Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe wordt huidtype 2 bruin?

Ultraviolette straling

Ultraviolette straling (UV-straling) wordt op zijn beurt weer ingedeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C. Normaal gesproken houdt de dampkring om de aarde het grootste deel van de UV-straling tegen. Vooral de ozonlaag speelt hierin een belangrijke rol. De dampkring werkt dus als een UV-schild en dat is maar goed ook, aangezien UV-straling de huid ernstig kan beschadigen.

* UV-C is de krachtigste vorm van UV-straling, doch deze bereikt het aardoppervlak niet.
* UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar mij een wolkenloze hemel dringt er toch nog vrij veel door tot aan het aardoppervlak. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker.
* UV-A dringt vrij makkelijk door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke van de drie UV-soorten. Toch kan ook UV-A in hogere dosis leiden tot zonnebrand en huidkanker.

De goede kant van UV

UV-straling heeft, mits goed gedoseerd, een ontstekingsremmende werking op de huid. Bij eczeem en psoriasis kan door de dermatoloog UV-lichttherapie worden toegepast.

De slechte kant van UV

De energie van UV-straling wordt in de huid opgenomen door eiwitten. Een belangrijke structuur in de huidcellen is het erfelijk materiaal, het DNA. Door de absorptie van de energie kan het DNA veranderen.

* Wanneer dit een kleine verandering in de DNA-structuur betreft kan deze fout door speciale andere eiwitten door de cel weer worden gerepareerd.
* Bij uitgebreide schade van het DNA zal de huidcel sterven.
* Wanneer er echter door de UV-straling een beschading van het DNA optreedt die niet door de cel wordt opgemerkt of verkeerd wordt gerepareerd, kan de verandering aan het DNA blijvend zijn. In sommige gevallen kan de beschadiging zodanig zijn dat de cel zich ongeremd en ongecontroleerd kan gaan delen. Er is huidkanker ontstaan…
* Er zijn verschillende soorten huidkanker en voorlopers van huidkanker die door UV-beschadiging kunnen ontstaan, zoals actinische keratosen, basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.
* Bovendien breekt UV-straling de elastinevezels, die de huid soepelheid en veerkracht geven, af. Het is vergelijkbaar met wat er met een gewoon elastiekje gebeurt dat in de zon ligt: binnen enkele dagen is het elastine kapot en verkruimelt het elastiekje. Weliswaar wordt er in de huid steeds nieuwe elastine aangemaakt om de afgebroken elastine te vervangen, maar dit aanmaakproces neemt af bij het ouder worden. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak wordt de huid slap en ontstaan rimpels. Dit noemt men in het Engels ‘photoageing’.
* UV-straling veroorzaakt soms vlekkerige pigmentafwijkingen van de huid. Melasma (zwangerschapsmasker) is een voorbeeld hiervan.

Gezonde alternatieven voor de zon

Als je liever niet te lang in de zon wilt liggen, zijn er gezonde alternatieven om toch een bruin kleurtje te krijgen. Denk aan zelfbruiners, body blur met BB eigenschappen, sporten in de zon en het eten van gezonde voeding.

Zelfbruiner

Vergeet niet om eerst te scrubben en je huid goed te hydrateren voordat je de zelfbruiner aanbrengt voor het beste resultaat.

Body Blur met BB eigenschappen

Body Blur met BB eigenschappen geeft een directe, egale bruine teint en heeft daarnaast een verhelderende werking voor de huid. Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling en bedekt tegelijkertijd oneffenheden, waardoor je direct een zomerse look krijgt.

Met de toegevoegde zonbescherming beschermt het product je huid tegen schadelijke straling en ondersteunt het tegelijkertijd het bruiningsproces.

Hiermee kun je op een gezonde manier genieten van een stralende, gebruinde huid zonder risico’s voor je huid.

In de zon sporten

Na het gebruik van Body Blur met BB eigenschappen kan je je zomerse teint verder verbeteren door in de zon te sporten. Tijdens fysieke activiteiten in de buitenlucht krijgt je huid een natuurlijke dosis vitamine D en wordt de doorbloeding gestimuleerd, wat je helpt een gezonde en egale bruine kleur te ontwikkelen.

Bovendien zorgt zweten ervoor dat gifstoffen uit je poriën worden verwijderd, wat bijdraagt aan een stralende en heldere huid. Zorg ervoor dat je een goede zonnebrandcrème gebruikt die geschikt is voor sportactiviteiten om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Gezond eten

Een gezond dieet draagt bij aan een stralende teint. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, spinazie en noten, kunnen helpen om de huid gezond te houden en te beschermen tegen vroegtijdige veroudering door de zon.

Daarnaast zijn voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals komkommer, watermeloen en tomaten, ook gunstig voor de hydratatie van de huid en dragen ze bij aan een stralende zomerse teint.

Is mijn huidtype geschikt voor de zonnebank?

Wij krijgen vaak de vraag of je met bepaalde huidtypes wel onder de zonnebank mag. Om te beginnen is het nooit verstandig om direct onder de zonnebank te gaan, zonder dat je precies weet welk huidtype je hebt.

Daarnaast moeten wij eerlijk toegeven dat wij niet heel fan zijn van de zonnebank. UV-straling, ook van de zonnebank, geeft een verhoogd risico op huidproblemen en op lange termijn zelfs een verhoogd risico op huidkanker. Verkeerd gebruik van de zonnebank kan dus nadelig zijn voor je gezondheid. Wil je toch onder de zonnebank gaan? Bouw dit dan heel langzaam op (begin met 5 minuten max.) en ga niet vaker dan 1x per maand. Verder kan je ook gebruik maken van een zelfbruinende crème of bodylotion.

Verschillende zonnestudio’s bieden ook aan om een huidanalyse te maken. Vaak is dit verstandig om te doen, zodat je meer inzicht krijgt in je eigen huid. Biedt jouw zonnestudio een huidanalyse aan? Maak hier dan zeker gebruik van!

Heb jij Fitzpatrick huidtype 1? Dan adviseren wij jou om zeker niet onder een zonnebank te gaan. Dit huidtype is erg gevoelig voor UV-straling. Hierdoor kan je huid een nare reactie geven na zonnebank gebruik. Heb je huidtype 2? Dan is het ook verstandig om de zonnebank links te laten liggen.

7 verschillende huidtypes: Hoe verzorg je ze het best?

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende huidtypes! Is bij jou het verzorgen van je huid ook een dagelijkse routine geworden? Dan ben je vast bekend met reinigingsproducten, crèmes en andere producten. Misschien gebruik je al jaren dezelfde producten en krijg je ondertussen toch last van een trekkerig gevoel, een vette huidlaag, puistjes of andere onzuiverheden. Het wordt dan tijd om te kijken of de producten die je gebruikt wel echt zo geschikt zijn voor jouw huid. Gebruik je namelijk producten die voor jouw huidtype niet geschikt zijn? Dan kun je juist andere huidproblemen ontwikkelen en dit moet natuurlijk voorkomen worden.

Er bestaan verschillende huidtypes en soms is het even puzzelen welk huidtype je precies hebt. Misschien heb je altijd wel een trekkerig gevoel door een droge huid, maar toch veel onzuiverheden zoals puistjes, waardoor je wellicht denkt aan een vette huid. In dat geval zal je eerder moeten denken aan een gemengde huid, één van de veel voorkomende huidtypes. Het is belangrijk om te weten welk van de vele huidtypes jij hebt, zodat je de juiste verzorging aan kunt houden. Want met de beste verzorgingsproducten kun jij met een stralende huid over straat!

Impact zon op de huid

Verder heb je ook nog UVC-straling. Dit is eigenlijk de meest schadelijke vorm van straling. Echter bereikt UVC-straling de aarde niet vanwege de bescherming van de ozonlaag.

1.1. UVA-straling

UVA-straling is de sterkste van de twee en deze straling dringt door je huid tot diepere huidlagen. Wolken en glas zullen deze vorm van straling niet tegenhouden.

Verder veroorzaakt UVA-straling een vorming van vrije radicalen en speelt een hoge dosering een rol bij het ontwikkelen van huidkanker.

1.2. UVB-straling

UVB komt niet door je huidlagen heen, maar deze soort straling zorgt er wel voor dat je bruin wordt.

Deze straling zorgt er voor dat je naast een bruine kleur, ook kunt verbranden. Verder veroorzaakt UVB-straling DNA schade en speelt het bij hoge dosering een rol bij het ontwikkelen van huidkanker.

Wat voor Fitzpatrick huidtype heb ik?

In 1975 heeft dr. Fitzpatrick de indeling in huidtypes gemaakt. Je kunt zelf gemakkelijk testen welk soort Fitzpatrick huidtype jij hebt. Bekijk hieronder de Fitzpatrick huidtype test van Rossberck. Klik op de knop: “volgende” om de test te beginnen.

Hoe lager je huidtype is, hoe meer kans je hebt om huidziektes te krijgen door de zon. Daarom raden wij aan om zo min mogelijk in de sterke zon te verblijven in de zomer bij lagere huidtypen. Bij hogere huidtypen zal je minder snel of zelfs niet verbranden.

We raden ook aan altijd een zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF (sun protection factor), zelfs bij hogere huidtypen. Hier zou je wel een lagere SPF kunnen gebruiken. De zon zorgt er ook voor dat je huid sneller veroudert, ongeacht je huidtype. Probeer ook producten te vermijden die Oxybenzone gebruiken als SPF.

Ongeacht je huidtype, heb je nog steeds de kans dat je je kunt verbranden door de zon. Mocht dit gebeuren, is het belangrijk dat je je huid goed hydrateert.

Wat wij ten alle tijden adviseren, is om regelmatig je huid te controleren op plekjes of moedervlekken die veranderen. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of dermatoloog.

De Fitzpatrick classificatie ziet er als volgt uit:

Onderstaand vind jij meer informatie over de huidverzorging per huidtype. Hierbij wordt ook vermeld welk SPF het beste voor je huidtype is. Deze aanbeloven SPF geldt voor de Nederlandse zomerzon. Het algemene advies is om elke 2 uur opnieuw in te smeren.

Ga je op zomervakantie of wintersport? Gebruik dan minimaal SPF 30.

4.1. Huidtype I (1) verzorging

Het advies voor dit huidtype is om zo min mogelijk de zon op te zoeken. Blijf op dagen sowieso tussen 12:00 ‘s middags en 15:00 ‘s middags uit de zon. Ga nooit onbeschermd de zon in. Komt je huid toch in aanraking met zonlicht? Smeer je dan goed in met minimaal SPF 30.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!