Blog

Kan je op latere leeftijd eczeem krijgen?

Wat zijn de mogelijke complicaties van atopisch eczeem ?

Doordat de huidbarriére bij atopisch eczeem minder goed werkt en daardoor de huid vaak stuk is ontstaan er gemakkelijker infecties.

  • Bacteriële infecties. Er ontstaat een plotselinge verergering van het eczeem, met pusvorming en korstjes. De roodheid en zwelling kan daarbij toenemen. In sommige gevallen kan er zelfs een erysipelas ontstaan. Bij atopisch eczeem spelen de Stafylokokken bacteriën een belangrijke rol. Het blijkt dat in 90% van de gevallen deze bacterie uit de huid van atopische patiënten is te kweken. Lees meer : Stafylokokken infecties van de huid
  • Virus infecties. De meest beruchte is het “eczema herpeticum”. Dit betreft een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Hierbij zien we snel uitbreidende heldere, later pussige blaasjes, die vaak in groepjes bij elkaar liggen, overgaand in korstjes en schaafwondjes. Bij een eerste infectie met HSV is er ook vaak koorts, algemeen onwelbevinden en gezwollen lymfeklieren.
  • Andere minder ernstige complicaties zijn: puistjes (folliculitis), schimmelinfecties, wratten en waterwratten (mollusca).

Ha-ha-ha-hooikoorts

Hooikoorts is vervelend. Je gaat ervan tranen en niezen en je kunt niet genieten van het mooie lenteweer. Zoveel is duidelijk. Maar wat veroorzaakt dat? Hooikoorts is een allergie voor pollen, legt De Weger uit. Dat zijn de stuifmeeldeeltjes die bomen en planten verspreiden om zich voort te planten. Op droge, zonnige dagen in het voorjaar zit de lucht er vol mee, en dat is behoorlijk vervelend als je hooikoorts hebt. Als die deeltjes in je neus terechtkomen kan je namelijk behoorlijk gaan sniffen en snotteren.

Of wij in de loop van ons leven ergens allergisch voor worden, ligt voor een deel al vast in onze genen. Als jij iedere lente loopt te niezen, dan mag je je ouders daar dus (voor een deel) voor bedanken. Alleen niet iedereen die aanleg heeft voor een allergie, wordt ook daadwerkelijk allergisch. Dat heeft ook te maken met een berg omgevingsfactoren.

Vaak openbaart een allergie zich al op jonge leeftijd, legt De Weger uit. ‘Waar het misgaat, is dat je immuunsysteem een onschuldig stofje bij de eerste kennismaking op de verkeerde manier opslaat.’ Zo kan het zijn dat pollen niet belanden in het mapje ‘vriendelijke stofjes’, maar onder het kopje ‘vijandig’, waar je bijvoorbeeld ook het griepvirus of de salmonellabacterie tegenkomt. Bij de eerstvolgende ontmoeting met het stofje kan je nu een allergische reactie krijgen.

Oud en allergisch en geen idee waarom

Maar zou het ook kunnen dat je zelf verandert, of beter gezegd: je immuunsysteem. Daarvoor zouden we volgens De Weger moeten kijken naar het microbioom, de bacteriebevolking van je darmen. Deze organismen vormen een deel van onze spijsvertering en spelen een grote rol in de ontwikkeling en regulatie van onze afweer. Onderzoek aan Stanford University uit 2020 suggereert dat problemen in de darmen mogelijk ook kunnen leiden tot het ontwikkelen van allergieën.

Al met al is het volgens De Weger lastig om uitsluitsel te geven over het onderwerp. Hooikoorts laat zich moeilijk in een hokje te stoppen omdat het nogal een diverse aandoening is. Hooikoorts komt in allerlei soorten en maten en hangt af van veel factoren die moeilijk in kaart zijn te brengen. Zo kunnen pollenniveaus per plek en moment enorm variëren. Na een regenbuitje ziet de wereld er vaak al weer heel anders uit voor veel pollenpatiënten.

Wat ook niet meehelpt, is dat veel patiënten nooit met hun klachten naar de dokter gaan. De meeste mensen met hooikoorts staan dus niet eens zo geregistreerd en vaak zien mensen hun hooikoortsklachten ook aan voor een verkoudheid of andersom. Voorlopig blijft het dus nog even gissen waar die plotse pollenproblemen op latere leeftijd vandaan komen, behalve dan van die pollen natuurlijk.

Word je nou plotseling geplaagd door pollen, dan zijn hier een aantal tips om je klachten in toom te houden.

En eh. gezondheid.

Ben je dus ooit te oud?

Een leeftijdsgrens is hierbij moeilijk aan te geven. Toch is reëel kijken wel goed. Wat kun jij je kindje bieden? Niet alleen nu, maar denk ook goed na hoe oud je bijvoorbeeld zult zijn als je kind de puberleeftijd heeft bereikt. Maar een echt meest ideale leeftijd is er dus helemaal niet.

Waar de ene arts juist jong moeder worden aanmoedigt (wat op zich wel veel vruchtbaarheidsproblemen kan voorkomen), zijn er dus ook onderzoeken die juist de voordelen van het op oudere leeftijd moeder worden aanmoedigt.

Het meest belangrijke hierin is dat je de keuze maakt die voor jou het beste voelt.

En mocht je (ongepland) zwanger worden terwijl je bijvoorbeeld al vijftigplusser bent: geniet ervan! Je hebt je kindje zoveel liefde te bieden en dat is toch waar het vooral om gaat!

Ben je bang dat dingen niet meer vlekkeloos zullen lopen omdat je ouder bent? Vergeet de voordelen niet als oudere moeder. En zie je die schommel en die glijbaan niet meer zitten om zelf vanaf te roetsjen met je kind?

Daar heb je vast genoeg lieve nichtjes of neefjes voor die graag met je kind meespelen.

Jij zorgt ondertussen voor een lekker gezellig tafeltje voorzien van een hapje en drankje…

Met andere woorden: met jouw wijsheid kun je je kindje juist goed bijstaan en ben je vast in staat om dingen die jou teveel zijn op deze leeftijd op een andere manier in te vullen!

Enne, we zijn tegenwoordig als vijftigplusser toch nog gewoon jong…?

  • Rammelende eierstokken
  • Biologische klok kinderwens
  • Wanneer klaar voor baby?
  • Gemiddelde leeftijd moeder worden
  • Jong moeder worden
  • Tienermoeder minderjarig zwanger
  • Tienervader minderjarig zwanger
  • Zwangerschap late leeftijd
  • Hoeveel leeftijdsverschil kinderen
  • Twijfel wel / geen tweede kind
  • Twijfel onvervulde kinderwens
  • Partner twijfelt heeft geen kinderwens
  • Bewust alleenstaande moeder worden
  • Kind adopteren Nederland
  • Draagmoeder Nederland
  • Bewust kinderloos geen kinderwens taboe
  • Ongepland zwanger opties
  • Babyluik Nederland vondelingen
  • Anticonceptie man

Wat is het atopisch syndroom?

Het atopisch eczeem vormt een onderdeel van het “atopisch syndroom” . Hieronder vallen ook astma (benauwdheid en piepen), hooikoorts (verstopte neus, tranende ogen, niezen) en voedingsallergie (bijvoorbeeld voor pinda’s of noten) Vaak heeft de patiënt één of meerdere familieleden met één of meerdere van deze vier ziektebeelden. Het is inmiddels duidelijk dat een kind met atopisch eczeem ook later klachten kan krijgen van hooikoorts, astma of voedingsallergie. Andersom is het ook mogelijk. Een kind die op jonge leeftijd al symptomen heeft van hooikoorts of astma kan later ook eczeem ontwikkelen.

1. ERFELIJKHEID

Atopisch eczeem is genetisch bepaald en kan daarom niet worden genezen. De aanleg voor atopisch eczeem wordt erfelijk overgedragen en kan al snel na de geboorte tot uiting komen. Studies tonen aan dat er niet één maar meerdere genen (= dit zijn stukjes erfelijk materiaal gelegen op de chromosomen ) gerelateerd zijn aan het ontstaan van atopisch eczeem. Zeker één deze genen is betrokken bij de opbouw van de huid barrière. Andere genen spelen een rol bij het ontstaan van het overgevoelig afweersysteem bij eczeem.

Mutatie filaggrine eiwit. Een deel van de patiënten met atopisch eczeem heeft een mutatie in het gen die verantwoordelijk is voor het aanmaken van filaggrine eiwit. Filaggrine ( oftewel: filament aggregating protein) heeft een belangrijke rol in de functie van de huid barrière. Filaggrine speelt een belangrijke rol in het dicht houden van de huid en ook als natuurlijke bevochtiger van de huid (zogenaamde “natural moisturizer) . Bij mutaties in dit gen ontstaat een droge huid en een verslechterde huidbarrière. De huid is hierdoor constant “lek”. Door dit verstoorde huid barrière kunnen bacteriën en virussen gemakkelijker van buitenaf de huid binnendringen maar vice versa ook water en voedingstoffen van binnenuit naar buiten ontsnappen. Waarschijnlijk hebben mensen met atopisch eczeem ook mutaties in andere genen die ook andere huidbarrière eiwitten aanmaken, maar dit wordt momenteel nog onderzocht. Verder zijn er aanwijzingen dat dit defect in de huidbarrière een ontstekingsreactie uitlokt bij eczeem, wat de klachten van roodheid, zwelling en jeuk kan verklaren. Het afweersysteem probeert hiermee het defect in de huid dus op te lossen maar veroorzaakt tegelijkertijd juist meer problemen voor de persoon met eczeem.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!