Blog

Puistjes Door Stoppen Met De Pil - Wat Je Moet Weten

Hoe worden puistjes veroorzaakt?

Zoals je hierboven las, zijn puistjes ontstoken verstoppingen van je poriën. In bepaalde omstandigheden ontstaan die verstoppingen sneller, en ervaar je meer last van mee-eters en puistjes. Deze vier oorzaken zijn het meest voorkomend:

  • Hormonale disbalans (zoals in de puberteit, in de overgang of tijdens stress)
  • Overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding (zo worden de puistjes van binnenuit veroorzaakt), of overgevoeligheid voor cosmetica (externe factor). Irritatie door cosmetica kan ontstaan omdat je een product gebruikt dat niet bij je past, of een product met irriterende ingrediënten.
  • Een gist op de huid. Wat je kan doen tegen gistpuistjes bespreken we verderop in dit artikel. Dit type puistje is anders dan de mee-eters en puistjes die we hierboven besproken hebben.
  • Aanleg: je hebt van nature een vette huid

Er zijn nog een aantal andere oorzaken van puistjes, maar deze drie komen het meest voor. Bij sommige mensen worden puistjes veroorzaakt door een combinatie van hormonale disbalans en overgevoeligheid voor voeding, dus een combinatie van twee factoren.

Andere oorzaken van puistjes kunnen zijn:

  • roken
  • onvoldoende slaap
  • make-up niet verwijderen

Hieronder bespreken we wat je verder kan doen qua leefstijl om puistjes te beperken

Eetpatroon veranderen

Ik ben ook gestopt met eiwitshakes omdat dit door de aanwezige lactose ook een verband heeft met onzuiverheden. Je kunt er hier meer over lezen. Ik probeer nu mijn eiwitten uit andere producten te halen. Ik train daarnaast ook minder dus eigenlijk had ik de eiwitshakes ook niet echt nodig.

Ik schreef in een vorige blogpost dat ik beter ging zorgen voor mijn huid. Ik scrub mijn huid nu twee dagen in de week om de dode huidcellen goed te verwijderen (ik merk hierdoor echt verschil) en ik heb een aantal fijne verzorgingsproducten. Zo gebruik ik nog steeds met veel plezier de producten van Pascaud (en doe ik ook 1x in de week een peeling of maskertje). Daarnaast reinig ik de huid met een Tea Tea Purifying Toner van Dr Organic en voed ik de huid ‘s nachts met een hydraterende nachtcreme. ‘s Ochtends breng ik de Lait-Crème Concentré van Embryolisse aan en die maakt mijn huid super zacht!

Stoppen met de pil: ervaringen en bijwerkingen

Gewichtstoename, depressieve gevoelens en een laag libido. Een greep uit de lijst van bijwerkingen die de anticonceptiepil kan veroorzaken. Steeds meer vrouwen kiezen er dan ook voor om te stoppen met de pil. Maar wist je dat ontpillen ook tot vervelende klachten kan leiden? Duik met ons in de wereld van ontpillen en lees over de meest voorkomende ervaringen en bijwerkingen van het stoppen met de pil.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

De anticonceptiepil (ACP) wordt veelal voorgeschreven aan jonge vrouwen die vervolgens de pil voor een langere tijd gedurende hun vruchtbare leven slikken. De meest voor de hand liggende reden is zwangerschapspreventie, maar soms ook met een medische reden zoals zware PMS, onregelmatige menstruaties of acne.

In dit blog lees je meer over de bijwerkingen van de pil.

Het supplement DIM

In de 23 jaar dat ik op deze aardbol rondwandel heb ik heel wat uurtjes gespendeerd op Google naar dé oplossing tegen een onzuivere huid. Doordat ik de pil ging slikken, werd mijn huid juist rustiger. Maar nu moest ik het toch echt zonder dit hormonenbommetje doen. Ik gaf mijn verstoorde hormoonhuishouding maar de schuld. Dat zou vast de reden zijn dat ik op mijn 23ste met al die puberklachten rondliep. Tot ik van een vriendin hoorde over het supplement DIM. Ondanks alle fanatieke Google-sessies had ik er nog nooit van gehoord, maar haar positieve verhaal trok gelijk mijn aandacht. Haar huid was namelijk door DIM een stuk rustiger geworden.

Februari (voordat ik DIM gebruikte) – Maart

Ik heb daarnaast ook het idee dat mijn huid & haar minder snel vet worden. Het is ergens ook wel logisch, want het is bekend dat ik een verstoorde hormoonhuishouding heb en dit lijkt gewoon de perfecte oplossing voor mij te zijn. Het enige nadeel is dat het vrij prijzig is, een potje met 60 capsules kost zo’n 23 euro en daar doe je dus ongeveer een maand mee. Maar het is het voor mij meer dan waard geweest. Je kunt het kopen bij Holland & Barrett of online.

Deze tips hebben voor mij heel erg goed geholpen. Ik had voor mijn gevoel alles wel geprobeerd, maar DIM is voor mij echt een wondermiddel. Zie het als een investering in jezelf! Ik denk dat het overigens wel alleen het beste werkt als je het combineert met een gezonde levensstijl. Je moet geen wonderen verwachten als je iedere week bij de McDonalds zit en ‘s avonds nooit je make-up van je gezicht haalt…

Tot slot

Stoppen met de pil is voor veel vrouwen helaas niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Na jarenlang roofbouw te hebben gepleegd heeft het lichaam vaak een hoop in te halen en terug in balans te brengen. Vervelende ervaringen en bijwerkingen kunnen je wellicht weerhouden de pil voor eens en voor altijd de prullenbak in te werpen. Maar weet dat voeding, leefstijl en suppletie je in deze periode van ontpillen kunnen ondersteunen. Voor extra ondersteuning bieden we gratis advies op maat.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Heb jij ook een ultieme leefstijl tip en wil je deze graag met je mede-ontpillers delen? Stuur jouw tip naar sohf.nl en wie weet delen we jouw ervaring binnenkort op onze kanalen.

  1. Bae, Y. S., Hill, N. D., Bibi, Y., Dreiher, J., & Cohen, A. D. (2010). Innovative uses for zinc in dermatology. Dermatologic clinics, 28(3), 587-597.
  2. Rostami Mogaddam, M., Safavi Ardabili, N., Maleki, N., & Soflaee, M. (2014). Correlation between the severity and type of acne lesions with serum zinc levels in patients with acne vulgaris. BioMed Research International, 2014, 474108. https://doi.org/10.1155/2014/474108
  3. Stichting PCOS. (2022). https://www.stichtingpcos.nl/alles-over-pcos/pcos-in-het-kort/
  4. Fenasse, R., & McEwen, B. (2019). Impact of the oral contraceptive pill on health and nutritional status.Journal of the Australian Traditional-Medicine Society, 25(4), 197-203.
  5. Wakeman, M. (2019). A Review of the Effects of Oral Contraceptives on Nutrient Status, with Especial Consideration to Folate in UK. Journal of Advances in Medicine and Medical Research, 30(2), 1-17. https://doi.org/10.9734/jammr/2019/v30i230168
  6. Henmi, H., Endo, T., Kitajima, Y., Manase, K., Hata, H., & Kudo, R. (2003). Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect. Fertility and Sterility, 80(2), 459-461.
  7. Takasaki, A., Tamura, H., Taniguchi, K., Asada, H., Taketani, T., Matsuoka, A., Yamagata, Y., Shimamura, K., Morioka, H., & Sugino, N. (2009). Luteal blood flow and luteal function. Journal of Ovarian Research, 2, 1.
  8. Wuttke W, Jarry H, Christoffel V, Spengler B, Seidlová-Wuttke D. Chaste tree (Vitex agnus-castus)–pharmacology and clinical indications. 2003, 10(4):348-57.
  9. Parkin, D. R., & Malejka-Giganti, D. (2004). Differences in the hepatic P450-dependent metabolism of estrogen and tamoxifen in response to treatment of rats with 3, 3′-diindolylmethane and its parent compound indole-3-carbinol. Cancer Detection and Prevention, 28(1), 72-79.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!