Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Helpt scrubben tegen puistjes?

Tips voor puistjes op je lichaam

We hebben het tot nu toe vooral over puistjes in je gezicht gehad. Toch komen ze bij veel mensen ook op de rest van het lichaam voor, zoals op de rug, schouders en soms zelfs op de billen en bovenbenen.
Puistjes op je lichaam zijn in die zin minder vervelend, dat je ze wat makkelijker kan verbergen. Wel zijn ze vaak hardnekkiger. Dat heeft met name te maken met het dragen van je kleding, want dat zorgt voor warmte en wrijving op de huid. Puistjes blijven daardoor makkelijker geïrriteerd en verdwijnen minder snel.
Wat kan je doen tegen puistjes op je lichaam:

Puistjes en mee-eters komen bij veel mensen voor op het voorhoofd. Bij veel mensen is de huid daar wat vetter. Puistjes ontstaan er daardoor sneller. Je kan hiervoor gewoon de tips gebruiken die we al eerder in deze blog genoemd hebben.
Bij een aantal mensen zijn puistjes op het voorhoofd niet de standaard puistjes of mee-eters, maar gistpuistjes. Gistpuistjes zijn vaak niet erg opvallend. Bij veel mensen zijn ze niet rood, geïrriteerd of pijnlijk. Wel kunnen ze soms jeuken. De één heeft meer aanleg voor gistpuistjes op het voorhoofd dan de ander.
Wat kan je doen tegen (gist) puistjes op je voorhoofd:

  • een exfoliant gebruiken zodat de poriën goed gereinigd worden. Dit helpt bij veel mensen al goed.
  • gebruik geen vette crèmes op je voorhoofd
  • als je erg hardnekkig last hebt van gistpuistjes, kan je naar de huisarts gaan. Deze kan een crème voorschrijven met ketoconazol of seleensulfide.

Puistjes op je hoofd

Puistjes bovenop je hoofd zijn vaak niet hetzelfde als de acne puistjes die het meest voorkomen. Op je hoofd kunnen puistjes lastig te bestrijden zijn, vanwege je haar.
Puistjes op het hoofd hebben vrijwel altijd een bacterie of schimmel als oorzaak. Het is aan te raden om hiervoor naar de huisarts te gaan, omdat er mogelijk anti-schimmel of antibacteriële medicatie nodig is.
Puistjes op je hoofd kunnen ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor cosmetica. Ben je een nieuw product gaan gebruiken en is het probleem daarna ontstaan, dan zou je kunnen kijken wat er gebeurt als je het desbetreffende product weglaat.

Geschikte (reinigings) producten om je huid te verzorgen en puistjes te voorkomen.

Als je last hebt van puistjes, is het belangrijk om je huid goed schoon te houden met producten voor het vettere of onzuivere huidtype. Deze producten maken de huid niet vetter dan hij al is, maar drogen haar (als het goed is) ook niet uit. Deze producten heb je nodig in je routine:

  • Een cleanser of reinigingslotion om de huid te reinigen
  • Een toner om te verzachten en de restjes van je cleanser en eventuele make-up te verwijderen
  • Een milde dagcrème of olie die niet te vet is.
  • Een exfoliant op basis van salicylzuur (we lichten verderop toe wat dat is)
  • Een product om puistjes plaatselijk mee te behandelen of aan te stippen. Dat kan bijvoorbeeld een klei, olie of speciale stick zijn.

Welke merken hebben geschikte producten voor een onzuivere huid?

Welke reiniger en toner kies je dan bijvoorbeeld? Welke zijn er dan eigenlijk goed? In elk geval is het belangrijk dat producten voor de huid met puistjes, geen parfum en alcohol bevatten. Niet elk merk heeft zulke producten. Bij de volgende merken kan je goed slagen voor de huid met acne of puistjes:

  • Biodermal
  • Clinique
  • Paula’s Choice
  • Uncover Skincare
  • Eucerin
  • Squalane (merk met adaptogene natuurlijke olie die geschikt is voor elk huidtype)

Deze merken hebben parfumvrije, milde producten voor de vettere huid. Hou er altijd rekening mee dat de ene onzuivere huid de andere niet is. Wat bij de één perfect werkt, werkt voor de ander niet altijd goed. Hou dus goed in de gaten hoe jouw huid reageert. Uitdrogen van de huid is bijvoorbeeld een signaal dat producten te heftig voor je zijn.

Belangrijk

Wat vaak gebeurt bij mensen met een onzuivere huid, is dat goede producten de puistjes de eerste weken erger maken. De verstoppingen van de poriën komen bij sommige mensen allemaal tegelijk omhoog. Dat is vervelend en kan in eerste instantie voor extra veel, en vurige puistjes zorgen. Dit voelt als een tegenvaller, maar is een kwestie van doorzetten. Vaak komt er na een paar weken geduld een rustige huid voor in de plaats, en ga je er flink op vooruit.
Als je huid ook uitdroogt of brandt, betekent dit waarschijnlijk wél dat de producten irriteren. In dat geval kan je beter stoppen. Dit geldt ook als je na een maand geen verbetering ziet.

KRIJGEN MANNEN VAKER PUISTJES OP DE RUG?

Hoewel zowel mannen als vrouwen rugacne kunnen krijgen, hebben mannen er meer kans op dan vrouwen. Een belangrijke factor is dat mannen een hoger testosteronniveau hebben, een hormoon dat onder andere kan leiden tot een verhoogde talgproductie, waardoor de poriën verstopt raken.

Puistjes op de rug zijn meestal geen symptoom van een onderliggende gezondheidstoestand. In sommige gevallen kunnen ze echter wel een teken zijn van een hormonale onbalans of een andere medische aandoening. Bijvoorbeeld, puistjes op de rug kunnen voorkomen bij vrouwen met de diagnose polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een hormonale stoornis die acne kan veroorzaken.

Ook medicijnen kunnen leiden tot puistjes op de rug. Sommige medicijnen tegen depressie kunnen bijvoorbeeld acne veroorzaken als bijwerking. Als je puistjes opmerkt nadat je met een nieuwe medicatie bent begonnen, is het verstandig om ze in de gaten te houden. Raadpleeg een arts als ze aanhouden.

ZIJN PUISTJES OP DE RUG ALTIJD ACNE?

Puistjes op de rug zijn niet noodzakelijk een symptoom van acne. Ze kunnen ook verschijnen als gevolg van andere veel voorkomende huidaandoeningen, zoals:

1. Warmte-uitslag: dit ontstaat wanneer zweet in de zweetkanalen wordt opgesloten, wat kleine puistjes of rode bultjes veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal vanzelf zodra de huid de kans krijgt om af te koelen.

2. Allergische reacties: voedingsintoleranties, zoals intoleranties voor zuivelproducten of gluten, kunnen bij sommige mensen leiden tot puistjes op de rug. Andere voedingsfactoren, zoals een hoge inname van suiker, verwerkt vlees, hoog glycemisch voedsel en fastfood, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes op de rug.

3. Folliculitis: dit is een ontsteking van de haarzakjes, die kan leiden tot clusters van kleine rode bultjes die zich rond het haarzakje vormen.

Tot slot

Als je er geen last van hebt, dan kun je acne, puistje en mee-eters het best met rust laten tot ze vanzelf genezen of openspringen. Wil je een puistje per se verwijderen, ontsmet dan een naaldje, prik heel voorzichtig in het witte kopje en laat de pus eruit lopen. Laat het wondje verder met rust, dan zal het vanzelf genezen. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan leiden tot hevige huidinfecties.

Er zijn allerlei gekke middeltjes waarvan wordt beweerd dat ze puistjes op wonderbaarlijke wijze kunnen doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn slakkenslijm (allantoïne) zinkzalf, tandpasta, aardappelsap, yoghurt, bessenjam, maïzena en zelfs DDD zeep! Je moet ze echter niet op je huid smeren! Ze drogen de huid namelijk uit, maken deze extra vet, irriteren de reeds geïnfecteerde huid of verstoren de vochtbalans!

Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen tot weken, dus smeer er nooit zomaar iets op. Wanneer je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan liever raad bij je huisarts. In dit artikel kun je terecht voor een 3-stappenplan om acne te behandelen…

Heb jij aanvullende tips tegen acne of heb je een vraag of opmerking over de behandeling van puistjes en mee-eters? Laat dan hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen

De Gevolgen van Emotionele verwaarlozing in de Kindertijd

Liefde op het Eerste Gezicht: 15x Tekenen

Wat iedereen moet weten over Letselschadeclaims

36 Reacties

Top artikel! Eindelijk eens iets to the point. Voor mensen met ernstige acne werken al die huis tuin en keukentips nu eenmaal niet. Ik gebruik zelf crème op basis van vitamine A zuur. Ben er super blij mee en heb zelfs gemerkt dat het mijn rimpels verminderd. Is echt een aanrader voor iedereen!

Ik ben 22 en heb nog net zo veel last van puistjes als in mijn pubertijd. Ik kan het niet laten om ze uit te drukken. Vooral de steenpuisten op mijn rug, want die zijn soms erg pijnlijk. Ik ben erfelijk belast, mijn vader had het vroeger heel erg en mijn broertje kan niet zonder antibiotica. Ik heb geen zin om aan de antibiotica te zitten. Mijn oma gaf me de tip om biergisttabletten te slikken. Ze had last van zwerende wonden en de tabletten hielpen erg goed. Ze schijnen wel erg vies te smaken. Binnenkort ga ik het proberen. Overigens drink ik al twee jaar veel water, maar dat helpt niet.

HOE KUN JE VAN PUISTJES OP DE RUG AFKOMEN?

1. Houd je huid schoon: naast het voorkomen van het ontstaan van puistjes op de rug, is het schoonhouden van je huid ook een remedie. Zorg er echter voor dat je niet te hard schrobt.

2. Was regelmatig je lakens en handdoeken: dit zal helpen om een ophoping van bacteriën te vermijden.

3. Krab of knijp je puistjes niet: hierdoor zal de verschijning van puistjes verergeren, kan het pimple met bacteriën besmet raken en kan het na verloop van tijd ook littekens veroorzaken.

4. Kies voor een dunne, matterende zonnebrandcrème: dikkere lichaamszonnebrandcrèmes kunnen de poriën verder verstoppen, dus het gebruik van een dunne zonnebrandcrème op aangetaste gebieden zal helpen om dit risico te minimaliseren. De NIVEA SUN UV Gezicht Shine Control SPF30 50ML is, hoewel bedoeld voor het gezicht, hier een ideale keuze omdat de lichte formule effectieve en directe UV-bescherming biedt terwijl het teveel aan olie van het huidoppervlak wordt geabsorbeerd.

5. Gebruik een plekbehandeling: als je een klein aantal puistjes behandelt, kun je een plekbehandeling gebruiken die Benzoylperoxide of salicylzuur bevat, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de poriën schoon te houden.

6. Topische behandelingen: afhankelijk van het aantal puistjes kun je kiezen voor een vrij verkrijgbare topische behandeling. Deze bevatten meestal de hierboven genoemde ingrediënten in combinatie met AHA's, die effectief kunnen zijn bij het behandelen van symptomen van rugacne.

7. Orale behandelingen: een orale behandeling kan kosteneffectiever zijn als een groot deel van de huid is aangetast. Bij het overwegen van deze optie is het het beste om eerst een dermatoloog te raadplegen, zodat zij het meest geschikte behandeling voor je kunnen aanbevelen en voorschrijven.

8. Raadpleeg een dermatoloog: als je puistjes aanhouden en je je zorgen maakt over littekens, praat dan met een dermatoloog. Zij kunnen beoordelen of je een onderliggende aandoening hebt en advies geven over verdere behandeling.

Hoe ontstaat acne, mee-eters of puistjes?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15- en 18-jarige leeftijd. Gedurende de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze puberale hormoontoename leidt tot grotere talgklieren en verhoogde talgproductie. Het overschot aan gedroogde talg – in combinatie met hoorn, huidschilfers en bacteriën – doet de poriën verstoppen. De poriën zijn namelijk de uitgangen van de talgklier-follikels.

Talgklieren die verstopt zijn door ophoping van talg en huidcellen noemen we mee-eters. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!