Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Zonnebrandcrème zonder PFAS - Veilig en Effectief Zonbescherming Kiezen

Verzorgingsproducten en het milieu

In verschillende persoonlijke verzorgingsproducten, zoals deodorant en haarlak, komen drijfgassen en oplosmiddelen voor. Dit zijn vaak vluchtige organische stoffen (VOS) die medeverantwoordelijk zijn voor smogvorming . Smog kan leiden tot klachten aan de luchtwegen. Ongeveer 5 procent van de totale uitstoot van VOS in Nederland komt van verzorgingsproducten.

De meeste schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen komen vrij uit deodorant en haarlak verpakt in spuitbussen. Minder schadelijke deodorants zijn rollers, mechanische verstuivers en sticks: die bevatten geen drijfgas. Ook voor haarlak is er een milieuvriendelijker alternatief: een flesje met mechanische verstuiving.

Aftershave, parfums en nagellak remover bevatten veel oplosmiddelen. Maar omdat consumenten hiervan relatief weinig gebruiken, is hun aandeel in de totale uitstoot van VOS beperkt. Er zijn geen milieuvriendelijker alternatieven, om het milieu te ontlasten kun je het beste het gebruik van deze producten beperken.

Palmolie en ontbossing

In zeep, crèmes, lippenstift en tal van andere verzorgingsproducten zit palmvet (het vet van de oliepalm). Er is veel extra landbouwgrond nodig voor de teelt van palmolie. Vaak wordt daar bos voor gekapt, met name in tropische gebieden. Verschillende cosmeticabedrijven richten zich op 'goed gebruik' van palmolie. Het Wereldnatuurfonds heeft hierover een scorekaart uitgebracht.

Het woord smog is een samentrekking van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist). Smog bestaat voornamelijk uit een verhoogde hoeveelheid ozon (O3) in de lucht. Lees meer over smog.

De check: zitten er PFAS in mijn favoriete mascara?

Ik ben meteen mijn eigen mascara gaan checken, dat is die van Mádara. Dit is een natuurlijk merk wat mij erg goed bevalt. In al die jaren dat ik natuurlijke producten gebruik, vond ik het echt heel lastig een écht goede mascara te vinden. Dat is nu dus gelukt!

Mádara is een natuurlijk merk uit Letland, en vooral hun make-up vind ik fijn omdat er weinig troep in zit. En de kwaliteit is heel erg goed. Ik gebruik de Bold Volume Mascara en dit zijn de ingrediënten:

Aqua, CI 77499 (Iron Oxide), Stearic Acid, Helianthus annus (sunflower) seed cera, Glycerin, Copernicia cerifera (carnauba) wax, Olea Europaea (Olive) Oil Unsaponifiables, Glyceryl Rosinate, Cellulose, Pentylene Glycol, Pullulan, Octyldodecanol, Glyceryl Stearate, Pisum Sativum Peptide, Polyglyceryl-10 laurate, Sorbitol, Rhus Verniciflua Peel Cera/Rhus Succedanea Fruit Cera, Shorea Robusta Resin, Glyceryl Caprylate, Palmitic acid, Potassium Hydroxide, Acacia Senegal Gum, Magnesium Stearate, Xanthan Gum, Trehalose, Citric acid, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Ricinus Communis (Castor) Oil:

Waarom zijn sommige zonnebrandcrèmes schadelijk voor het milieu?

Stoffen als oxybenzone, octinoxate en avobenzone zijn mogelijk schadelijk voor het milieu, met name voor koraalriffen. Deze ingrediënten kunnen bijdragen aan de bleking van koraalriffen en de dood van koraalpoliepen. Verder is er ook veel te doen over microplastics, die in de zonnebrandcrème zitten en dan via de zee of het doucheputje weer in het milieu terechtkomen. Dit betreft meestal de volgende ingrediënten:

  • Dimethicone
  • Triacontanyl pvp (mogelijk)
  • Acrylates crosspolymer
  • Acrylates copolymer
  • VP/Hexadecene copolymer
  • Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer (mogelijk)
  • Carbomer
  • Styrene copolymer

Feit blijft natuurlijk ook dat de meeste zonnebrandcrèmes in een plastic verpakking zitten. Wil je compleet plasticvrij, dan is er tegenwoordig ook een zonnebrand zonder micro-plastics in kartonnen verpakking.

5 vragen over vitamine D: is het dé oplossing tegen een winterdip?

Heb jij last van een winterdip, en ben je benieuwd of het slikken van vitamine D hiertegen helpt? Pointer Checkt sprak hierover met gezondheidswetenschapper Jaap Seidell.

Dit fenomeen gebeurt vaker, zeggen twee Amerikaanse dermatologen die studies naar verschillende stoffen in zonnebrandcrème (waaronder de vaak bekritiseerde UV-filter oxybenzone) kritisch beoordeelden . Zij concludeerden dat resultaten uit studies met dieren, zoals ratten, of cellen in een petrischaaltje (de zogeheten in-vitro-studies) onterecht op mensen worden betrokken, terwijl studies met mensen geen toxische effecten laten zien.

Waarom gebeurt dat dan toch? Woutersen: “Ik kan niet in de hoofden kijken van mensen die zo’n artikel schrijven. Maar het is natuurlijk wel iets dat mensen alarmeert, als er ‘kanker’ staat is dat eng en belangrijk. Dan gaan mensen zo’n artikel eerder lezen dan wanneer er staat: ‘Stof in zonnebrandcrème veroorzaakt meer vrije radicalen in longcellen’.”

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!