Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
De overdaad aan vrije suikers in het gemiddelde westerse dieet is nu een belangrijke oorzaak van vermijdbare gezondheidsproblemen en ziekten. We hebben iets goeds genomen (iets wat we al eeuwen nodig hebben zoals suiker) en er een massavernietigingswapen van gemaakt. Voor mensen met eczeem is dit probleem helaas alleen nog maar groter!
Maar hoe zijn suiker en eczeem precies aan elkaar gelieerd? Hieronder behandelen we de 5 belangrijkste redenen.
Het verband tussen candida en eczeemsymptomen wordt langzaam maar zeker steeds beter begrepen.
Candida is een fantastische gist die harmonieus samenleeft met miljarden andere micro-organismen in onze darmen. Ze hebben letterlijk hun eigen ecosysteem en voeden zich met de suikers die we eten, die in een gezond mens relatief minimaal zouden moeten zijn. In een omgeving met een overaanbod aan voedsel (suiker) zal candida echter in de darm kwaadaardig worden, wat kan leiden tot vernietiging van een gezonde darmflora.
Lees ook: Bananen Eten bij Eczeem - Goed of Slecht Idee?Er is de laatste tijd veel te doen geweest rond de term glycatie, en niet voor niets.
Glycatie is het proces dat volgt op de stijging van het insulinegehalte dat optreedt na het consumeren van een suikerhoudende maaltijd. Als we de suiker niet snel daarna daadwerkelijk als energie verbruiken, dan is het bestemd om te worden opgeslagen als vet.
In essentie is glycatie als gevolg van een hoge suikerinname een belangrijke factor voor het verminderen van de kwaliteit van de huid. Dit kan leiden tot barsten in de huid en algehele kwetsbaarheid van de huid waardoor ongewenste irriterende stoffen de huid kunnen binnendringen, wat kan leiden tot verdere gevoeligheid en eczeem.
Wat er gebeurt als we voor het slapengaan een grote zoete maaltijd eten, is hetzelfde als wat er op elk moment van de dag gebeurt, en dat volgt op dit proces:
Eczeem en voeding kunnen dus nauw met elkaar verbonden zijn. Naast bepaalde allergenen kunnen ook andere voedingsmiddelen een rol spelen in verergering van eczeemklachten doordat ze een effect hebben op ontstekingsreacties in het lichaam.
Het beste is om bewerkte en geraffineerde voeding zoveel mogelijk te vermijden. Dit soort voedingsmiddelen bevatten weinig vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels, en juist een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en voedseladditieven.
Met ons westerse voedingspatroon krijgen we meer dan het dagelijks advies aan linolzuur (een omega 6-vetzuur) binnen en te weinig omega 3. 6 De verhouding tussen deze twee onverzadigde vetzuren is vaak uit balans wat een nadelig effect kan hebben op het immuunsysteem. 7
Bronnen van omega 6 zijn plantaardige oliën en vetten zoals zonnebloemolie, koolzaadolie, maisolie en margarine, vlees en bewerkte voedingsmiddelen (kant-en-klaar producten).
Hoewel groenten veel goede voedingsstoffen bevatten, kan het eten van bepaalde soorten ongunstig zijn bij eczeem. Een survey-onderzoek suggereert dat nachtschade groenten – zoals tomaten, paprika, aubergine, pepers en witte aardappelen – eczeemklachten kunnen verergeren. 8 Dit zou te wijten zijn aan solanine, een stofje dat in deze groenten zit. Meer onderzoek hiernaar is echter nog nodig.
Histamine maken we niet alleen zelf aan maar krijgen we ook via onze voeding binnen. Een teveel kan zorgen voor een overactieve afweerreactie met huiduitslag als gevolg. Een histamine-vrij dieet kan de klachten van constitutioneel eczeem verminderen. 9
Een histamine-vrij dieet is praktisch onmogelijk omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Daarom is een histamine-arm dieet beter toe te passen. Hierbij beperk je bepaalde voedingsmiddelen zoals varkensvlees, verschillende kazen, zuivel, groenten als tomaten en spinazie, alcohol, suiker, chocolade en bepaalde soorten citrusfruit.
Als u ontdekt dat uw favoriete thee slecht is voor eczeem, zijn er een paar dingen die u in plaats daarvan kunt proberen. Gelukkig zijn er alternatieven voor thee, zodat u kunt blijven genieten van deze dagelijkse lekkernij zonder al te veel op te hoeven geven.
Probeer over te stappen naar een andere theeleverancier uit een ander deel van de wereld om te zien of dit een verschil maakt voor uw eczeem. Als de ontsteking afneemt, kan het zijn dat u een probleem had met het nikkel in dat theemerk.
Als je salicylaten wilt vermijden, is dit een wat lastiger alternatief. Gewone thee bevat veel, terwijl groene thee ongeveer de helft van de hoeveelheid bevat, en kruidenthee wisselt. Kamillethee en cafeïnevrije thee bevatten nog steeds wat salicylaten, maar deze bevatten veel lagere gehaltes en zijn misschien goed voor jou.
Uw gezondheid verbeteren waardoor u wellicht wel thee kan blijven drinken in kleine hoeveelheden? Lees dan wat de effecten van een verhoogde vitamine C of vitamine D inname voor uw eczeem kan doen!
Hier, in dit artikel, praten we niet alleen over eczeem. We duiken dieper. Want jouw huidverhaal is uniek en verdient een persoonlijke aanpak. We gaan het hebben over supplementen – ja, die kleine helpers die je wellicht over het hoofd hebt gezien. Ze kunnen een wereld van verschil maken. Maar welke zijn effectief? En hoe integreer je ze in je dagelijks leven?
Je staat op het punt een reis te beginnen door de wereld van supplementen, specifiek afgestemd op jouw huid. Geen valse beloftes, geen ingewikkelde medische termen. Gewoon jij en ik, en een gesprek over hoe je jouw huid de zorg kunt geven die het verdient. Laten we beginnen.