Huidziekten bij honden - Oorzaken, Symptomen en Behandelingen
Oorzaken huidproblemen hond
Deze verschijnselen kunnen verschillende oorzaken hebben onder andere:
- vlooien, teken of andere parasieten
Vlooien, teken of mijten kunnen de oorzaak zijn van de aanhoudende jeuk en irritatie bij uw hond. Ook kan uw hond een vlooienallergie hebben. Deze allergie veroorzaakt ook heftige jeuk, vaak op de achterste helft van het lichaam. Met een speciale huidtest kan deze allergie eenvoudig aangetoond worden. Vlooien of mijten kunnen bestreden worden met een middel tegen deze parasieten. Uw AniCura dierenarts helpt u graag met advies over de bestrijding. Een zeer bekend gevolg hiervan is hotspot bij honden - bacteriële infecties of schimmelinfecties
De huid en/of de oren van uw hond kunnen geïnfecteerd zijn met bacteriën of schimmels. Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zoals Microsporum canis of Trichophyton zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie. - atopische dermatitis: allergie voor stof uit omgeving
Dit is een veelvoorkomende huidziekte waarbij de hond overgevoelig of allergisch is voor bepaalde stoffen uit zijn of haar omgeving, zoals stuifmeel, schimmels of huisstofmijt.
De belangrijkste symptomen zijn heftige jeuk met huidinfecties (roodheid en schilfering), en dan met name bij de snuit, oren, oksels, liezen en poten. Maar ook bijvoorbeeld een terugkerende oorontsteking kan komen door atopische dermatitis. - voedselallergie
Uw hond kan allergisch zijn voor één of meerdere bestanddelen van zijn of haar voeding. Deze allergie ontwikkelt zich in de loop van het leven en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar.
De klachten lijken op die van een vlooienallergie. Met een speciaal dieet (eliminatiedieet) kan uw dierenarts met u onderzoeken voor welke stof in de voeding uw dier allergisch is. Heeft uw hond een voedselallergie? Dan blijft uw dier hier levenslang last van houden en heeft hij of zij een aangepast dieet nodig. - gisten (Malassezia)
Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.
Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn. De onderliggende oorzaak moet worden behandeld en hiernaast moet de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia gewassen worden. - hormonale storingen
De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid. Hypothyreoidie is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met symmetrische kale flanken. - ziekte van Cushing
Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen. - auto-immuun problemen
- aangeboren ziekten of aandoeningen
- aandoeningen aan andere organen, waardoor de huid verandert
Hoe test je of een hond een auto-immuunziekte heeft?
Aangezien er meerdere auto-immuunziekten voor kunnen komen bij honden én de symptomen verschillen per ziekte, is het niet altijd even makkelijk om te concluderen of je hond een van deze ziektes heeft. De dierenarts zal dan ook een uitgebreid onderzoek doen.
Welk onderzoek nodig is, is afhankelijk van de klachten van je hond. In sommige gevallen zal de dierenarts bijvoorbeeld een biopt maken (stukje weefsel wegnemen) van bijvoorbeeld de darmen, huid of lever. In andere gevallen wordt de urine of ontlasting onderzocht of is er een bloedonderzoek (ANA-test) nodig.
Met behulp van de ANA-test kan er worden aangetoond of er autoantistoffen in het bloed van je hond zitten. Hoewel er ook andere redenen zijn waarom je huisdier autoantistoffen in zijn bloed kan hebben, wijst de uitslag (in combinatie met de klachten) soms richting een bepaalde auto-immuunziekte.
Welke behandeling als er problemen met het immuunsysteem van je hond zijn?
Uiteraard is ook de behandeling afhankelijk van de precieze auto-immuunziekte die de hond heeft. Zo is bij een oogaandoening een antibioticakuurtje soms voldoende, terwijl bij AIHA een bloedtransfusie nodig is. Ook de gevolgen voor de gezondheid van je huisdier zijn afhankelijk van de ziekte.
Bij eigenlijk alle ziektes en aandoeningen geldt dat hoe eerder je er bij bent, hoe beter. De kans dat je hond snel geneest, is groter als je adequaat reageert zodra je huisdier zich anders gedraagt dan gewoonlijk of bepaalde klachten heeft. Vergeet bovendien niet om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts, ook als je hond geen klachten heeft is dit verstandig.
Wat is een auto-immuunziekte bij een hond?
Honden hebben – net als mensen – rode en witte bloedcellen. De witte bloedcellen hebben als taak om ziekmakende bacteriën en virussen te doden. Ze beschermen het lichaam tegen infecties en ruimen afgestorven cellen in het lichaam op. De witte bloedcellen zorgen ervoor dat je hond gezond is en blijft.
Bij auto-immuunziekten bij een hond richt dit afweersysteem zich echter tegen het eigen immuunsysteem. De witte bloedcellen vallen dus als ware de lichaamseigen (en goede) lichaamscellen aan. Als gevolg hiervan kan je hond verschillende ontstekingen en andere klachten krijgen.
De oorzaak van problemen met het immuunsysteem van een hond zijn niet altijd te achterhalen. Zo is een auto-immuunziekte soms erfelijk, maar kan ook een parasiet, ontsteking of tumor de boosdoener zijn. Soms is er geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.
Als je vermoedt dat je hond een auto-immuunziekte heeft, is het wellicht interessant om te onderzoeken of dat vaker voorkomt bij zijn ras. Bij sommige hondenrassen komen bepaalde auto-immuunziekten relatief vaak voor.