Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Bijwerkingen van Hyaluronzuur Injecties

Een hyaluronzuur injectie nemen? Alles wat je moet weten

Tegenwoordig is er bijna geen beauty-product te vinden waar geen hyaluronzuur in zit verwerkt. Het stofje staat voornamelijk bekend om de hydraterende werking voor de huid en het anti-rimpel-effect. Hyaluronzuur is daarnaast cruciaal bij verschillende medische aandoeningen, zoals artrose. In sommige gevallen kiest de dokter dan voor een hyaluronzuur injectie. Hoe dit zit? We leggen het uit.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Alternatief voor injecties

Hoewel hyaluronzuur injecties vaak als een relatief natuurlijke behandeling worden gezien, zijn er wel een aantal kanttekeningen bij te maken. Zo spelen ook de hyaluronzuur injectie knie kosten een rol. Deze behandelmethode wordt namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor de kosten al snel op kunnen lopen. 12 Daarnaast vinden de meeste mensen een injectie toch onprettig, vooral aangezien de behandeling elk halfjaar tot een jaar herhaald moet worden.

Zoals eerder kort genoemd, kun je hyaluronzuur ook oraal innemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suppletie eveneens effectief is bij gewrichtsproblemen. 3,13 Het kan pijn en ontstekingen verlichten en de spierkracht verbeteren. Bovendien is hyaluronzuur als supplement vrij te verkrijgen, en zeer gebruiksvriendelijk in te nemen. Dit lijkt daarom een interessant alternatief voor injecties.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een smerende, heldere stof die van nature door het lichaam wordt aangemaakt. In het menselijk lichaam komt hyaluronzuur in de grootste concentraties voor in de huid, in gewrichten, in oogkassen en in andere weefsels waar het helpt collageen vast te houden, vocht te verhogen en elasticiteit en flexibiliteit te bieden.

Hyaluronzuur werd oorspronkelijk gewonnen uit hanenkam. Hoewel die vorm nog steeds verkrijgbaar is, is het beter om hyaluronzuur te gebruiken dat is gemaakt van een fermentatieproces dat in een laboratorium is gecreëerd.

Het wordt zowel in vloeibare als in poedervorm verkocht. Vloeibare vormen bevatten een conserveermiddel en misschien zelfs propyleengylcol en alcohol, maar poeder bevat dat niet en verdient de voorkeur.

Tegenwoordig wordt hyaluronzuur verwerkt in verschillende antiverouderingsproducten voor schoonheid en gezondheid – je kunt nu hyaluronzuur lotions, crèmes, serums en supplementen vinden in natuurvoedingswinkels. Er is zelfs een kans dat je dermatoloog hyaluronzuur in injectievorm aanbiedt.

Hyaluronzuur komt ook van nature voor in bottenbouillon, dus als je meer bottenbouillon of proteïnepoeder gemaakt van bottenbouillon aan je dieet toevoegt, kan dat automatisch je inname van hyaluronzuur verhogen.

Bij plaatselijk gebruik kan hyaluronzuur niet worden opgenomen. Natriumhyaluronaat is echter het zout van hyaluronzuur. Omdat het een veel lagere molecuulgrootte heeft, kan natriumhyaluronaat de huid binnendringen als het plaatselijk wordt aangebracht en verschijnt het dus in crèmes en andere drankjes.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!