Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Behandeling van eikenprocessierups huiduitslag - Wat te doen?

Wat moet ik doen als ik processierupsen of hun nesten zie?

Maak melding bij de gemeente als je de processierupsen op openbaar terrein aantreft. De gemeente zal bepalen of het een risicogebied is, of dat de rupsen daar nauwelijks kwaad kunnen doen. Het is altijd beter om een melding te doen, dan weet je zeker dat er aandacht aan besteed is. Zo heb ik bij de gemeente Hof van Twente melding gedaan, maar besloot de gemeente dat de rupsen geen gevaar opleverden. Zoals je op de volgende twee screenshots kan zien heb ik zelf ook al een paar meldingen gedaan, waarvan de gemeente zelf bepaald of ze er iets mee gaan doen.

Rupsen op eigen terrein? Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor het verwijderen. Huur hiervoor een bestrijdingsbedrijf in en ga absoluut niet zelf aan de slag! Het risico op letsel is veel te hoog om hier zelf een poging te gaan wagen.

Klachten eikenprocessierups voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, helemaal als het gaat om de eikenprocessierups. Maak de kans op irritaties zo klein mogelijk door goed op te letten.

Als je in een gebied woont waar veel rupsen zijn gesignaleerd, zorg dan dat er geen haartjes in het huis kunnen komen. Houd zandbakken gesloten en speelgoed binnen, want de haartjes zijn moeilijk te verwijderen. Weet je niet zeker of alles haarvrij is gebleven? Vervang dan het zand of speelgoed.

LET OP: De haartjes van de eikenprocessierups kunnen 6-8 jaar voor ongemak blijven zorgen, het is daarom belangrijk om zeker te weten dat je alles goed hebt afgesloten!

Huiduitslag door eikenprocessierups, dit wil je voorkomen!

Hoe processierups bestrijden?

Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups wordt gedaan in het voorjaar, wanneer de rups nog geen haren heeft. Bomen worden dan bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Bestaande nesten kunnen worden opgezogen met een speciale stofzuiger.

Voor een overzicht van bestrijdingsmethoden kun je terecht op het kennisplatform eikenprocessierups.

Aaltjes en bacteriën

In sommige gemeenten worden bacteriën en aaltjes (microscopisch kleine wormpjes) op de bomen gespoten om de eikenprocessierups te bestrijden:

  • De bacteriën zorgen ervoor dat de rups geen blad meer eet en uiteindelijk sterft
  • De aaltjes werken 's nachts en zijn de natuurlijke vijand van de processierups (ze dringen door in de rups)

Verder wordt er gebruikt gemaakt van gaasvlieglarven, lieveheersbeestjes, maar ook vogel- en vleermuiskasten. Dit zijn tevens natuurlijke vijanden van de processierups.

De eikenprocessierups bestrijden

Een plaag zou geen plaag zijn als het allemaal wel meeviel, daarom is het vaak noodzakelijk om de nesten goedschiks of kwaadschiks te verwijderen.
Er zijn in principe drie verschillende manieren om de eikenprocessierups te bestrijden:

  • Ecologisch verantwoord verwijderen
  • Chemisch bestrijden
  • Wegbranden of wegzuigen

De processierupsen op een ecologisch verantwoorde manier verwijderen

De eikenprocessierups heeft een paar natuurlijke vijanden waardoor de populaties in natuurgebieden een stuk minder omvangrijk zijn. Om ervoor te zorgen dat de rupsen ook in bebouwd gebied minder kans krijgen is het belangrijk dat deze natuurlijke vijanden ook daar kunnen wonen.

De koolmees is een bekende vijand en vangt de plaag al vroeg op, omdat ze jonge rupsjes eten die nog geen brandharen hebben ontwikkeld. Hierdoor komen in het algemeen minder brandharen in het milieu. Hang mezennestkastjes in tuinen en bij bedrijven in risicogebieden en de overlast zal aanzienlijk minder worden.

Ook de sluipwesp en sluipvlieg zijn gezworen vijanden van de processierups. Deze insecten leggen eitjes op de huid van de rupsen. Hang daarom insectenkastjes op om deze insecten meer kans op overleven te geven binnen of aan de rand van de bebouwde kom.

Chemisch bestrijden (liever niet doen)

Bij chemische bestrijding wordt er gebruik gemaakt van een statisch geladen gif dat op de eikenbladeren in eikenbomen wordt gespoten. Het succes hiervan is afhankelijk van de temperatuur (bij lage temperatuur werkt het gif minder goed) en of het regent of niet. Als het regent kan het gif wegspoelen en in de bodem terecht komen, wat natuurlijk niet goed voor het milieu is.

Afhankelijk van de grootte van de boom is er een flinke hoeveelheid gif nodig. Ga er maar vanuit dat er vele liters gif nodig is om de rupsen doeltreffend te bestrijden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!