Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Appelazijn zou goed voor de bloeddruk. Maar werkt dit echt? Helaas is hier nog weinig onderzoek naar gedaan. Op dit moment lijkt het sterk dat appelazijn de bloeddruk verlaagt [3] . Één onderzoek onder 70 deelnemers met diabetes type 2 liet geen effect op de bloeddruk zien bij het gebruik van appelazijn. De deelnemers werden verdeeld in een interventie- en controlegroep. De interventiegroep kreeg dagelijks 20 ml appelazijn voor 8 weken, de controlegroep kreeg dit niet. Aan het eind van de studie leek de bloeddruk bij de controlegroep zelfs verder gedaald te zijn dan die van de interventiegroep.
Ook naar het effect van appelazijn op het glucosemetabolisme is nog erg beperkt onderzoek gedaan. Onderzoeken die bekend zijn laten een mogelijk positief effect zien op de bloedsuikerwaarde. Zo laat eerder genoemd onderzoek onder 70 deelnemers met diabetes type 2 zien dat 20 ml appelazijn tussen de lunch en het diner zorgt voor een lagere nuchtere glucosewaarde [3] . Toch spreken studies elkaar nog sterk tegen. Een onderzoek bij gezonde deelnemers liet een verlagend effect zien op de bloedsuikerspiegel na een maaltijd met een hoge glycemische index. Het effect bij een lage glycemische index was hierbij verwaarloosbaar [4] . Maar tegelijkertijd laat een soortgelijk onderzoek helemaal geen effecten zien op de bloedsuikerwaarde bij gezonde deelnemers [5] . Mogelijk heeft appelazijn een positief effect op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2, maar hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.
Is er dan concreet en hard bewijs dat appelazijn kan helpen om af te vallen? Helaas zijn de onderzoeken op dit gebied ook beperkt in aantal. Een dierproefonderzoek laat zien dat muizen die appelazijn kregen bij hoog calorische voeding meer aankwamen dan muizen die geen appelazijn kregen. Maar deze laatste groep muizen at ook minder [6] . Deze verlaagde energie-inname werd ook gezien bij een onderzoek onder 175 mensen met overgewicht. Deelnemers die appelazijn kregen, aten minder. Echter waren deze uitkomsten helaas niet statistisch significant – dus het gemeten effect was niet sterk genoeg om hier harde uitspraken over te doen [7] . Een ander onderzoek onder 44 deelnemers met overgewicht die een dieet toegewezen kregen lieten hetzelfde zien. De inname aan energie leek lager bij diegene die appelazijn kregen. Maar ook hier was de uitkomst niet statistisch significant [8] . Die mogelijke afname van eetlust is wel interessant om verder te onderzoeken. Als appelazijn kan helpen om het hongergevoel te verminderen, kan het namelijk ook helpen om gewicht te verliezen. In een onderzoek onder 12 gezonde deelnemers werd hiernaar gekeken. Deelnemers kregen een maaltijd van wit brood, met of zonder appelazijn. Wat bleek: deelnemers die de hoogste dosering appelazijn kregen gaven 2 uur na de maaltijd aan meer verzadigd te zijn dan deelnemers die geen appelazijn kregen. Echter bleek dit effect er niet te zijn bij een maaltijd met een lage glycemische index [9,10] . Maar wellicht is het alsnog beter om meer vezelrijke producten bij de maaltijd te gebruiken dan een scheutje appelazijn. Hoe zit het dan met de vetverbranding? Hier is helaas geen onderzoek naar gedaan bij mensen. Dierproefonderzoek laat mogelijk wel een toename van de vetverbranding zien, maar dit kunnen we uiteraard niet direct vertalen naar de mens [11] .
Vervolgens worden er bacteriën toegevoegd, waardoor de alcohol verder vergist. In deze stap wordt azijnzuur gevormd. Dit zuur is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van appelazijn
Wat is het verschil tussen appelazijn en appelciderazijn? Beide zijn hetzelfde, maar sommige fabrikanten gebruiken een ander productieproces.
Voor appelciderazijn worden de appels eerst tot sap verwerkt terwijl bij appelazijn juist met hele appels en appelresten gewerkt wordt.
Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
. appelazijn eigenlijk appelciderazijn heet? Het azijnzuur vormt 5-6% van de appelazijn, daarnaast bevat het water en andere zuren
Zitten er aan appelazijn nadelen? Dat te veel appelazijn drinken schadelijk kan zijn, laat onderstaand verhaal zien.
Een onderzoek naar een ziekenhuisopname van een 28-jarige vrouw wees uit dat ze 6 jaar lang iedere dag 250 milliliter met water verdund appelazijn dronk. De artsen constateerden naast een laag kaliumniveau en andere bloedafwijkingen ook osteoporose. Deze botontkalking komt zelden voor bij jonge mensen.
De artsen concludeerden dat deze opvallende klachten een gevolg waren van haar extreme appelazijn-consumptie.
Dagelijks meer dan twee eetlepels verdund appelazijn drinken is absoluut niet aan te raden! Misschien ben je na het lezen van de mogelijke bijwerkingen een beetje huiverig geworden. Dat is gelukkig niet nodig. Het is wel belangrijk om appelazijn altijd met mate te consumeren.
Hoeveel appelazijn mag je per dag drinken?
Je kunt appelazijn het beste toevoegen aan gerechten wanneer dit echt bijdraagt aan de smaak.
Ook dan profiteer je van de mogelijke gezondheidsvoordelen. Zo hoef je echt niet bang te zijn voor negatieve gevolgen.
Als je de smaak van appelazijn te intens vindt, kun je de azijn natuurlijk altijd wat verdunnen met water.
Waar is appelazijn allemaal goed voor? Je hoort en leest veel over de voordelen van appelazijn. De substantie wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en als remedie bij verschillende kwaaltjes.
Er is echter heel weinig wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van appelazijn aantoont. Om goede conclusies te kunnen trekken is aanvullend onderzoek vereist.
We duiken in het weinige wetenschappelijke onderzoek dat er wél is rondom de gezondheidsvoordelen van appelazijn.
Waar is appelazijn goed voor? Het hoofdbestanddeel in appelazijn is azijnzuur.
Dit kan helpen om schadelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers te doden.
Ook voorkomt azijn dat bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
Azijn heeft dus bacteriedodende eigenschappen. Traditioneel gezien wordt azijn gebruikt voor schoonmaken, desinfecteren en het behandelen van schimmelnagels, luizen, wratten en oorontstekingen.
Azijn wordt ook als conserveringsmiddel van voeding ingezet. Uit onderzoek blijkt dat dit de groei van bacteriën zoals E.Coli afremt, waarmee de kans kleiner wordt dat voedsel bederft. Het gebruik van appelazijn is een natuurlijke manier om voedsel te conserveren.
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
. Hippocrates, de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, 2000 jaar geleden al azijn gebruikte om wonden te reinigen?