Oorzaken en Behandelingen van Puistjes na de Bevalling
Kun je puisten krijgen van een mondmasker?
Sinds de pandemie weten we dat het dragen van een mondmasker kan bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes. Hoe dat zit? Het dragen van het masker kan leiden tot een verstopping van de poriën. Het masker kan vocht, olie en dode huidcellen vasthouden, waardoor ontstekingen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘maskne’ genoemd. Ik noem 6 tips om pukkels door een masker te voorkomen.
- Was je gezicht voor het dragen van een mondmasker. Dit helpt om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen.
- Gebruik een gezichtscrème met salicylzuur of benzoylperoxide om ontstekingen te verminderen en de groei van bacteriën te remmen.
- Gebruik een schoon masker elke keer als je het masker draagt.
- Probeer een masker te dragen dat gemaakt is van ademend materiaal, zoals katoen, in plaats van synthetische materialen.
- Was je gezicht na het afnemen van het masker en droog je gezicht af
- Probeer een masker te dragen dat een filter heeft.
Kan ik puisten op mijn kin uitknijpen? Het uitknijpen van puistjes op de kin kan verleidelijk zijn, maar het is niet aan te raden omdat het kan leiden tot infectie, littekens en verdere ontstekingen. Als je een puistje op de kin hebt, is het beter om het aan te stippen met mijn Aanstiplotion bij puistjes of het te behandelen met een gezichtscrème of gel die salicylzuur of benzoylperoxide bevat. Deze ingrediënten kunnen ontstekingen verminderen en de groei van bacteriën remmen.
Kan ik littekens krijgen van puistjes uitknijpen? Jazeker. Het uitknijpen van puistjes kan leiden tot littekens en donkere vlekken, dus mijn gouden tip is AFBLIJVEN! Niet knijpen, maar stippen! Met mijn Aanstiplotion voor puistjes bijvoorbeeld. Als je last hebt van ernstige acne, overleg dan met een dermatoloog voor professioneel advies.
Acropustulose van de kinderleeftijd
Deze aandoening is veel zeldzamer dan de hierboven beschreven aandoeningen, maar gaat ook gepaard met kleine puistjes. Deze sterk jeukende puistjes ontstaan vooral aan de handen en voeten , zowel aan de handruggen en voetruggen als aan de handpalmen en voetzolen.
De aandoening ontstaat in de eerste paar maanden na de geboorte en is soms al bij de geboorte aanwezig.
Bijzonder is dat de puistjes (die één a twee weken blijven bestaan) vanzelf wegtrekken maar na enkele weken weer opnieuw verschijnen. Na verloop van tijd worden de aanvallen steeds minder heftig en dooft het probleem uiteindelijk vanzelf uit. Dit kan echter tot wel drie jaar duren.
De jeuk tijdens de aanvallen van acropustulose kan eventueel met corticosteroidzalf en antihistaminica worden bestreden.
Puistje op de kin: wat kun je ertegen doen?
Heb jij regelmatig puistjes op je kin of kaaklijn? Dan geef ik je graag advies én vijf handige tips. Lees je mee?
Kijk je in de spiegel, spot je een puistje op je kin. Natuurlijk kun je die aanstippen met mijn Aanstiplotion voor puistjes. Meer informatie over acne lees je op mijn adviespagina over acne. Maar wellicht heb je ook iets aan deze 5 tips:
- Was je gezicht regelmatig met een milde reiniger om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen. Mijn Schuimende Gezichtsreiniger bevat salicylzuur (ook bekend als BHA) en glycolzuur (AHA, alpha hydroxy zuur). Reinigt de huid mild en helpt bij onzuiverheden.
- Gebruik bij mee-eters oftewel comedonen, producten met glycolzuur of salicylzuur. Bijvoorbeeld Drs Leenarts Salicylzuur 2% Gel. Een musthave om onzuiverheden te voorkomen. Misschien een open deur, maar zorg dat je je gezicht schoonmaakt. Door de huid te reinigen verwijder je overtollig talg, vuil en make-up. Ik tip mijn Gezichtsreiniger, geschikt voor de meest gevoelige huid. Ook kun je kiezen voor de Schuimende Gezichtsreiniger, die ik eerder noemde. Het is maar net wat jij prettig vindt, huidverzorging is persoonlijk.
- Overleg met een huisarts of dermatoloog als je acne ernstig is of als de bovenstaande stappen niet werken.
- Houd in gedachten dat het tijd kan kosten om de juiste behandeling te vinden en dat het even kan duren voordat je resultaten ziet.
Adviezen om goed voor de vagina te zorgen
Ingang van uw vagina wassen
- Was de ingang van uw vagina maximaal 1 keer per dag met lauw water.
- Gebruik geen zeep of douchegel. Ook geen zeepvrije producten, vaginale spoelingen of andere speciale vaginale producten die te koop zijn bij de drogist. Al deze middelen kunnen uw vagina irriteren.
- Dep de ingang van uw vagina voorzichtig droog na het wassen. Hard afdrogen kan de ingang van uw vagina irriteren.
Kleding en ondergoed
- Draag katoenen ondergoed dat niet strak zit. Katoenen kleding laat zuurstof door. Synthetische kleding doet dat niet. Dan kan het gaan broeien bij uw vagina. Bacteriën kunnen dan stofjes maken die de huid aantasten.
- Gebruik geen inlegkruisjes. Als u toch inlegkruisjes wilt gebruiken, kies dan voor inlegkruisjes van katoen.
- Draag broeken die niet te strak zitten.
- Trek zo snel mogelijk iets droogs aan na zwemmen of sporten. Natte kleding kan de ingang van uw vagina uitdrogen. Dit kan gaan irriteren.
- Slaap zonder onderbroek.
- Zit niet langer dan 1 uur. Sta regelmatig op van uw stoel.
Eten, drinken en naar de wc gaan
- Eet genoeg vezels en drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Dit zorgt ervoor dat u goed naar wc kunt. Als u niet goed naar de wc kunt, kan er spanning op de spieren van uw bekkenbodem komen. Genoeg drinken zorgt er ook voor dat plassen minder branderig voelt als u wondjes op de ingang van uw vagina heeft.
- Gebruik zacht wit toiletpapier zonder parfum. Als u wilt, kunt u wat olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie) op het toiletpapier doen.
- Gebruik geen vochtige doekjes.
- Wacht niet met plassen tot u heel nodig moet. Er kan dan wat plas lekken. Dit kan de ingang van uw vagina irriteren.
- Gebruik als het kan geen inlegkruisjes als u plas verliest. Als dit wel nodig is, overleg dan met uw huisarts of apotheek welke het beste zijn.