Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Eucerin Tegen Puistjes - Werkt Het Echt?

DermoPure

DermoPure Triple Effect Serum

DermoPure Triple Effect Reinigungsgel

DermoPure Triple Effect Körpercreme

DermoPure Triple Effect Reinigungsgel

Inzicht in de vier factoren van puistjes en mogelijkheden voor behandeling met medicijnen

Wat er gebeurt in de huid wanneer je een puistje hebt.

  • vermindering van de talgproductie en zo beheersing van seborroe.
  • versnelling van de afstoting van de cellen van de bovenste huidlaag (afschilfering) om zo hyperkeratose aan te pakken.
  • bestrijding van bacteriële infecties veroorzaakt door kolonisatie van bacteriën.
  • vermindering van ontstekingen en hierdoor het kalmeren van plekjes, pukkels en puistjes.

Welke medische behandelingen bestaan er?

Medicijnen voor puistjes verschillen, afhankelijk van de ernst ervan.

Breng je arts altijd op de hoogte van medicijnen die je slikt voordat je medicijnen voor acne gebruikt, dit om bijwerkingen door interactie te voorkomen.

Effectieve medicijnen die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van puistjes zijn:

  • Plaatselijk aan te brengen retinoïden
  • Benzoylperoxide
  • Plaatselijk aan te brengen antibacteriële middelen
  • Azelaïnezuur
  • Oraal in te nemen antibiotica
  • Oraal in te nemen isotretinoïne
  • Oraal in te nemen anti-androgenen

Deze medicijnen worden afzonderlijk of in combinatie gebruikt, de dermatoloog zal afhankelijk van de ernst van de symptomen de juiste medicatie voorschrijven.

De medische behandeling van puistjes gebeurt volgens een strenge internationale norm om te verzekeren dat dermatologen en artsen consistent zijn in hun behandeling. Deze richtlijn* is op bewijs gebaseerd en verschaft medici informatie over welke behandelingen of combinaties van behandelingen zij moeten toepassen, afhankelijk van de ernst van de puistjes en de symptomen per individu.

Wat is de ideale huidverzorgingsroutine voor een acnegevoelige huid – En welke middelen moet ik gebruiken?

“Als je je gezicht niet schoonhoudt, krijg je puistjes.” Je zal het vast weleens gehoord hebben, maar niets is minder waar. Acne wordt namelijk veroorzaakt door hormonen en zelfs de meest hygiënische mensen kunnen hier last van krijgen. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel ‘Acne en hormonen’.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van je huidverzorgingsproducten. We raden een routine aan die past bij jouw huid, afgestemd op je situatie en of je medisch behandeld wordt of niet. We bekijken ook enkele andere stappen die je zou kunnen nemen om je acnegevoelige huid te verzorgen.

De verschillende soorten acnelittekens

Er zijn verschillende soorten acnelittekens. Onderstaande soorten littekens worden het meest geassocieerd met acne.

Acnelittekens: Atrofisch littekenweefsel

Dit zijn de putjes die ook wel ‘ijspriemlittekens’ worden genoemd. Ze ontstaan wanneer een wond niet goed geneest en er te weinig bindend weefsel wordt geproduceerd. Het acnelitteken ontstaat dan onder het weefsel eromheen en er vormt zich een klein maar zichtbaar deukje of kuiltje.

Acnelittekens: Hypertrofisch littekenweefsel

Deze littekens kun je herkennen aan een verhoging in de huid of het littekenweefsel. De huid produceert ‘inferieur’ weefsel op de plek waar een ontstoken onzuiverheid heeft gezeten. Dit weefsel heeft niet dezelfde structuur als gezond weefsel. Het wordt dikker en steekt boven de gezonde huid uit.

Keloïd

Een hypertrofisch litteken dat blijft groeien en zich verspreidt naar andere delen van de huid wordt een keloïd genoemd. Het is een verhoogd litteken dat eerst rood-paars van kleur is maar later vervaagt. Dit type acnelitteken komt maar zelden voor bij acne en wordt eerder geassocieerd met brandwonden.

Hoe kan ik acnelittekens verminderen of weghalen?

Masseer met crème

Deze methode is zeker het proberen waard omdat het relatief eenvoudig, gemakkelijk en betaalbaar is. Je kunt je huid zelf inmasseren of bijvoorbeeld een professionele massage nemen.

Zo'n massage kan ook echt helpen. De hydraterende producten en de massage zelf verbeteren de circulatie in de huid en de soepelheid van littekenweefsel. Wel zul je regelmatig moeten masseren en geduldig moeten zijn. Het kan even duren voordat je resultaat ziet.

Belangrijk: zorg dat je alleen non-comedogene producten kiest voor de massage van je huid, zodat de terugkeer van acne niet gestimuleerd wordt.

Chemische peeling

Specialisten (dermatologen en/of schoonheidsspecialisten) kunnen acnelittekens behandelen met een peeling. Er wordt in verschillende concentraties gebruik gemaakt van Fruitzuur, Salicylzuur en Trichloorazijnzuur om de buitenste lagen van de huid te verwijderen. Naarmate de huid geneest, kunnen littekens minder zichtbaar worden en wordt je huid zachter en minder oneffen.

Fruitzuren

Fruitzuren worden vaak gebruikt om huid te behandelen die door acne blijvende oneffenheden en acnelittekens vertoont. Er zijn mildere varianten beschikbaar (tot 12 procent) voor thuisgebruik, maar schoonheidsspecialisten hebben beschikking over concentraties tot 40 procent en dermatologen zelfs tot 70 procent. Je dermatoloog kan adviseren welke concentratie het beste past bij jouw huid. Meestal zijn meerdere peelings nodig om zichtbaar resultaat te behalen.
Goed om te weten: na een chemische en/of fruitzuurpeeling kan de huid erg gevoelig zijn. Het is daarom van belang dat je direct zonlicht vermijdt (dit geldt ook voor de zonnebank) en een zonnebrandcrème gebruikt met een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF30 or SPF50+.

Microdermabrasie

Dit is een relatief milde vorm van dermabrasie waarbij de bovenste huidlagen mechanisch worden verwijderd door middel van kleine kristallen. De behandeling heeft een positief effect op de huidstructuur en is geschikt voor droge huid, vergrote poriën en andere littekens.
Microdermabrasie is pijnvrij en wordt meestal uitgevoerd door een schoonheidsspecialist. Je zult regelmatig moeten worden behandeld voor een blijvend resultaat.

De belangrijkste oorzaken en factoren van puistjes

Kolonisatie van bacteriën

Hormonen. De meeste acne ontstaat bij een reactie van de talgklieren op androgene hormonen. De talgklieren reageren op de circulerende hormonen met overmatige talgproductie.

De combinatie van overmatige talg (seborroe) en een verstoorde huidcelafstoting leidt tot vergroting van de talgklieren en het ontstaan van puistjes. Deze kunnen worden gekoloniseerd door bepaalde bacteriën en de huid kan daardoor rood worden en ontstoken raken.

Dit komt het meest voor bij tieners, omdat de androgene hormonen tijdens de pubertijd bij zowel jongens en meisjes toenemen. Tot wel 90% van de tieners krijgt enige vorm van acne, maar dit gaat meestal over als ze ouder worden.

"Mensen van alle leeftijden kunnen puistjes krijgen. Tot wel 80% van de gevallen van acne bij volwassenen komt voor bij vrouwen die hormonale veranderingen doormaken."

Deze hormonale veranderingen treden op tijdens de zwangerschap, menstruatie of een hormoongerelateerde aandoening, zoals het polycysteus ovariumsyndroom.

Een vette huid is gevoeliger voor puistjes dan andere huidtypes.

Bacteriën. Mensen met een acnehuid hebben vaak een vette, glimmende huid. Dit is voor de doorgaans onschadelijke acnebacteriën (propionibacterium acnes) een ideale omgeving om zich te vermenigvuldigen en irritatie en ontstekingen bij de vergrote talgklieren te veroorzaken.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!