Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Is een bacteriële huidinfectie besmettelijk?

Een bacteriële infectie kan worden behandeld met antibiotica. Het type antibiotica dat wordt voorgeschreven, hangt af van het type bacterie dat de infectie veroorzaakt en de ernst van de infectie. Het is belangrijk om de antibiotica volgens voorschrift te gebruiken en de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alle bacteriën worden gedood en de infectie volledig wordt behandeld.

Naast antibiotica kan het ook nodig zijn om symptomen te behandelen, zoals koorts, pijn of ontsteking. Dit kan onder meer koortswerende middelen, pijnstillers, of ontstekingsremmende medicijnen omvatten.

Een bacteriële infectie aan de voet kan behandeld worden door een arts. De behandeling hangt af van de ernst van de infectie, het type bacterie dat de infectie veroorzaakt en de algemene gezondheid van de patiënt.

Als de infectie mild is, kan de arts een antibioticumcrème of -zalf voorschrijven die direct op de geïnfecteerde huid kan worden aangebracht. Bij een ernstiger infectie kan het nodig zijn om antibiotica oraal in te nemen.

Het is ook belangrijk om de voeten droog te houden en open schoenen te dragen om de luchtstroom te bevorderen. Het is aan te raden om sokken van natuurlijke materialen te dragen, die zweet absorberen en de voeten droog houden.

Als de infectie zich heeft verspreid naar het nagelbed, kan een operatie nodig zijn om de geïnfecteerde nagel te verwijderen. In sommige gevallen kan een ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze antibiotica.

Is wondroos gevaarlijk?

Bij wondroos is er geen reden tot paniek, maar wondroos is wel een beetje gevaarlijk. Of tenminste, wondroos is gevaarlijk als je er niets mee doet. Dan kunnen er namelijk complicaties optreden. Mogelijke complicaties zijn: een verspreiding van het bacterie via je bloedvaten, een hersenvliesontsteking en het ontstaan van abcessen. Met name bij kinderen is wondroos wel gevaarlijk wanneer er niets aan gedaan wordt. Daarom is het belangrijk om altijd te handelen!

Wondroos wordt nog wel eens in de war gehaald met cellulitis. Dit is ook niet zo gek. Beide huidklachten lijken behoorlijk op elkaar en bovendien is er bij beide huidafwijkingen ook sprake van een bacteriële infectie. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Wondroos (erysipelas) treft meestal de oppervlakkige huidlagen en veroorzaakt een duidelijk begrensde, rode, gezwollen plek. Terwijl cellulitis de diepe lagen doordringt, tot in het onderhuidse vetweefsel. En geen duidelijke grenzen laat zien tussen gezond en geïnfecteerd weefsel. Wel kan bij beide koorts, misselijkheid en een algeheel ziek gevoel optreden.

Cellulite wordt ook nog wel eens cellulitis genoemd, maar dit is iets compleet anders. Hierbij gaat het namelijk niet om een ontsteking van het onderhuidse vetweefsel, maar om een hobbelige huidstructuur met 'putjes' als gevolg van een bindweefsel verharding.

Tips voor preventie

Was uw handen

Neem regelmatig een bad of douche

Infecties kunnen overal op de huid ontstaan. Was u regelmatig en grondig om schadelijke ziektekiemen en bacteriën te verwijderen.

Deel geen spullen

Als iemand in huis een huidinfectie heeft, was de spullen (zoals beddengoed, handdoeken, drink- en eetgerei) die hij of zij heeft gebruikt grondig, voor ze zelf te gebruiken.

Droog uzelf af

Kleed u snel om als u natte, zweterige kleren aan hebt en droog u volledig af om de kans op schimmelinfecties van de huid te verminderen. Draag ook slippers in gemeenschappelijke kleed- of doucheruimtes.

Eerste hulp

Ziektekiemen kunnen gemakkelijk snij- en schaafwonden infecteren. Dus als u gewond bent geraakt, reinig de wond en gebruik een ontsmettingsmiddel om eventuele ziektekiemen te doden. Bedek vervolgens de wond tegen vuil en ziektekiemen.

Oorzaken van pyodermie bij de hond

Pyodermie bij honden kan ontstaan door diverse oorzaken, waarbij de onderliggende factor vaak een verzwakking van het immuunsysteem is. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  1. Allergieën: Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde stoffen, wat leidt tot huidproblemen en uiteindelijk tot pyodermie.
  2. Parasieten: Vlooien- en tekenpreventie is cruciaal, aangezien deze parasieten huidirritatie kunnen veroorzaken die bacteriële overgroei in de hand werkt.
  3. Hormonale Onevenwichtigheden: Sommige honden kunnen hormonale stoornissen hebben die de huid van een hond beïnvloeden en vatbaar maken voor infecties.
  4. Onderliggende Ziekten: Ziekten die het immuunsysteem aantasten, kunnen de huid van mijn hond kwetsbaarder maken voor infecties.
  5. Slechte Hygiëne: Onvoldoende verzorging, vooral bij harige rassen, kan leiden tot pyodermie.

Hoe ontstaat huidschimmel?

Schimmels en gisten zijn overal. Ze zitten bij iedereen op het lichaam. Dit is meestal niet erg. Op uw huid zit een vetlaagje dat u beschermt en zorgt dat u geen klachten krijgt.

Soms werkt de bescherming van uw huid minder goed. Bijvoorbeeld als het vetlaagje van uw huid eraf gaat. De schimmel komt dan uw huid binnen en kan daar groeien. U krijgt dan plekken op de huid.

In deze situaties krijgt u sneller last van schimmels:

  • als u vaak lang doucht of in bad gaat
  • als u veel zeep en shampoo gebruikt
  • als u een huidziekte heeft
  • als u diabetes (suikerziekte) heeft
  • als uw afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren)

De schimmel komt meestal van iemand in uw omgeving.

De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes. Als u deze schilfers op uw huid krijgt, kunt u plekken krijgen.

Sommige schimmels kunt u krijgen van dieren.

Wondroos been behandelen

Heb je last van wondroos aan je been? Probeer dan echt rust te houden en het been, waarin de wondroos zit, rust te geven. De zwelling (oedeem) verdwijnt dan meestal binnen twee tot drie weken. Ook is het belangrijk om de huid tussen de tenen goed droog te houden, zodat er geen schimmelinfectie ontstaat. Verder kunnen onderstaande drie stappen de wondroos infectie sneller genezen.

Stap 2. Elastische kous

Wordt het vocht niet voldoende afgevoerd? Of blijft het wondroos terugkomen? Dan kan een oedeemtherapeut, zoals een huidtherapeut of fysiotherapeut, een therapeutisch elastische kous op maat aanmeten. Met een hogere drukklasse.

Stap 3. Juiste voetverzorging

Het is heel belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Door een intacte huid kan het bacterie tenslotte niet binnendringen, dus hoe beter de huidbarriere functie is, hoe kleiner de kans op een wondroos infectie. Het is daarom ook belangrijk om klachten als voetschimmel en eczeem aan te pakken, omdat dit een makkelijke ingang voor het wondroos bacterie is. Hieronder heb ik een aantal effectieve producten gezet:

  • Deze crème van Bepanthen bevat veel verzorgende ingrediënten die de conditie van je huid (ook voeten) verbetert en de kans op wondjes of infecties verkleind
  • Deze crème van Gehwol werkt effectief tegen hielkloven. Hoe minder hielkloven, hoe kleiner de kans op een nieuwe wondroos infectie.
  • Deze olie van Chi helpt goed tegen voetschimmel. Meng één a twee druppels olie met één a twee druppels olijfolie. En dep dit op de huidschimmel.
  • Deze antischimmel crème: werkt ook effectief tegen een schimmelinfectie van zowel de voet als tussen de tenen.

Stap 4. Wondroos en bewegen

Ook bewegen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en behandelen van wondroos. Hoewel het de infectie natuurlijk niet geneest, kan het wel bijdragen aan het verlichten van symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!