Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Je leest het overal op internet: als je appelazijn neemt, val je af. Japanse onderzoekers toonden aan bij muizen dat azijnzuur de verbranding van vetten bevordert en dat het de spijsvertering stimuleert. Daarnaast kwamen zij erachter dat het hongergevoel wordt verminderd. Daardoor is het mogelijk om gewicht te verliezen met appelazijn. Bedenk dat het belangrijk is bij afvallen om ook te bewegen en gezond te eten. Alleen dan zul je resultaat boeken.
Appelazijn is niet zo lekker om te drinken. Je kunt het daarom mengen met bijvoorbeeld appelsap, of roer wat honing door je vloeibare appelazijn heen. Daarnaast zijn er ook capsules met appelazijn te koop: dan heb je geen last van de smaak.
Appelazijn is erg zuur en daardoor niet goed voor het glazuur op je tanden. Je kan het daarom het beste drinken met een rietje, dan komt het niet of nauwelijks op je tanden.
Vervolgens worden er bacteriën toegevoegd, waardoor de alcohol verder vergist. In deze stap wordt azijnzuur gevormd. Dit zuur is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van appelazijn
Wat is het verschil tussen appelazijn en appelciderazijn? Beide zijn hetzelfde, maar sommige fabrikanten gebruiken een ander productieproces.
Voor appelciderazijn worden de appels eerst tot sap verwerkt terwijl bij appelazijn juist met hele appels en appelresten gewerkt wordt.
Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
. appelazijn eigenlijk appelciderazijn heet? Het azijnzuur vormt 5-6% van de appelazijn, daarnaast bevat het water en andere zuren
Appelazijn zou goed voor de bloeddruk. Maar werkt dit echt? Helaas is hier nog weinig onderzoek naar gedaan. Op dit moment lijkt het sterk dat appelazijn de bloeddruk verlaagt [3] . Één onderzoek onder 70 deelnemers met diabetes type 2 liet geen effect op de bloeddruk zien bij het gebruik van appelazijn. De deelnemers werden verdeeld in een interventie- en controlegroep. De interventiegroep kreeg dagelijks 20 ml appelazijn voor 8 weken, de controlegroep kreeg dit niet. Aan het eind van de studie leek de bloeddruk bij de controlegroep zelfs verder gedaald te zijn dan die van de interventiegroep.
Ook naar het effect van appelazijn op het glucosemetabolisme is nog erg beperkt onderzoek gedaan. Onderzoeken die bekend zijn laten een mogelijk positief effect zien op de bloedsuikerwaarde. Zo laat eerder genoemd onderzoek onder 70 deelnemers met diabetes type 2 zien dat 20 ml appelazijn tussen de lunch en het diner zorgt voor een lagere nuchtere glucosewaarde [3] . Toch spreken studies elkaar nog sterk tegen. Een onderzoek bij gezonde deelnemers liet een verlagend effect zien op de bloedsuikerspiegel na een maaltijd met een hoge glycemische index. Het effect bij een lage glycemische index was hierbij verwaarloosbaar [4] . Maar tegelijkertijd laat een soortgelijk onderzoek helemaal geen effecten zien op de bloedsuikerwaarde bij gezonde deelnemers [5] . Mogelijk heeft appelazijn een positief effect op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2, maar hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.
Is er dan concreet en hard bewijs dat appelazijn kan helpen om af te vallen? Helaas zijn de onderzoeken op dit gebied ook beperkt in aantal. Een dierproefonderzoek laat zien dat muizen die appelazijn kregen bij hoog calorische voeding meer aankwamen dan muizen die geen appelazijn kregen. Maar deze laatste groep muizen at ook minder [6] . Deze verlaagde energie-inname werd ook gezien bij een onderzoek onder 175 mensen met overgewicht. Deelnemers die appelazijn kregen, aten minder. Echter waren deze uitkomsten helaas niet statistisch significant – dus het gemeten effect was niet sterk genoeg om hier harde uitspraken over te doen [7] . Een ander onderzoek onder 44 deelnemers met overgewicht die een dieet toegewezen kregen lieten hetzelfde zien. De inname aan energie leek lager bij diegene die appelazijn kregen. Maar ook hier was de uitkomst niet statistisch significant [8] . Die mogelijke afname van eetlust is wel interessant om verder te onderzoeken. Als appelazijn kan helpen om het hongergevoel te verminderen, kan het namelijk ook helpen om gewicht te verliezen. In een onderzoek onder 12 gezonde deelnemers werd hiernaar gekeken. Deelnemers kregen een maaltijd van wit brood, met of zonder appelazijn. Wat bleek: deelnemers die de hoogste dosering appelazijn kregen gaven 2 uur na de maaltijd aan meer verzadigd te zijn dan deelnemers die geen appelazijn kregen. Echter bleek dit effect er niet te zijn bij een maaltijd met een lage glycemische index [9,10] . Maar wellicht is het alsnog beter om meer vezelrijke producten bij de maaltijd te gebruiken dan een scheutje appelazijn. Hoe zit het dan met de vetverbranding? Hier is helaas geen onderzoek naar gedaan bij mensen. Dierproefonderzoek laat mogelijk wel een toename van de vetverbranding zien, maar dit kunnen we uiteraard niet direct vertalen naar de mens [11] .
Hoewel het drinken van appelazijn voor gezonde mensen veilig is, kan het consumeren van te veel appelciderazijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Omdat appelazijn erg zuur is kan het na verloop van tijd het tandglazuur aantasten, wat leidt tot tandbederf. Het risico op tandbederf is het grootst wanneer je dagelijks onverdunde appelazijn inneemt.
Door appelazijn te verdunnen in een flink glas water kun je dit risico verkleinen. Een goede verhouding is 10 tot 1, waarbij het grootste deel uit water bestaat. Het is ook verstandig om je mond nogmaals met water te spoelen als je het mengsel hebt opgedronken.
Als je appelazijn wilt innemen als hulpmiddel bij het afvallen, dan is het belangrijk dat je dit nooit puur inneemt. Het kan tot een overbelasting (indigestie) leiden.
Appelazijn heeft een pH-waarde van 4,2. Dit betekent dat het zeer zuur is! Het is dus niet alleen slecht voor je gebit, ook kan appelazijn voor spijsverteringsproblemen, maagzweren of zure oprispingen zorgen.
De meningen en ervaringen over appelazijn lopen uiteen. Het lijkt erop dat het wordt gebruikt voor verschillende redenen en dat ook de werkzaamheid per persoon verschilt.
Hieronder een kleine selectie uit de ervaringen die ik heb mogen ontvangen:
Mijn vrouw gebruikt het al een tijdje en zweert erbij! Ikzelf neem een kleine hoeveelheid appelazijn verdund met water meerdere keren per week. Ik heb geen super verbazingwekkende voordelen opgemerkt, maar het hielp wel brandend maagzuur en oprispingen te verminderen waar ik voorheen veel last van had. De zure smaak is niet echt mijn ding, zelfs niet lekker op een salade. Ik raad iedereen aan om een natuurlijk en biologisch appelazijn merk te nemen, zeker niet het goedkope commerciële spul! – Ralf
Ondanks dat ik in het begin wat sceptisch was heeft appelciderazijn me geholpen met het verhelpen van een slechte mondgeur. Mijn eetlust heeft het niet geremd. – Sarah
Omdat het zo goedkoop wilde ik het eens proberen. Voor mijn lichaamsgewicht heeft het niet heel veel gedaan helaas – Marijke
[2] Etos. (d.o.) Appelazijn. Geraadpleegd op 8-1-2020 via https://www.etos.nl/advies/voeding/appelazijn/
[3] Ghlefati, A. et al. (2019) The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial.
[4] Johnston CS, Buller AJ. (2005) Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc. (2005)
[5] Salbe AD, et al. (2009) Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutr Res.
[6] Halima BH, et al. (2018) Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food.
[7] Kondo T, et al. (2009) Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem.
[8] Khezri, S, et al. (2018) Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial. J Funct Foods.
[9] Ostman E, et al. (2005)Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr.
[10] Johnston CS, Buller AJ. (2005) Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc.
[12] Luu LA, et al. (2019) Apple cider vinegar soaks 0.5% as a treatment for atopic dermatitis do not improve skin barrier integrity. Pediatr Dermatol.
[13] Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. (2015) Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol.
[14] Gambon DL, Brand HS, Veerman EC. (2012) Unhealthy weight loss. Erosion by apple cider vinegar. Ned Tijdschr Tandheelkd.