Blog

Oplossingen voor Veel Puistjes op het Voorhoofd

Heb ik last van gistpuistjes?

Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst.
Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen. Het grote verschil is dat er bij gistpuistjes niet zo veel sprake is van mee-eters, en zijn de ontstekingen vaak kleiner dan bij acne.

Bij Huidtherapie Eemland gebruiken we (een combinatie van) de volgende twee behandelmethodes:

Een peeling is een behandeling waarbij vloeistoffen die zuren bevatten gebruikt worden om de conditie van de huid te verbeteren. We hebben hierbij de keuze uit verschillende peelings, en kiezen de intensiteit die het beste bij jouw huid en huidaandoening past. Een peeling verbetert de huidconditie omdat de huid in een versneld tempo vernieuwd.

Bij de behandeling hoort ook goede voorlichting en advies over persoonlijke huidverzorging. Indien je een goed en langdurig resultaat van de behandeling wil, wordt thuis een goede ondersteuning van je gevraagd. Tijdens het intakegesprek wordt dit aandachtig besproken en vastgelegd in het persoonlijke behandelplan.

Door de bovenstaande methodes te combineren behalen we het beste, meest langdurige resultaat. Het is belangrijk om je goed aan de huidverzorgingsadviezen te houden omdat je helaas nou eenmaal meer aanleg voor deze aandoening hebt. Welke producten je het beste kunt gebruiken, wanneer en hoe vaak leggen we je graag uit!

Onderhuidse puist op de neus

Naast oppervlakkige puistjes, kunnen er ook onderhuidse puistjes op de neus ontstaan. In het algemeen is de huid van de neus relatief dun, waardoor een onderhuidse puist veel klachten kan veroorzaken. Niet alleen klachten als schaamte en onzekerheid, maar ook pijn en roodheid worden vaak gezien.

Hoewel oppervlakkige puistjes met eigen hand moeilijk te voorkomen en verwijderen zijn, geldt dit al helemaal voor onderhuidse puistjes. De oorzaak van onderhuidse puistjes op de neus zijn ontstekingen, voornamelijk ontstekingen van de talgklieren. Door de ligging in de T-zone, is de neus veel vatbaarder voor deze ontstekingen. Er bevinden zich immers veel talgklieren die ook erg actief zijn. De bron van de onderhuidse puistjes, de ontstekingen, bevinden zich niet in de bovenste huidlaag maar in een diepere huidlaag, ook wel de lederhuid genoemd. Dit maakt dan ook dat het puistje moeilijk te bereiken en te behandelen is.

Hoe begrijpelijk het ook is dat je na het ontdekken van een onderhuidse puist deze zo snel mogelijk wilt verwijderen, is het verstandiger om er vanaf te blijven. Helaas bestaat er geen wondermiddeltje tegen onderhuidse puistjes op de neus en kan het zelf behandelen van de puist door deze bijvoorbeeld uit te knijpen, veel schadelijke gevolgen hebben en juist averechts werken. Laat een onderhuidse puist daarom niet jouw dagelijkse bezigheden onderdrukken, maar geef het genezingsproces gewoon de tijd. Er zijn wel een aantal natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken om het helingsproces wat te versnellen en om te voorkomen dat je in de toekomst vaker last krijgt van een onderhuidse puist.

Behandelingen voor puistjes op je kin

Producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen puistjes meestal binnen een paar dagen of weken opdrogen.

Reinig je huid met een facial cleanser

Begin met het wassen van je gezicht of in ieder geval je kaaklijn met een zachte reiniger. Kies altijd voor een milde face wash die je gezicht niet te veel uitdroogt. Reinig in ieder geval iedere avond je gezicht, in de ochtend alleen wanneer je een vette huid hebt.

IJs voor verkoeling

Om roodheid te verminderen of pijn te behandelen, breng je ijs gewikkeld in een schone doek aan rond het getroffen gebied gedurende niet meer dan vijf minuten per keer en gebruik daarbij heel weinig druk. Dit kan vooral helpen bij dieperliggende, cystische acne.

Gebruik de juiste skincare tegen acne

Er zijn talloze producten op de markt die pretenderen je acne te verminderen. Ga goed op onderzoek uit welke producten bij jouw huid passen en welke geschikt zijn voor jouw acne. Ingrediënten en producten die werkzaam kunnen zijn zijn bijvoorbeeld:

  • Salicylzuur
  • AHA & BHA
  • Retinoïden
  • Glycolzuur
  • Melkzuur
Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is een proces waarbij de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd, wordt verwijderd of met een moeilijk woord: geëxfolieerd. Dit proces kan zowel natuurlijk plaatsvinden als kunstmatig worden gestimuleerd met behulp van exfoliërende producten.

Het doel van exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen, waardoor je huid gladder, zachter en helderder wordt. Dit kan helpen bij het verminderen van oneffenheden, zoals droge huid, mee-eters en fijne lijntjes, en het verbeteren van de textuur en uitstraling van de huid. En dat is wat we willen, toch?

Hoe kun je exfoliëren?
Waarom moet je opletten met exfoliëren?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met exfoliëren, omdat overmatig of onjuist gebruik ervan schadelijk kan zijn voor de huid. Hier zijn enkele redenen waarom je moet oppassen met exfoliëren:

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!