Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Welk Hormoon Zorgt Voor Puistjes? Ontdek de Oorzaken van Acne

Hoe ontstaat acne, mee-eters of puistjes?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15- en 18-jarige leeftijd. Gedurende de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze puberale hormoontoename leidt tot grotere talgklieren en verhoogde talgproductie. Het overschot aan gedroogde talg – in combinatie met hoorn, huidschilfers en bacteriën – doet de poriën verstoppen. De poriën zijn namelijk de uitgangen van de talgklier-follikels.

Talgklieren die verstopt zijn door ophoping van talg en huidcellen noemen we mee-eters. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

De voorbereiding begint thuis al

Het is, voordat je bij onze huidtherapeut een behandeling ondergaat, van belang om je huid thuis voor te bereiden. De thuisbehandeling start ongeveer twee weken voor de behandeling met als doel het effect van de acnebehandeling te vergroten. Door thuis al bezig te gaan met het voorbereiden van je huid, wordt deze rustiger en vindt er een proces van exfoliatie plaats. Deze voorbereiding zorgt voor het op een milde manier verwijderen van de bovenste huidlaag. Je krijgt uitgebreid advies over de voorbereiding en verzorgingsproducten.

Verzorg je huid goed

Bij hormonale acne is het extra belangrijk om je huid op een goede manier te verzorgen. Je huid is nu eenmaal gevoeliger en raakt dan ook sneller geïrriteerd. Gebruik daarom vooral huidproducten met een mild karakter. Onze huidtherapeut voorziet je bij een acnebehandeling uiteraard van professioneel advies om je huid te blijven verzorgen.

Wil je hormonaal acne verminderen? Reserveer direct gratis en vrijblijvend een eerste consult bij Huidzorg Laserklinieken.

Hormonale acne

Puistjes door hormonen betreft een huidaandoening waarbij je ook last kan hebben van onderhuidse ontstekingen en mee-eters. Tijdens de puberteit vormt acne zich vooral door hormonen, waarbij je lichaam androgeen aanmaakt en invloed heeft op de talgproductie van de talgklieren. Door de toename van talg en door verhoorning van de afvoergang van de talgklier is het mogelijk dat je poriën verstopt raken en acne ontstaat.

Naast een acnebehandeling bij ons in de kliniek zijn er overigens een aantal aanvullende manieren om zelf puistjes door hormonen verminderen. Naast de puberteit zijn er nog andere hormonale oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van acne zoals, zwangerschap of de overgang. De hormonen verantwoordelijk voor het ontstaan van acne zijn: androgenen ofwel het mannelijke hormoon testosteron, progesteron en oestrogeen. Er zijn bij volwassenen overigens verschillende oorzaken van acne aan te wijzen.

Hoe herken je puistje door hormonen?

Een papel lijkt op een kleine roze pukkel en kan pijnlijk zijn. Ook pukkels met een wit kopje die onder het huidoppervlak verstopt blijven, zijn een aanwijzing dat er sprake is hormonale acne. Acne is overigens eveneens te herkennen aan comedonen (mee-eters). Bij meer ernstige vormen van hormonale acne kan je te maken hebben met cysten of nodules. Een cyste is een diepe onzuiverheid / ontsteking in je huid gevuld met pus. Dit is een vorm van acne waar je een litteken aan kan overhouden. Een nodule bevindt zich eveneens diep onder de huid en is niet alleen pijnlijk, maar veelal ook groot.

Acne behandeling voor puistjes door hormonen

Er is een effectieve acne behandeling mogelijk om puistjes door hormonen te verminderen. Onze huidtherapeut richt zich daarbij op het verbeteren van de conditie van je huid met als doel het verminderen van de talgproductie. Het is hierbij belangrijk om in de diepte van de huid te werken. Om de talgklieren aan te pakken, maken wij onder meer gebruik van peelings met verschillende zuren, waaronder salicylzuur. Dit is een effectieve behandelmethode om de activiteit in de huid te verminderen. Vaak wordt een peeling gecombineerd met lasertherapie met als doel het doden van bacteriën. De laser zorgt tevens voor het verwarmen van talg, waardoor de aanmaak van talg wordt geremd.

Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!