Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe Maak je Bodylotion - Een Stapsgewijze Handleiding

Hoe lang kun je zelfgemaakte bodybutter bewaren?

De bodybutter is in principe een paar maanden houdbaar maar het hangt een beetje af van de omstandigheden. Haal je het er elke keer uit met je vingers dan zal het sneller bederven dan wanneer je het er met een lepeltjes of iets dergelijks uithaalt. Ik houd zelf altijd 4 tot 6 weken aan voor zelfgemaakte verzorgingsproducten. Better be safe then sorry🤷🏻‍♀️.

Houdt er rekening mee dat de bodybutter smelt zodra je dit op je huid smeert. Het is eerst wat olieachtig maar het trekt vrij snel in en je huid wordt er heerlijk zacht van.

Heb je dit recept gemaakt? Ik hoor graag wat jij ervan vindt in de reacties hieronder.

NB: Ik ben geen deskundige op dit gebied maar schrijf puur over mijn eigen ervaringen met zelfgemaakte verzorgingsproducten. Kijk zelf of dit voor jou werkt of niet 🙂.

Zelf maken

Zoals je misschien al hebt gezien vind ik het leuk om zelf producten te maken. Van verzorgingsproducten tot schoonmaakproducten.

Etherische olie voor je dagcreme recept

Etherische olie geeft nog een extra effect aan je dagcrème, Voeg maximaal 6 druppels etherische olie toe van 1 tot 3 soorten etherische oliën naar keuze.

Gebruik altijd zuivere, biologische etherische olie.

Droge huid : cederhout, geranium, neroli, sandelhout, lavendel, kamille, patchouli, tea tree, roos.

Oudere huid/ rimpels: salie, cypres, wierook, geranium, ho-blad, lavendel, neroli, patchouli, kamille, roos, sandelhout, ylang ylang.

Acne en vette huid: scharlei, cederhout, bergamot, geranium, jeneverbes, lavendel, citroen, mandarijn, neroli, niaouli, rozemarijn, sandelhout, tea tree, vetiver, kamile, patchouli, basilicum.

In de Aromalifestyle shop vind je de handige kleine maatbekertjes die hittebestendig zijn en alle andere materialen (zoals bijv. tegomuls) die je nodig hebt om zelf creme te maken.

De conserveringsmiddelen:

Preserveringsmiddelen zijn de “enge,” “niet-natuurlijke” deel van het maken van lotions en andere emulsies.

Zodra u water toe te voegen aan uw product, het wordt lichter en smelt in je huid beter, maar het wordt ook een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Er zijn mensen die hun eigen zelfgemaakte lotions maken zonder conserveermiddelen en denken dat ze ze snel genoeg gebruiken om geen problemen te hebben. Ik zou het persoonlijk niet riskeren, want zelfs als je je conserveermiddelvrije zelfgemaakte lotion in de koelkast bewaart, zal hij waarschijnlijk binnen een paar weken vol zitten met schimmels en bacteriën.

Ik gebruik veel liever een mild conserveermiddel waarmee ik maandenlang een veilig product kan hebben.

Er zijn natuurlijke conserveringsmiddelen op de markt die uw eindproduct een houdbaarheid van gemiddeld ongeveer 2-3 maanden geven, als u uw lotion onder hygiënische omstandigheden maakt, zelfs als u uw lotion buiten de koelkast bewaart.

Hoewel je een conserveringsmiddel moet gebruiken, kun je ervoor kiezen om de hardere chemische conserveringsmiddelen te vermijden die de meeste winkel gekochte producten gebruiken om een verlengde houdbaarheid te geven waardoor hun product maanden en maanden houdbaar blijft.

Hier zijn enkele “natuurlijke,” milde conserveringsmiddelen:

  • Rokonsal: Dit conserveringsmiddel is een mild conserveringsmiddel dat door het BDIH en ECO-CERT is geaccepteerd voor natuurlijke cosmetica. Het kan worden gebruikt om een houdbaarheid van 2-3 maanden te geven aan producten waarvan de pH lager is dan 5. Ik gebruik een paar druppels melkzuur om de pH van mijn lotions te verlagen voordat ik dit conserveermiddel toevoeg. Het werkt tegen een breed spectrum van bacteriën en schimmels, en kan worden gebruikt in een dosering van .2% in shampoorecepten of .3-1% in lotions en crèmes. Dit is het conserveringsmiddel dat ik gebruikte toen ik de video maakte waarin ik een basislotion maak.
  • Leucidal: Dit ECO-CERT goedgekeurde conserveermiddel lijkt gemakkelijker te vinden in de VS, en het lijkt ook te werken op een breder pH-bereik (3-8). Het wordt gemaakt door radijzen te fermenteren met de Leuconostoc Kimchii bacterie. (Kimchi? Yum! 🙂 ) Je moet meer Leucidal toevoegen dan andere natuurlijke conserveringsmiddelen die ik heb gebruikt, en de dosering, wanneer het alleen wordt gebruikt, moet ergens tussen 3-4% van het recept zijn. Het heeft als bijkomend voordeel dat het het hydraterend vermogen van zelfgemaakte lotions kan verhogen. Het geeft uw lotion een houdbaarheid van 2-3 maanden.
  • Geogard 221 (Cosgard): Dit milde conserveermiddel helpt een langere houdbaarheid te geven aan producten met een breder pH-bereik. Het werkt voor producten met een pH tussen 2 en 7. Het geeft een houdbaarheid van gemiddeld ongeveer 2 maanden, maximaal 3 maanden. Het moet worden gebruikt bij .2-1% van het uiteindelijke recept. Het is ECO-CERT geaccepteerd voor biologische producten certificering.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!