimmel. Een schimmel veroorzaakt namelijk, net als eczeem, een rode huid, schilfering en jeuk. Op zowel de voeten als de huid tussen de tenen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beide huidklachten, waaronder de oorzaak.

1. Voeteczeem geeft andere symptomen

Verder uit voetschimmel zich met name als: rode voetzolen, jeuk, witte schilfering en kloofjes. Een typisch kenmerk hierin is de ringvormige schilfering. Dit is bij eczeem niet het geval. In enkele gevallen kan de schimmel ook voor blaren, kleine blaasjes of puistjes zorgen.

Ook zijn er bij schimmel aan de voeten vaak schimmelnagels te zien. De nagels zijn dan geel tot bruin van kleur. Andere plaatsen waar voetschimmel kan optreden zijn de zijkanten van de voeten.


2. Voeteczeem heeft andere oorzaak

Een ander belangrijk verschil tussen voetschimmel en voeteczeem is dat het bij voetschimmel gaat om een huidinfectie. Terwijl eczeem het gevolg is van een huidontsteking. Veroorzaakt door erfelijke aanleg, irriterende stoffen en/of hevige emoties zoals stress. Ondanks deze verschillende oorzaken, geven beide huidklachten wel vergelijkbare klachten.


Daarom wordt voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd. Toch is het niet helemaal terecht dat de huidklacht zwemmerseczeem genoemd wordt. Zwemmerseczeem, oftewel voetschimmel, is namelijk helemaal geen vorm van eczeem. Maar een schimmelinfectie van de huid.

Bij symptomen van voetschimmel is het belangrijk om dit aan te pakken. Zowel als de huidinfectie aan de voetzool zit als aan de bovenkant van de voeten. Je kunt dit zelf doen door een anti schimmel crème te smeren om de schimmels te doden. Een huisarts kan deze voorschrijven. Gelukkig is voetschimmel goed te behandelen. Meestal is de huidinfectie binnen vier weken verdwenen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!