Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Behandelingen voor Eczeem met Schilferige Huid

Hoe ontstaat huidschimmel?

Schimmels en gisten zijn overal. Ze zitten bij iedereen op het lichaam. Dit is meestal niet erg. Op uw huid zit een vetlaagje dat u beschermt en zorgt dat u geen klachten krijgt.

Soms werkt de bescherming van uw huid minder goed. Bijvoorbeeld als het vetlaagje van uw huid eraf gaat. De schimmel komt dan uw huid binnen en kan daar groeien. U krijgt dan plekken op de huid.

In deze situaties krijgt u sneller last van schimmels:

  • als u vaak lang doucht of in bad gaat
  • als u veel zeep en shampoo gebruikt
  • als u een huidziekte heeft
  • als u diabetes (suikerziekte) heeft
  • als uw afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren)

De schimmel komt meestal van iemand in uw omgeving.

De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes. Als u deze schilfers op uw huid krijgt, kunt u plekken krijgen.

Sommige schimmels kunt u krijgen van dieren.

Medicijnen bij huidschimmel

Huidschimmel gaat meestal vanzelf over. U kunt de plekken behandelen. Zo kunt u de kans kleiner maken dat u de huidschimmel doorgeeft aan anderen.

Crème tegen schimmel

U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid , miconazol op de huid of clotrimazol op de huid . U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes. Ze werken even goed.

  • Smeer terbinafine-crème 1 keer per dag, doe dit 1 tot 2 weken lang. Smeer niet langer dan 2 weken.
  • Smeer miconazol-crème en andere crèmes 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
  • Smeer de crème op de plekken en 2 centimeter rondom de plekken. De schimmel zit vaak ook al in de huid rond de plekken.
  • Smeer dun, zodat de crème na het smeren niet meer te zien is. Een dikke laag kan de huid irriteren.

Miconazol kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Gebruikt u bloedverdunners? Vraag uw huisarts of u dan crème met miconazol wel mag gebruiken.

Pillen tegen schimmel

Soms zit de schimmel te diep in de huid. Dan helpt de crème niet goed. De huisarts kan u dan pillen tegen schimmel voorschrijven. Meestal zijn dit pillen met terbinafine.

Pillen tegen schimmel zijn sterke medicijnen. Dit is belangrijk om te weten:

  • U mag ze niet nemen als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Of als u borstvoeding geeft.
  • De pillen kunnen het effect van andere medicijnen veranderen. Bijvoorbeeld van bloedverdunners en sommige medicijnen tegen depressie, hoog cholesterol of hartziektes.
    Gebruikt u een van deze medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts.
  • U kunt last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Dit kunnen bijwerkingen van de pillen zijn. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen weg. Dan bent u aan het medicijn gewend.
    Als de klachten blijven, bespreek met uw huisarts of u moet stoppen met de pillen.
  • De pillen geven een kleine kans op problemen met uw lever, zoals geelzucht. Uw huid en oogwit worden dan geel. U kunt ook jeuk krijgen. Uw plas kan bruin worden (zoals thee), uw poep juist lichtgrijs. Bel dan uw huisarts. Meestal moet u dan stoppen met de pillen.

Wat is de oorzaak van seborroïsch eczeem?

Tekenen van seborroïsch eczeem 1. Hyperproliferatie van de huid wordt veroorzaakt door malassezia-schimmels 2. Er ontstaan micro-ontstekingen op de hoofdhuid 3. Zichtbare vlokken worden gevormd

Seborroïsch eczeem wordt veroorzaakt door het korter worden van het celvernieuwingsproces op de hoofdhuid, wat leidt tot snelle afstoting van hoornachtige huidcellen die aan elkaar plakken en zo zichtbare schilfers op de hoofdhuid vormen. Dit proces kent vele oorzaken. Seborroïsch eczeem staat bekend als zijnde erfelijk, dus de kinderen van mensen die aan de aandoening lijden hebben meer kans om ook deze aandoening te krijgen. HHet is echter ook bekend dat de aandoening wordt veroorzaakt door een gistsoort die malassezia heet en goed gedijt op delen van de huid die zeer vet zijn en daar micro-ontstekingen veroorzaakt die leiden tot jeuk aan de huid en de hoofdhuid.

Andere factoren, zoals fysieke of emotionele stress, hormonale veranderingen, slechte eetgewoonten of alcoholgebruik, vermoeidheid, extreme weersomstandigheden, onregelmatig gebruik van shampoo, slechte reiniging van de huid en obesitas, zijn ook oorzaken voor een grotere kans op seborroïsch eczeem. Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hoofdletsel en een beroerte kunnen met seborroïsch eczeem worden geassocieerd. Het HIV-virus wordt ook genoemd in verband met een verhoogde kans op seborroïsch eczeem.

Hoe moet ik de atopische huid rond mijn oogleden verzorgen?

Atopische Dermatitis kent twee afzonderlijke fases, dus pas je huidverzorging aan op de fase waarin de huid zich bevindt:

Op dagelijkse basis en tussen aanvallen in:
Omdat de huid rond je ogen bijzonder delicaat is, is het verstandig om milde, parfumvrije make-up removers, reinigingsmiddelen (zoals de DermatoClean Reinigingsmelk) en moisturizers voor de ogen te gebruiken. Vermijd cosmetische producten die geurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten aangezien dit de huid kan irriteren en eczeem kan verergeren.

Tijdens de acute fase, wanneer de huid opspeelt:
Vraag je arts om advies over het kalmeren en verzorgen van de huid rond de ogen tijdens een aanval. Hij of zij schrijft wellicht Cortison voor wat de symptomen effectief kan verlichten.

De Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème kan ook verzorging bieden in een acute fase: deze crème verzorgt de huid met neiging tot eczeem, waardoor het jeukerig gevoel van de huid verzacht wordt tijdens opflakkeringen. De huidverzorgende eigenschappen van dit product zorgen voor minder gebruik van hydrocortison tijdens opflakkeringen. Let op: de AtopiControl Intensief Kalmerende Crème is geen farmaceutisch product en is daar ook geen vervanging van.

Lees verder over de mogelijke triggers van een aanval, en over het verzachten en verzorgen van een atopische huid tijdens een aanval in Het identificeren en beheersen van een aanval.

Adviezen bij huidschimmel

Deze dingen kunt u proberen tegen huidschimmel:

  • Was uw huid liefst zonder zeep.
    Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid goed af zodat er geen zeepresten blijven zitten.
  • Droog de huid goed af.
    U kunt drogend poeder (talkpoeder) doen op plekken die moeilijk droog te maken zijn. Zoals tussen de tenen en tussen de plooien van de huid, bijvoorbeeld in de liezen, de bilnaad of onder de borsten.
  • Draag kleren die ruim zitten, niet knellen en niet schuren tegen de huid. Draag het liefst katoenen ondergoed en sokken.
  • Doe elke dag schone kleren aan.
  • Gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de plek waar de huidschimmel zit. Pak elke keer een schone handdoek.
  • Draag uw eigen slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
  • Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten, zoals sandalen. Of schoenen van linnen of leer. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.

Een schimmel diep in de huid, kan van een huisdier komen. Ga dan met uw dier naar de dierenarts. Die kan uw dier op schimmels controleren en behandelen.

Een schilferige huid in het gezicht: oorzaak

De oorzaak van een schilferige huid in het gezicht is vaak een droge huid. Een droge huid (xerosis cutis) kan ervoor zorgen dat de huid van je gezicht gaat vervellen. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen, zoals eczeem en psoriasis, ook schilfers veroorzaken. Koude lucht, warme douches en wisselende luchtvochtigheid kunnen, vooral in de winter, de oorzaak zijn van schilfers in het gezicht. Een huid die over een groot deel van je lichaam afschilfert, wordt exfoliatieve dermatitis genoemd. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een droge huid, en daarbij de oorzaak kunnen zijn schilfers in het gezicht. Zoals genoemd is een mogelijke oorzaak het klimaat waarin je je bevindt, maar ook genen, algehele dehydratatie (ook wanneer je te weinig water drinkt) en overmatig wassen. Om van een droge huid en daarbij schilfers af te komen, is het essentieel voedende crèmes en serums te kiezen die geschikt zijn voor een droge en schilferige huid. Met de volgende tips voorkom je schilfers waar mogelijk:

- Als je van nature een droge huid hebt is het aan te raden geen producten die klei en zetmeel bevatten te gebruiken. Deze absorberende middelen zullen je huid niet beschadigen, maar ze kunnen wel uitdrogen als je huid van nature niet vettig is.

- Sla zeer heet water over. Een warme bad of douche kan heel aangenaam zijn, vooral in de winter. Maar met een iets lagere temperatuur vermijd je oncomfortabele droogheid en schilfering op het gezicht en op het lichaam. Breng na het douchen een laag verzachtende lotion aan op het lichaam en een hydraterende crème op het gezicht. Als je huid erg droog en schilferig is, probeer dan een luxueuze dikke lichaamsboter boordevol niet-geurige, plantaardige oliën en boters.

- Vermijd simpele zeep, zelfs niet op je lichaam. Wissel dit in voor een hydraterende crème of olie-reiniger.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!