Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Jeuk door zonnebrandcrème - Oorzaken, Behandelingen en Preventie

Huidproblemen na chemo

Chemotherapie heeft verschillende effecten op de huid. Zo kan je huid door chemo droger en kwetsbaarder worden, en gevoeliger voor de zon. Vaak ontstaan er ook een soort pukkeltjes die lijken op acne, maar het niet zijn.

Een (extreem) droge huid is gevoeliger voor eczeem, jeuk en er kunnen wondjes ontstaan die gaan ontsteken. Daarom is het zo belangrijk om de huid goed te verzorgen.

Welke huidproblemen je na chemo opmerkt, hangt ook samen met de soort chemotherapie die je krijgt. Sommige medicijnen bij chemo geven een typisch chemo-gerelateerde huiduitslag, met droogheid en pukkeltjes. Maar er zijn ook medicijnen die rode uitslag geven, of jeuk, of pigmentvlekken, et cetera – er bestaan wel tientallen soorten huiduitslag die medicijngerelateerd zijn, en dus na chemo kunnen ontstaan.

Naast de huidproblemen, kunnen ook de nagels brozer worden.

Chemo en haren

Naast de effecten op de huid, zorgt chemo helaas vaak voor haaruitval. Dit komt doordat vele vormen van chemotherapie erop zijn gericht om te snel delende cellen kapot te maken (de kankercellen). Nu is het zo dat er ook in het lichaam zelf cellen zijn die sneldelend zijn, namelijk de haarzakjes. Deze worden dus ‘per ongeluk’ ook aangevallen door de chemo.

Een koelkap helpt het haaruitval tegen te gaan. Door de kap wordt de hoofdhuiddoorbloeding verminderd, waardoor er dus minder chemotherapie de haarzakjes bereikt.

De huid bij radiotherapie (bestraling)

Naast chemotherapie, is er ook radiotherapie. Bij deze behandeling wordt de huid plaatselijk bestraald. Helaas ondervindt ook hierbij de huid veel last. Meer daarover lees je in mijn blog over bestraling en de huid.

Het carnivoor dieet: gezond of risico?

Eet je net als Lynette alleen maar dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivel, dan volg je het carnivoor dieet. Maar is het gezond? Pointer Checkt zocht het uit.

Dit is een complexe vraag, die eigenlijk uit twee delen bestaat: wanneer is een stof 'hormoonverstorend' en wanneer is dat een probleem voor de gezondheid? Woutersen: “Hormoonverstorende stoffen kunnen bepaalde hormoonsystemen zoals de geslachts- of schildklierhormonen in het lichaam ontregelen, voornamelijk als je er heel veel van binnenkrijgt. Omdat er veel verschillende systemen zijn is het lastig om te onderzoeken. Er zijn een paar hormoonverstorende stoffen die effect kunnen hebben op de zaadkwaliteit van mannen, of andere effecten op vruchtbaarheid. Maar dat is alleen aangetoond voor hele sterke hormoonverstorende stoffen. En die zitten niet in zonnebrandcrème.”

“Nu is het wel zo dat er de laatste jaren veel onderzoek gedaan wordt naar hormoonverstoring. Dat betekent dat we soms nieuwe dingen leren over stoffen en dat daarom opnieuw gekeken naar de beoordeling (voor de Europese markt, red.).”

Diagnostics jeuk na zonnebrand

Verschillende assays kunnen worden gebruikt. Allereerst zijn dit klinische analyses, die standaard worden gebruikt voor de diagnose in bijna alle ziekten en symptomen. Dus, een bloedtest, urine, ontlasting kan een algemeen beeld geven van wat er in het lichaam gebeurt en tenminste ongeveer toestaan om de loop van de verdere diagnose te bepalen. Dus als de analyse tekenen van een ontstekingsproces aangeeft, is verdere diagnose in deze richting vereist. Er zijn tekenen zoals een infectieus proces, een verhoogde hoeveelheid histamine in het bloed, wat op de ontwikkeling van een allergische reactie kan duiden. Dan worden extra tests toegewezen. Bijvoorbeeld, met verhoogde allergisatie en sensibilisatie van het lichaam, worden aanvullende onderzoeken voorgeschreven, zoals allergietesten, histamine-analyse. Er kan aanvullende analyse nodig zijn voor het gehalte aan immunoglobuline E, dat het niveau van overgevoeligheid van het lichaam zal aantonen.

Als vermoed wordt dat bacteriële, virale infecties gepaard gaan met jeuk, kunnen bacteriologische en virologische studies vereist zijn. Bij het uitvoeren van virologische diagnostiek wordt deze basismethode voor het bevestigen van een diagnose gebruikt, zoals detectie van het virus in het bloed. Kortom, voor dit doel, toevlucht nemen tot serologische en virologische methoden van onderzoek. Standaard klinische methoden zijn in dit geval niet informatief. Het materiaal van de studie is bloed, uitstrijk of schrapend van de plaats van de verwonding. Er kunnen zowel actieve virussen zijn als hun persistente, inactieve vormen in het bloed. Aanvullende methoden kunnen dienen als een microscopisch onderzoek, schrapen. Microscopie helpt om het virus zelf of de metabole producten in een uitstrijkje te identificeren.

Als u vermoedt dat een bijkomende bacteriële infectie, die optreedt als een complicatie van jeuk, irritatie en ontsteking, zich ontwikkelt tegen de achtergrond van een infectie in het lichaam, worden bacteriologische culturen en andere bacteriologische onderzoeken gebruikt. Neem dus een monster (staafje) van een plaats die gepaard gaat met een bacteriële infectie. Daarna wordt het zaaien op een voedingsmedium met verdere isolatie van een zuivere micro-organismencultuur uitgevoerd. Hierna wordt verdere identificatie van de verkregen cultuur uitgevoerd. Indien nodig worden ook de kwantitatieve indicatoren (concentratie) bepaald. U kunt onmiddellijk een analyse van de antibioticagevoeligheid uitvoeren, die zal helpen om de optimale dosering te vinden, en het meest effectieve antibioticum voor verdere behandeling.

5 vragen over vitamine D: is het dé oplossing tegen een winterdip?

Heb jij last van een winterdip, en ben je benieuwd of het slikken van vitamine D hiertegen helpt? Pointer Checkt sprak hierover met gezondheidswetenschapper Jaap Seidell.

Dit fenomeen gebeurt vaker, zeggen twee Amerikaanse dermatologen die studies naar verschillende stoffen in zonnebrandcrème (waaronder de vaak bekritiseerde UV-filter oxybenzone) kritisch beoordeelden . Zij concludeerden dat resultaten uit studies met dieren, zoals ratten, of cellen in een petrischaaltje (de zogeheten in-vitro-studies) onterecht op mensen worden betrokken, terwijl studies met mensen geen toxische effecten laten zien.

Waarom gebeurt dat dan toch? Woutersen: “Ik kan niet in de hoofden kijken van mensen die zo’n artikel schrijven. Maar het is natuurlijk wel iets dat mensen alarmeert, als er ‘kanker’ staat is dat eng en belangrijk. Dan gaan mensen zo’n artikel eerder lezen dan wanneer er staat: ‘Stof in zonnebrandcrème veroorzaakt meer vrije radicalen in longcellen’.”

Wat kan ik zelf doen bij zomergist?

  • Droog uw huid goed af.
  • Trek schone kleren aan als uw kleren nat zijn door zweten.
  • Als u zich tegen de zon wilt beschermen, gebruik dan een zonnebrand-crème waarin weinig vet of olie zit.

Zomergist gaat vanzelf over. U hoeft het niet te behandelen.

Als u de vlekjes toch wilt behandelen, kunt u een speciale shampoo of crème op de huid smeren. Hierdoor gaat de gist dood. Er komen dan geen nieuwe vlekjes meer bij. De jeuk en de schilfertjes gaan weg. De vlekjes blijven meestal nog lang te zien op uw huid, ook na de behandeling.

Veel vlekjes

Als u veel vlekjes heeft, kunt u shampoo met seleensulfide op uw huid smeren. U kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

  • Meng een beetje shampoo met wat water.
  • Smeer dit met een washandje op de huid, alleen op de plekken waar de vlekjes zitten. Smeer de shampoo niet in uw gezicht, op uw geslachtsdelen of op wondjes.
  • Laat de shampoo 10 minuten op uw huid zitten. Spoel de shampoo daarna goed af, bijvoorbeeld onder de douche.
  • Doet dit 1 keer per dag, en doe dit 7 dagen lang.
Weinig vlekjes

Als u weinig vlekjes heeft, kunt u kiezen om shampoo met seleensulfide te gebruiken of om te smeren met een crème tegen gisten en schimmels. Bijvoorbeeld terbinafine op de huid , miconazol op de huid of clotrimazol op de huid . U kunt deze crèmes zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

  • Smeer de crème op de vlekjes en 2 centimeter rondom de plekken.
  • Terbinafine-crème smeert u 1 keer per dag, doe dit 2 weken lang.
  • Miconazol-crème en andere crèmes smeert u 1 of 2 keer per dag, doe dit 2 weken lang.
Als de vlekjes niet weggaan

Helpt smeren met shampoo of crème niet? En heeft u veel last? Dan kunt u kiezen om pillen tegen gisten en schimmels te proberen. Meestal zijn dit pillen met de stof itraconazol . Uw huisarts kan u daarvoor een recept geven.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!