Blog

Behandeling van Eczeem op de Voeten - Effectieve Oplossingen

Behandeling eczeem op voet

Om het eczeem aan de voeten te behandelen kun je een aantal dingen doen. Hierin is het vooral belangrijk om uitlokkers van het eczeem te vermijden en de juiste cremes en zalven te smeren.

Vermijd irriterende stoffen

Vermijd natte voeten en tenen

Natte voeten zijn extra vatbaar voor een wekere huid. En zo ook voor infecties en huidbeschadigingen. Daarom is het belangrijk om je voeten goed droog te maken zodra je de douche uitstapt. Probeer niet te wrijven, maar dep ze droog.

De juiste voetverzorging


Naast het kalmeren van het eczeem is het ook belangrijk om de conditie van de voeten, en met name de voetzool, te verbeteren doormiddel van de juiste voetverzorging. Zodat het beter weerbaar is tegen invloeden van buitenaf.

  • Draag elke dag schone sokken
  • Draag katoenen sokken en vermijd synthetische of wollen sokken
  • Maak de tenen en voeten altijd goed droog
  • Draag luchtige schoenen, zodat de kans op zweetvoeten kleiner is
  • Vermijd strak zittende en slechte ademende schoenen zoals leren schoenen
  • Maak blaasjes en blaren niet kapot
  • Probeer bij jeuk zo min mogelijk te krabben. Als de jeuk te overweldigend is kan het smeren van verkoelende of jeukstillende crèmes verlichting geven. Denk aan koelzalf of zinkzalf.
  • Zorg dat jouw voeten goed gehydrateerd houdt met voedende crèmes of zalven
    Was de voeten niet met zeep. Maar met lauw water en eventueel een wasolie.
  • Smeer een verzorgende voeten crème of zalf. Probeer bij periodes van stress ook wat rust in te plannen. Zo verkom je ernstige opvlammingen van het eczeem.

Hoe ontstaat eelt op de handen?

Eelt op de handen in kleine hoeveelheden is normaal, echter kan de laag eelt snel toenemen door druk en/of wrijving, ook kan genetische aanleg ervoor zorgen dat de eeltlaag bij jou sneller dik wordt dan bij een ander. Eelt op de handen kan erg dik worden en op de duur zelfs je werkzaamheden negatief beïnvloeden. Ook wordt eelt op de handen niet als mooi ervaren. Verzorgde handen zien er volgens het modebeeld netjes glad uit en hebben geen dikke eeltplekken. Het is helaas voor veel mensen niet aan te raden deze eeltplekken te verwijderen omdat het een beschermende huidlaag biedt. Verwijder je de eeltlaag toch, dan bestaat de kans dat de onderliggende, dunne huid, snel beschadigd raakt.

Eeltvorming kan ook erfelijk bepaald zijn:

  • Hyperkeratose: Er is sprake van een abnormale verdikking van de hoornlaag.

Hoe ontstaat eelt op je voeten?

Het ontstaan van eelt is dus geheel normaal en onschuldig. Het is namelijk een natuurlijke beschermlaag van je voeten en zelfs een gewenste reactie. Eelt beschermt je onderliggende huidlagen tenslotte tegen huidbeschadigingen. Maar er kan ook overtollig eelt ontstaan. En als er teveel eelt ontstaat kan dit voor vervelende klachten zorgen.

Maar hoe ontstaat eelt op je voeten precies? Kort gezegd ontstaat overtollig eelt wanneer de aanmaak van nieuwe huidcellen sneller gaat dan het afschilveren van dode huidcellen. De dode huidcellen stappelen op en er ontstaat een verdikking van de huid. Dit disbalans in aanmaak en afschilvering van huidcellen kan verschillende oorzaken hebben:

  1. Eelt op voet door druk en wrijving
  2. Eelt op voet door een afwijkende voetstand
  3. Eelt op voet door slecht passende schoenen
  4. Eelt op voet door eczeem
  5. Eelt op voet door overgewicht

1. Eelt op voet door druk en wrijving

Als er teveel druk en wrijving op je huid staat kan dit eelt veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je veel sport met gewrichten. De gewrichten zijn zwaar, waardoor er druk op je huid komt te staan. Bovendien schuren de gewrichten ook nog eens langs je huid, waardoor er overtollig eelt ontstaat. Met name op de handen komt eelt bij sporters daarom regelmatig voor.

Maar overtollig eelt kan ook ontstaan wanneer je veel op blote voeten loopt. De druk van de grond wordt nu niet meer opgevangen door je sokken en schoenen, maar door je huid zelf. Als reactie op deze druk en wrijving gaat je huid een soort beschermlaagje aanmaken. Om zo te voorkomen dat je huid stuk gaat. Hierdoor wordt de eeltlaag dikker en kan er overtollig eelt ontstaan.

2. Eelt op voet door afwijkende voetstand

Naast druk en wrijving kan ook een afwijkende voetstand eeltvorming veroorzaken. Een afwijkende stand van je voeten zorgt namelijk voor een ongelijkmatige drukverdeling op de huid. Op bepaalde plekken van de voeten is de druk hoger dan op andere plekken. Deze toenemende drukt zorgt vervolgens voor een toenemende eelt aanmaak en dit kan overtollig eelt veroorzaken.

Wat niet doen bij eelt onder je voet?

Naast eelt verwijderen, je voeten goed verzorgen en mogelijk oorzaken van eelt zoveel mogelijk te vermijden, zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen als je last hebt van eelt onder je voet.

Gebruik bijvoorbeeld geen scherpe eeltraspen of voet vijlen met hele scherpe 'gaatjes'. Als je het eelt namelijk stuk maakt kan dit de klachten juist verergeren. Hetzelfde geldt voor het smeren van agressieve producten om het eelt te verwijderen. Ook deze middelen irriteren de huid veel meer dan nodig is.

Ook is het belangrijk om niet aan het eelt te trekken. Als er velletjes eelt los zitten kan het heel verleidelijk zijn om deze eraf te trekken, maar dit kun je beter laten zitten. Anders beschadig je de huid. Verder wordt vaak gedacht dat wanneer je met je blote voeten op ruwe oppervlakten loopt, dit als een soort scrub werkt. Maar het werkt juist tegenstrijdig, het verergert eeltvorming.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!