Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes Door Droge Huid - Oorzaken en Oplossingen

Weet jij het verschil tussen een droge en vochtarme huid?

Een droge huid heeft een tekort aan vocht én vet. En een vochtarme huid heeft alleen een tekort aan vocht. Crèmes voor een droge huid blijven op een vochtarme huid liggen en trekken vaak niet goed in, omdat deze te vet zijn voor een vochtarme huid.

Wil je meer informatie? Lees dan ook over de zeer droge huid , huidirritatie of bekijk al onze blogs.

Al van jongs af aan een enorme droge huid, met Biodermal krijg ik een stralende huid waar ik erg blij mee ben! Makkelijk in gebruik, geen vettig gevoel maar een super resultaat!

Suzan over de Droge & gevoelige huid dagcrème

Zo kom je van puisten in je oren af

  • Een puistje ontstaat onder andere doordat het talgkliertje – dat aan een haar vastzit – verstopt raakt. Deze verstopping kan ontstaan doordat het talg niet goed uit de talgklier kan of wanneer er te veel talg wordt geproduceerd. Talg is een soort vettige huidsmeer die ervoor zorgt dat de huid soepel en gehydrateerd blijft.
  • Een puistje in je oor herken je aan een roodachtig bultje dat soms in het midden wat gelig kan zijn. Daarnaast kan je oor erg gevoelig zijn en zeer doen wanneer je het aanraakt of oortjes in doet. Een puistje kan in je oorschelp zitten, maar bijvoorbeeld ook op de oorlel of achter je oor.
  • Naast puistjes in je oor kun je andere verstoppingen in de huid krijgen, zoals gerstekorrels of mee-eters. Gerstekorrels lijken erg veel op puistjes in het oor, maar zijn toch anders. Een gerstekorrel is een kleine cyste gevuld met witte hoornschilfers. Ze ontstaan door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Gerstekorrels blijven vaak wat langer aanwezig en kunnen vanzelf weggaan of worden weggehaald door een specialist.

Meer weten? Check mijn adviespagina over acne eens. Je vindt er veel ins & outs over puistjes, zoals de oorzaken en hoe je ze kunt behandelen. Let op: blijf zoveel mogelijk van puistjes af. Van pulken en uitknijpen kun je littekens krijgen.

Hoe ontstaat er een puistje in het oor?

Waar je puistje opduikt en hoe dat is ontstaan, kent voor de meeste plekken op het lichaam dezelfde reden. Of het nu gaat om een puistje in het oor of een puistje achter het oor, het gaat altijd om een ontsteking rondom de talgklieren, die je tegenkomt op alle plekken waar haar groeit. Soms zie je die haartjes niet met het blote oog, maar ze zitten er wel. Ook op je oren. Bepaalde producten en hormonale veranderingen kunnen een negatieve invloed hebben op de productie van talg, waardoor er een ontsteking ontstaat. Ik zal je een paar voorbeelden geven:

  • Hormonale veranderingen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, waardoor de talgklieren in het oor verstopt raken door doordat het talg in de talgklier ophoopt. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
  • Ophopingen van dode huidcellen kunnen talgklieren in het oor verstoppen en de groei van acne-veroorzakende bacteriën bevorderen. Dit kan leiden tot mee-eters en puistjes.
  • Sommige mensen kunnen genetische aanleg hebben voor acne, waardoor ze gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van mee-eters en puistjes.
  • Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking het ontstaan van puistjes stimuleren.

Wat kan ik er tegen doen?

Puistjes op je hoofdhuid kunnen erg vervelend zijn, of je nu last hebt van een vette hoofdhuid of een droge hoofdhuid. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om puistjes te behandelen en verdere uitbraken te voorkomen.

Voor een vette hoofdhuid is het belangrijk om de talgproductie onder controle te houden. Een goede haarhygiëne is essentieel. Was je haar regelmatig met een milde shampoo die speciaal is ontwikkeld voor een vette hoofdhuid. Vermijd echter het te vaak wassen van je haar, omdat dit de talgproductie juist kan stimuleren. Probeer ook het gebruik van agressieve haarproducten en stylingsproducten te verminderen, omdat deze de hoofdhuid kunnen irriteren.

Daarnaast kan het helpen om je dieet aan te passen. Eet gezonde voeding met veel groenten en fruit, en vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en suiker. Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden.

Voor puistjes op een droge hoofdhuid is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Gebruik een milde, hydraterende shampoo en vermijd het gebruik van irriterende haarproducten met agressieve chemicaliën. Breng regelmatig een vochtinbrengende crème of olie aan op je hoofdhuid om de droogheid te verminderen. Zorg er ook voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt door water te drinken en een gezond dieet te volgen.

Het is ook belangrijk om niet aan puistjes op je hoofdhuid te krabben, omdat dit de ontsteking kan verergeren en littekens kan veroorzaken. Als je last hebt van ernstige of aanhoudende puistjes, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je een passende behandeling voorschrijven, zoals medicinale shampoos, crèmes of orale medicatie, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Al met al is het behandelen van puistjes op je hoofdhuid een kwestie van goede haarhygiëne, het vermijden van irriterende producten en het volgen van een gezonde levensstijl. Door deze maatregelen te nemen en indien nodig professioneel advies in te winnen, kun je de puistjes effectief aanpakken en je hoofdhuid gezond houden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!