Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

De Voordelen van Etherische Olie voor Huidverzorging

Toepassingen in de Ayurveda en geneeskunde:

De waarde van Palmarosa gaat verder dan alleen zijn heerlijke geur. Zowel de olie als het gedroogde kruid worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. Palmarosa olie wordt aanbevolen voor de verlichting van zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn. Het kruid zelf wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.

Een van de voornaamste bestanddelen van Palmarosa olie is geraniol. Hierdoor is de olie niet alleen waardevol in huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel. De olie stimuleert de celregeneratie en reguleert de talgproductie. Het staat bekend als een antiseptische olie met bacterie-, virus- en schimmelremmende eigenschappen, wat het zeer waardevol maakt in de aromatherapie voor verschillende doeleinden.

De bijwerkingen van etherische oliën

Ondanks dat etherische oliën volledig natuurlijk zijn, zijn ze niet altijd helemaal veilig voor je lichaam. Het is dus goed om te weten waar je op moet letten.

Zo kunnen de oliën je huid irriteren wanneer je ze niet verdunt. Ze zijn namelijk ontzettend geconcentreerd en kunnen daarom voor roodheid en jeuk zorgen, maar ze kunnen je ook hoofdpijn geven.

Daarnaast maken ze je huid gevoeliger voor de zon. Zorg er dus voor dat je niet gaat zonnebaden nadat je je huid hebt ingesmeerd met etherische oliën.

Sommige mensen kiezen ervoor om etherische olie te eten of te drinken, maar dat is niet veilig. De meeste van deze oliën zijn niet bedoeld voor inwendig gebruik en kunnen schadelijk zijn voor je lichaam.

Doordat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, kunnen ze natuurlijke hormonen en bacteriën aantasten. Er wordt dan ook aangeraden om deze oliën niet te gebruiken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Als laatste kunnen de oliën plastic aantasten. Bewaar je ze dus in een plastic flesje? Dan smeer je ook kleine plastic deeltjes op je lichaam die zeker niet goed voor je zijn.

De gevaren van etherische oliën zijn duidelijk, maar hoe kan je ze veilig gebruiken?

Marjolein

Het geslacht Origanum bestaat uit 60 verschillende planten of struiken. Er zijn vele Origanum soorten die essentiële olie leveren. De bekendste soorten zijn de echte of zoete marjolein (O. majorana) en de wilde marjolein (O. vulgare) die we ook onder de naam oregano kennen. De echte marjolein komt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen het huidige Irak en Iran, maar is verwilderd in het gehele Middellandse Zeegebied, waar de plant tegenwoordig ook wordt verbouwd, vooral Egypte en Tunesië zijn productielanden. Marjolein is een tere recht opgaande halfstruik, tot 60 cm hoog en met grijs, ovaal blad. In de late zomer verschijnen de kleine witte tot roze bloemetjes in de bovenste bladoksels.

Marjolein is een oude cultuurplant die in het antieke Egypte al werd verbouwd als ingrediënt voor parfum en als geneesmiddel. In de vroege Middeleeuwen werd de plant in onze streken geïntroduceerd, waar het als ontspannend kruid bekend werd. Hildegard von Bingen (1098-1179) vermeldde marjolein als het sterkst rustgevende middel in die tijd. Ook in de keuken werd marjolein veel gebruikt en diende als smaakmaker en conservering van vleesgerechten (o.a. worst). Provençaalse kruiden bevatten bijna altijd marjolein.

De combinatie van monoterpenolen en esters geeft marjolein de sterke ontspannende en rustgevende kwaliteiten: overal waar spanning (en pijn) heerst, reguleert marjolein en geeft ontspanning (Heghes 2019). Overprikkelde zenuwen die zich uiten in hartklachten, zoals hartkloppingen en tachycardie, hoge bloeddruk, onrust, geïrriteerdheid, hoofdpijn en slaapstoornissen zijn te behandelen met marjolein. Vooral als de symptomen verergeren door stress (Merino 2019). Deze ontspannende en tegelijkertijd krampstillende/pijnverdovende werking is ook te zien in de behandeling van ernstige luchtwegverkrampingen (o.a. astma, kroep), spijsverteringsstoornissen (o.a. bij spastische darmklachten – Macrane 2019), spierkrampen en baarmoederkrampen zoals ernstige menstruatiepijn (Ou 2012). De olie zou zo rustgevend zijn dat ook het libido/seksuele lust vermindert en ingezet kan worden bij seksuele overprikkeling. Dat was één van de redenen dat marjolein vroeger in kloostertuinen was te vinden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!