Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Veilig Zonnebanken voor Huidtype 1 - Wat je Moet Weten

Tot slot

Is het de moeite waard om onder de zonnebank te gaan ondanks de gezondheidsrisico’s en de rimpels die je ervan krijgt? Dat moet je natuurlijk zelf bepalen, maar mijn advies is om het zeker niet vaker dan één keer per twee à drie weken onder de zonnebank te gaan als je een lichte huid hebt, en zeker niet totdat je rood begint te worden (’s avonds of de volgende dag). Verder geldt het algemene advies wat op bijna alles van toepassing is: geniet, maar doe het met mate.

Heb jij aanvullende tips of adviezen voor het gebruik van een zonnebank? Laat ze hieronder achter!

Gerelateerde artikelen

De Gevolgen van Emotionele verwaarlozing in de Kindertijd

Liefde op het Eerste Gezicht: 15x Tekenen

Wat iedereen moet weten over Letselschadeclaims

19 Reacties

Koekoek – is dat al gezegd geweest : vanaf vandaag NIKS vitamine D aanmaak meer door ‘buiten lopen’ (de zon) : de UV-index is immers gezakt onder 2 waardoor geen vit D gedurende ongeveer 6 MAANDEN wordt aangemaakt in België… (zie ‘KMI UV-index’) , de schandelijke epidemie van vitamine D-deficiëntie met al z’n gevolgen kan weer beginnen… euh vergroten, want ook i/d zomer hadden enorm veel mensen vitamine D-tekort doordat synthese volledig wordt tegengehouden door ‘smeren’ : crèmes met UV-filter (zonnecrèmes, als ook vele dagcrèmes…). Men heeft al méér dan 10 jaar een serieuze wetgeving voor zonnecentra en het n bezoekers is de laatste 15-20 jaar enkel maar gedaald, maar het aantal melanomen neemt toe… hoe verklaart men dat? Ik ben in elk geval ondertussen NIET verbrand en neem geen zonnecrème, dus wel vitamine D-aanmaak en NIET verbrand… maar ik ga wel (gecontroleerd) onder de zonnebank…

Hele zinnige reactie!! Ik laat ze maar praten. 2x per maand zonnebank en ik voel me beter, heb dat echt moeten ontdekken maar nu blijf ik streng gaan. VitD tekort schrikbarend toegenomen. Wat is er toch altijd veel te zeiken op zaken die mensen gezond houden maar ondertussen vreet de meute wel bedpoten voedsel en smeert gore troep op z’n huid wat allemaal veel ongezonder is.

Wat voor Fitzpatrick huidtype heb ik?

In 1975 heeft dr. Fitzpatrick de indeling in huidtypes gemaakt. Je kunt zelf gemakkelijk testen welk soort Fitzpatrick huidtype jij hebt. Bekijk hieronder de Fitzpatrick huidtype test van Rossberck. Klik op de knop: “volgende” om de test te beginnen.

Hoe lager je huidtype is, hoe meer kans je hebt om huidziektes te krijgen door de zon. Daarom raden wij aan om zo min mogelijk in de sterke zon te verblijven in de zomer bij lagere huidtypen. Bij hogere huidtypen zal je minder snel of zelfs niet verbranden.

We raden ook aan altijd een zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF (sun protection factor), zelfs bij hogere huidtypen. Hier zou je wel een lagere SPF kunnen gebruiken. De zon zorgt er ook voor dat je huid sneller veroudert, ongeacht je huidtype. Probeer ook producten te vermijden die Oxybenzone gebruiken als SPF.

Ongeacht je huidtype, heb je nog steeds de kans dat je je kunt verbranden door de zon. Mocht dit gebeuren, is het belangrijk dat je je huid goed hydrateert.

Wat wij ten alle tijden adviseren, is om regelmatig je huid te controleren op plekjes of moedervlekken die veranderen. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of dermatoloog.

De Fitzpatrick classificatie ziet er als volgt uit:

Onderstaand vind jij meer informatie over de huidverzorging per huidtype. Hierbij wordt ook vermeld welk SPF het beste voor je huidtype is. Deze aanbeloven SPF geldt voor de Nederlandse zomerzon. Het algemene advies is om elke 2 uur opnieuw in te smeren.

Ga je op zomervakantie of wintersport? Gebruik dan minimaal SPF 30.

4.1. Huidtype I (1) verzorging

Het advies voor dit huidtype is om zo min mogelijk de zon op te zoeken. Blijf op dagen sowieso tussen 12:00 ‘s middags en 15:00 ‘s middags uit de zon. Ga nooit onbeschermd de zon in. Komt je huid toch in aanraking met zonlicht? Smeer je dan goed in met minimaal SPF 30.

Impact zon op de huid

Verder heb je ook nog UVC-straling. Dit is eigenlijk de meest schadelijke vorm van straling. Echter bereikt UVC-straling de aarde niet vanwege de bescherming van de ozonlaag.

1.1. UVA-straling

UVA-straling is de sterkste van de twee en deze straling dringt door je huid tot diepere huidlagen. Wolken en glas zullen deze vorm van straling niet tegenhouden.

Verder veroorzaakt UVA-straling een vorming van vrije radicalen en speelt een hoge dosering een rol bij het ontwikkelen van huidkanker.

1.2. UVB-straling

UVB komt niet door je huidlagen heen, maar deze soort straling zorgt er wel voor dat je bruin wordt.

Deze straling zorgt er voor dat je naast een bruine kleur, ook kunt verbranden. Verder veroorzaakt UVB-straling DNA schade en speelt het bij hoge dosering een rol bij het ontwikkelen van huidkanker.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!