Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wat Betekent een Huiduitslag met Ronde Vlekken?

Eczeem door stress

Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben. 3

Atopisch eczeem is vaak een erfelijke vorm van eczeem, chronisch of slechts kortdurend. De ernst van dit soort eczeem heeft soms ook te maken met bepaalde bacteriën. De kans is groot dat kinderen met atopisch eczeem allergieën ontwikkelen. Deze vorm komt voor bij 5-15% van de kinderen en bij 1-3% van de volwassenen.

Seborroïsch eczeem treft ongeveer 3% van de bevolking en treedt vaak pas op na de puberteit. Voorkeursplaatsen voor dit soort eczeem zijn de haargrenzen, wenkbrauwen, plooien naast de neus en in/achter de oren. Seborroïsch eczeem kan jeuk geven, maar niet zo ernstig als atopisch eczeem.

Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning

Atopisch eczeem door tekort aan fillagrine

Atopisch eczeem ontstaat door een tekort aan fillagrine. 4 Dit is een eiwit in de huid met als taak vocht vast te houden in de hoornlaag. Fillagrine is opgebouwd uit histidine, een bouwstof voor verschillende stofjes zoals glutamaat, histamine en ijzer. Wanneer we bij stress veel glutamaat en histamine aanmaken, kan een tekort aan fillagrine het gevolg zijn. De huid wordt daardoor kwetsbaarder en er ontstaat sneller een ontstekingsreactie.

Soborroïsch eczeem door verhoogde talgproductie

Stress kan ook zorgen voor soborroïsch eczeem, dat veroorzaakt wordt door talgverstoppingen in de huid. Talg ontstaat bij een tekort aan vitamine A en teveel aan cortisol of testosteron.

Tot slot

Huiduitslag, rode vlekken, bultjes, jeuk en eczeem, het kan allemaal veroorzaakt worden door stress. Het is dan ook belangrijk om de oorzaken van jouw stress te ontdekken. Dat is de eerste stap om huidproblemen te verminderen. Als je weet wat jouw stressoren zijn, dan kun je stappen ondernemen om ze te verminderen of te vermijden.

Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van gezonde veranderingen in je leefstijl doorvoeren om zo de effecten van druk beter te kunnen beheersen. Denk aan gezonde en gevarieerde voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap, ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Dit kan al helpen om jezelf kalmer, meer gefocust en energieker te voelen.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

  1. Maintz, Laura, and Natalija Novak. “Histamine and histamine intolerance.” (2007) The American journal of clinical nutrition 85.5 (2007): 1185-1196.
  2. Hanifin, Jon M. “Pharmacophysiology of atopic dermatitis. (1986) ” Clinical reviews in allergy 4.1: 43-65.
  3. Arndt, Jenna, Nananamibia Smith, and Francisco Tausk. (2008) “Stress and atopic dermatitis.” Current allergy and asthma reports 8.4: 312-317.
  4. Boothe, W. David, James A. Tarbox, and Michelle B. Tarbox. (2017) “Atopic dermatitis: pathophysiology.” Management of Atopic Dermatitis: 21-37.

Ontstaan

Waarom erythema annulare centrifugum precies ontstaat, is niet bekend. Het is mogelijk een allergische reactie van ons afweersysteem op stoffen die het lichaam niet als ‘lichaamseigen’ herkent.

Dit zijn vaak stoffen of organismes van buitenaf. Denk hierbij niet alleen aan bacteriën, virussen, parasieten of schimmels, maar ook aan geneesmiddelen als penicilline of ibuprofen. Als reactie op deze ‘indringer’ ontstaat een ontsteking in de huid, in de vorm van een ringvormige rode huiduitslag.

Erythema annulare centrifugum wordt soms ook gezien bij verschillende aandoeningen, zoals schildklierziekten, blindendarmontsteking, autoimmuunziekten als lupus erythematosus of reuma, (long)kanker, ziekte van Hodkin en leukemie (zeer zeldzaam!).

Meestal wordt er echter geen aanwijzing voor een andere ziekte gevonden.

Oorzaken huiduitslag: wat voor soort uitslag heb ik?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van huiduitslag, waaronder allergische reacties, infecties, irritatie, auto-immuunziekten, stress en bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast kan de uitslag ook een symptoom zijn van een onderliggende (medische) aandoening of ziekte. Hieronder heb ik verschillende oorzaken van huiduitslag opgesomd:

1. Huiduitslag door ontstekingsreactie

Een veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is een ontsteking aan de huid. Deze ontsteking ontstaat wanneer je lichaam abnormaal op een bepaalde prikkel reageert. Bijvoorbeeld, omdat je allergisch bent voor een bepaalde cosmetische stof. Maar het kan ook komen door het eten van bepaald voedsel of het aanraken van bepaalde planten. Je kunt van enorm veel prikkels een ontsteking, en zo huiduitslag, krijgen.

2. Huiduitslag door een infectie

Huiduitslag kan ook optreden als gevolg van een infectie. Meestal gaat het hierbij om infectieziekten met een bacterie, schimmel (gisten), virus, parasiet of insecten. Deze micro-organismen kunnen al op je huid aanwezig zijn en plotseling in aantal toenemen, waardoor het voor huidproblemen zorgt. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij gisten.


3. Huiduitslag door medicatie

Een andere veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is medicatie. In de bijsluiter van geneesmiddelen staan natuurlijk altijd de mogelijke bijwerkingen genoemd. Dit kunnen fysieke klachten zijn, als: hoofdpijn en buikpijn. Maar er kan dus ook huiduitslag optreden.

Vaak gaat het om roodheid en een jeukende huid die ontstaat als reactie op de werkzame ingrediënten of andere stoffen in het medicijn. Het kan hierbij gaan om een allergische reactie of een overgevoelige reactie. Bij beide reactie ontwikkelt je afweersysteem een reactie op een specifieke stof, waardoor er huidklachten optreden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!