Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Is mondhoek eczeem besmettelijk? Ontdek de feiten en misvattingen

Omgaan met eczeem: wat is het en wat doe ik eraan?

We kennen eczeem als een huidziekte waarbij de huid ontsteekt. Het afweersysteem van het lichaam reageert overactief.

Er bestaan twee grote groepen eczeem:

  • Acute eczeem: eerst zie je roodheid, zwelling, krabeffecten en blaasjes met vocht. Hierna drogen de blaasjes uit tot korstjes. De huid zal gaan schilferen en de roodheid neemt af.
  • Chronisch eczeem: bij deze soort zal de roodheid geleidelijk aan afnemen, maar zal de huid meer gaan schilferen en dikker worden. De blaasjes drogen niet uit. De huidlijnen worden grover dan normaal (lichenificatie). In de grove huid kunnen nu kloven ontstaan die heel pijnlijk zijn.

Binnen deze groepen bestaan er nog verschillende soorten eczeem. U leest hier verder meer over.

Hoe eczeem herkennen?

Zo goed als alle vormen van eczeem kenmerken zich door een rode huid en jeuk. De huid zal ook droger worden. Dit komt doordat de huid door het eczeem vocht verliest en minder vetten bevat. Dit is ook zo op plekken waar er geen uitslag is. Eczeem ontwikkelt zich dan weer extra goed op een droge huid. Zo blijft de aandoening vaak in stand gehouden. Eczeem kan enkel een droge huid en schilfers omvatten, we spreken van droog eczeem. Wanneer hier ook blaasjes met vocht bijkomen, noemen we dit nat eczeem. Er bestaan verschillende soorten eczeem. Hieronder lijsten we ze even op met de bijhorende kenmerken.

Er bestaan verschillende soorten eczeem, hieronder kunt u zien welke vormen van eczeem er allemaal zijn.

Atopische eczeem (constitutioneel eczeem)

Ontstaat door een aangeboren overgevoeligheid. Mensen die dit krijgen, hebben in de familie vaak mensen met andere allergieën (bijvoorbeeld astma of hooikoorts)

Dyshidrotisch eczeem

Seborrhoïsch eczeem

Deze soort kenmerkt zich door een vettige, gelige en dikke uitslag met schilfers en roodheid. Dit eczeem komt voornamelijk voor op het hoofd, achter de oren, op de borst, in de neusplooien of tussen de schouderbladen. Allemaal plaatsen waar veel talgklieren zitten. Komt veel voor bij baby’s (melkkorsten), maar ook bij
volwassenen (hoofdroos).

Erytrodermie

Bij deze soort eczeem voel je je meestal ziek. De hele huid staat strak gespannen, is warm, rood en gezwollen. Je zal heel veel jeuk hebben. De bloedvaten in de huid worden wijder, waardoor er meer kans is om uit te drogen en op nierfalen. Je moet in het ziekenhuis opgenomen en behandeld worden.

Huidaandoeningen gezicht: Wat kun je ertegen doen?

Veel huidaandoeningen kunnen ook ontstaan in het gezicht. Dit is vaak heel vervelend, omdat iedereen dit ziet en het niet bedekt kan worden. Als je last hebt van een huidaandoening in het gezicht wil je hier uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Het is in dat geval uiterst belangrijk om te weten wat je er precies tegen kunt doen.

Een huidaandoening ontstaat niet zomaar. Het komt ergens vandaan. De huidaandoening kan ontstaan door invloeden van buitenaf, maar ook kan dit ontstaan van binnenuit. Het is belangrijk om te achterhalen welk huidprobleem je precies hebt en waar het vandaan komt. Als je dit goed weet kun je de juiste behandeling opstarten en de aandoening behandelen. Hoe de aandoening behandeld moet worden is dus per aandoening verschillend en dit kan ook per persoon verschillend zijn.

Een huidaandoening kan bijvoorbeeld aangepakt worden met een speciale crème van de arts, maar ook is het belangrijk dat je de huid goed schoonhoudt. Door de huid goed schoon te houden krijgen bacteriën geen kans om verdere problemen te veroorzaken. Kies voor de juiste huidverzorging die bij jouw huidtype past en die goed werkt voor de huidaandoening waar je last van hebt. Vermijd wassen met zeep, want dit droogt de huid sterk uit.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!