Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huidverzorging bij incontinentie - Tips en Advies

Startpagina - Urine-incontinentie (UI) bij vrouwen

In 2020-2023 zijn de volgende updates gepubliceerd, of nog in ontwikkeling:

  • Hoofdstuk 17 Medicatie bij aandrangincontinentie (gepubliceerd 13-11-2023)
  • Hoodstuk 18.2 TENS en PTNS bij aandrangincontinentie (gepubliceerd 30-06-2023)
  • Hoofdstuk 18.3 Botulinetoxinezuur A bij aandrangincontinentie (gepubliceerd 13-11-2023)
  • Hoofdstuk 18.6 Chirurgische interventies bij vrouwen met stressincontinentie (gepubliceerd 13-11-2023)

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor vrouwen met urine-incontinentie (UI). In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen met urine-incontinentie. Voor huisartsen geldt primair de NHG-standaard incontinentie voor urine bij vrouwen.

Voor patiënten

Urine-incontinentie betekent het verliezen van urine op ongewilde momenten. Er zijn twee soorten urineverlies: aandrang-incontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd) en inspannings-incontinentie (ook wel stressincontinentie genoemd). Beide vormen kunnen ook gelijktijdig voorkomen, dit heet gemengde incontinentie. Urine-incontinentie komt bij vrouwen veel voor. Ruim de helft van de volwassen vrouwen is wel eens incontinent voor urine en een kwart van de vrouwen heeft hier aanzienlijk last van.

Bij aanverwante informatie is een patiëntenfolder over urine-incontinentie te vinden.

Meer informatie over urine-incontinentie bij vrouwen is te vinden op Thuisarts:

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Waarom urineverlies huidproblemen veroorzaakt

Huidproblemen komen vooral voor bij mannen en vrouwen met een oudere of kwetsbare huid. Bacteriën hebben dan meer kans om tussen de huidlagen te kruipen omdat de huid dunner is. Mensen die minder mobiel of bedlegerig zijn kunnen ook problemen met de huid ervaren bij onverwacht urineverlies. We helpen je er tijdig aandacht aan te besteden.

Symptomen van huidirritatie

Je hebt bijvoorbeeld last van:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Branderig gevoel
  • Gespannen huid
  • Prikkend gevoel

Er is zelfs een speciale naam voor huidproblemen veroorzaakt door urineverlies: incontinentie gerelateerde dermatitis (IAD). Het juiste incontinentiemateriaal, goed reinigen en passende huidverzorging vermindert de kans op IAD. Twijfel je of je huidproblemen komen door urineverlies? Raadpleeg dan je huisarts.

Huidverzorging bij schade

Ondanks goede bewassing en verzorging, kan het toch gebeuren dat er als gevolg van de incontinentie irritaties aan de huid ontstaan. De huid wordt rood, schraal, geeft vlekken, pukkeltjes, blaasjes of barst open. Dan is het zaak om de huid te beschermen tegen nog meer inwerking van urine.

Deze crème wordt veel gebruikt als preventie tegen de inwerking van urine en/of ontlasting. Mensen die feces verliezen, smeren het op hun billen. Dat doe je door een heel dunne laag aan te brengen. Je ziet niet dat het erop zit, maar het sluit toch volledig af.

Wanneer er nu bijtende zuren op de huid komen, houdt de laag dit tegen. Voor veel mensen is deze crème de belangrijkste bescherming. Wanneer er geen ontlasting is verloren, kun je na 24 uur een nieuwe laag over de oude aanbrengen. Het is natuurlijk goed om op zeker moment eerst de huid te bewassen en dan een verse laag aan te brengen.

Waarvoor dienen huidbeschermingsmiddelen?

Huidbeschermingsmiddelen bij incontinentie voorkomen inwerking op en verweking van de huid door urine en ontlasting. De huid raakt beschadigd of geïrriteerd door 'broei' als gevolg van warmte en vocht. Of door schuren en drukken van continentiehulpmiddelen. Andere huidverzorgingsmiddelen brengen een beschermend laagje aan om de vervelende gevolgen van het vastzetten van katheters minder te maken, bijvoorbeeld op de penis. Weer andere maken een grondige reiniging mogelijk zonder de huid te beschadigen door het wrijven.

Huidbeschermingsmiddelen en huidverzorgingsmiddelen worden op de gevoelige delen van de huid gesmeerd of gesprayd. Reinigingsdoekjes en huidbeschermingsdoekjes bevatten een lotion die een beschermend laagje achterlaat.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!