Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wat is de ziekte van Bowen?

Lichttherapie

Er zijn twee soorten lichttherapie geschikt voor de behandeling van psoriasis:

PUVA

UltraViolet A (UVA) licht is een bestandeel van het natuurlijk zonlicht. Het licht dringt vrij diep in de huid door. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beinvloed, evenals de ontsteking van de huid. In de meeste ziekenhuizen bevinden zich lichtcabines voor UVA licht. Uit ervaring is gebleken dat UVA alléén onvoldoende effect sorteert bij psoriasis en dat het nodig is een medicijn toe te voegen dat de werking van UVA versterkt. Dit medicijn heet psoraleen.

Meestal wordt bij PUVA-therapie de psoraleen in de vorm van tabletjes ingenomen, 1-2 uur voor de belichting. Patienten worden doorgaans 2 keer per week op deze manier behandeld gedurende meerdere weken of enkele maanden.
In sommige dagbehandelcentra is het mogelijk bad-PUVA te krijgen. Bij deze vorm wordt de psoraleen niet geslikt, maar in badwater opgelost. Nadat de patient in bad geweest is wordt hij belicht.

Voordelen: beproefde, effectieve behandelmethode. Bij uitgebreide psoriasis is het veel makkelijker dan smeren.

Nadelen: frequente lichtbehandelingen verhogen (net als bij gewoon zonlicht) de kans op ontstaan van huidkanker op langere termijn.
De psoraleentabletten kunnen misselijkheid veroorzaken.
Niet toepasbaar tijdens zwangerschap of borstvoeding. Mannen mogen geen kinderen verwekken tijdens PUVA-therapie.

Ultraviolet B is, net als ultaviolet A, een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het heeft een krachtiger werking dan UVA en wordt daarom zonder aanvullende orale medicijnen, zoals psoraleen, toegepast. PUVA (dus UVA + psoraleen) werkt wel krachtiger dan UVB. Nadeel van UVB is dat het minder diep in de huid doordringt en daardoor voor behandeling van bepaalde huidaandoeningen minder geschikt is.Voor psoriasis is het echter over het algemeen goed te gebruiken.
Sinds enige jaren zijn er UVB lampen in gebruik (TL-01, Philips) die bijna even effectief zijn als PUVA therapie.

biologics

een belangrijke ontwikkeling in de behandeling van ernstiger vormen van psoriasis was het op de markt komen van de zogeheten ‘biologics’. Dit zijn geneesmiddelen die meestal door recombinant technieken tot stand zijn gekomen. Tot voor kort werden deze biologics vooral toegepast bij rheumatoïde arthritis en bij psoriasis arthropathica. Sinds 2005 kunnen biologicals ook worden voorgeschreven bij de ernstige vormen van ‘gewone’ psoriasis. De dermatoloog kan deze middelen voorschrijven wanneer andere systemische therapieën (zoals met ciclosporine en methotrexaat) al geprobeerd zijn.
Net als bij de andere systemische behandelingen van psoriasis is het belangrijk dat Uw behandelend dermatoloog u uitgebreid voorlicht en tijdens de behandeling begeleidt. De behandeling met biologics wordt doorgaans goed verdragen. Hier volgt een opsomming van een aantal biologics die in Nederland en België regelmatig worden voorgeschreven door dermatologen:

etanercept

Etanercept werkt door te binden aan TNF (tumor necrosis factor) dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de ontstekingsreactie bij psoriasis. Aan etanercept gebonden TNF kan niet binden aan de TNF-receptor en dus komt de ontstekingreactie niet op gang. Het geneesmiddel wordt toegediend d.m.v. een injectie.
lees meer over etanercept

infliximab

Infliximab is een IgG1 monoclonaal antilichaam dat zowel bindt aan de oplosbare als de transmembrane vormen van TNFalpha. Deze binding voorkomt de schadelijke effecten van TNFalpha en remt het ontstekingsproces. Infliximab is een biological dat wordt toegediend per infuus.
lees meer over infliximab

adalimumab

Adalimumab is ook een TNFalpha remmer die geregistreerd is voor de behandeling van zowel psoriasis van de huid als psoriasis arthropatica. Het middel wordt toegediend d.m.v. injecties die elke twee weken worden gegeven.
lees meer over adalimumab

Nóg meer impact… de behandeling van psoriasis!

Afgezien van de sociale impact is er ook nog het (meestal dagelijkse) behandelritueel. De talloze tubes op de plank bij de wastafel, het dagelijks smeren van de vaak vettige zalf, het plakken van de pyama aan je huid… Bij ernstige vormen van psoriasis moet de zalftherapie soms ook nog aangevuld worden met het (op tijd) innemen of inspuiten van geneesmiddelen of met belichtingstherapie. Ook op déze wijze vormt psoriasis een grote belasting, zelfs als de behandeling goed aanslaat en de psoriasis veel minder zichtbaar is geworden. Je bent zo voortdurend met je huid en de psoriasis bezig.

Kortom, de impact van psoriasis is vaak groot en mag door de omgeving van mensen met psoriasis niet onderschat worden, iets wat helaas maar al te vaak gebeurt. Maar met begrip en steun van familie en een goed uitgebalanceerd behandelplan van de dermatoloog is het meestal wel mogelijk om de psoriasis onder controle te krijgen en dragelijk te maken.

Er zijn verschillende soorten behandeling voorhanden. Elke behandeling is gericht op het onderdrukken van de symptomen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om psoriasis te genezen. Ruwweg kunnen de behandelingen in 3 groepen worden onderverdeeld:
– lokale therapie met zalven, cremes en lotions
– lichttherapie
– systemische therapie
Vaak worden behandelingen uit de verschillende groepen gecombineerd. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de verschillende behandelmogelijkheden. In alle gevallen is het belangrijk om, naast de medicinale behandeling, de huid ook goed te verzorgen met verzorgende zalf. Hier bestaan vele typen van, verzorgende zalven zijn zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!