Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

De relatie tussen puistjes en voeding

Tot slot

Als je er geen last van hebt, dan kun je acne, puistje en mee-eters het best met rust laten tot ze vanzelf genezen of openspringen. Wil je een puistje per se verwijderen, ontsmet dan een naaldje, prik heel voorzichtig in het witte kopje en laat de pus eruit lopen. Laat het wondje verder met rust, dan zal het vanzelf genezen. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan leiden tot hevige huidinfecties.

Er zijn allerlei gekke middeltjes waarvan wordt beweerd dat ze puistjes op wonderbaarlijke wijze kunnen doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn slakkenslijm (allantoïne) zinkzalf, tandpasta, aardappelsap, yoghurt, bessenjam, maïzena en zelfs DDD zeep! Je moet ze echter niet op je huid smeren! Ze drogen de huid namelijk uit, maken deze extra vet, irriteren de reeds geïnfecteerde huid of verstoren de vochtbalans!

Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen tot weken, dus smeer er nooit zomaar iets op. Wanneer je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan liever raad bij je huisarts. In dit artikel kun je terecht voor een 3-stappenplan om acne te behandelen…

Heb jij aanvullende tips tegen acne of heb je een vraag of opmerking over de behandeling van puistjes en mee-eters? Laat dan hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen

De Gevolgen van Emotionele verwaarlozing in de Kindertijd

Liefde op het Eerste Gezicht: 15x Tekenen

Wat iedereen moet weten over Letselschadeclaims

36 Reacties

Top artikel! Eindelijk eens iets to the point. Voor mensen met ernstige acne werken al die huis tuin en keukentips nu eenmaal niet. Ik gebruik zelf crème op basis van vitamine A zuur. Ben er super blij mee en heb zelfs gemerkt dat het mijn rimpels verminderd. Is echt een aanrader voor iedereen!

Ik ben 22 en heb nog net zo veel last van puistjes als in mijn pubertijd. Ik kan het niet laten om ze uit te drukken. Vooral de steenpuisten op mijn rug, want die zijn soms erg pijnlijk. Ik ben erfelijk belast, mijn vader had het vroeger heel erg en mijn broertje kan niet zonder antibiotica. Ik heb geen zin om aan de antibiotica te zitten. Mijn oma gaf me de tip om biergisttabletten te slikken. Ze had last van zwerende wonden en de tabletten hielpen erg goed. Ze schijnen wel erg vies te smaken. Binnenkort ga ik het proberen. Overigens drink ik al twee jaar veel water, maar dat helpt niet.

Tips voor puistjes op je lichaam

We hebben het tot nu toe vooral over puistjes in je gezicht gehad. Toch komen ze bij veel mensen ook op de rest van het lichaam voor, zoals op de rug, schouders en soms zelfs op de billen en bovenbenen.
Puistjes op je lichaam zijn in die zin minder vervelend, dat je ze wat makkelijker kan verbergen. Wel zijn ze vaak hardnekkiger. Dat heeft met name te maken met het dragen van je kleding, want dat zorgt voor warmte en wrijving op de huid. Puistjes blijven daardoor makkelijker geïrriteerd en verdwijnen minder snel.
Wat kan je doen tegen puistjes op je lichaam:

Puistjes en mee-eters komen bij veel mensen voor op het voorhoofd. Bij veel mensen is de huid daar wat vetter. Puistjes ontstaan er daardoor sneller. Je kan hiervoor gewoon de tips gebruiken die we al eerder in deze blog genoemd hebben.
Bij een aantal mensen zijn puistjes op het voorhoofd niet de standaard puistjes of mee-eters, maar gistpuistjes. Gistpuistjes zijn vaak niet erg opvallend. Bij veel mensen zijn ze niet rood, geïrriteerd of pijnlijk. Wel kunnen ze soms jeuken. De één heeft meer aanleg voor gistpuistjes op het voorhoofd dan de ander.
Wat kan je doen tegen (gist) puistjes op je voorhoofd:

  • een exfoliant gebruiken zodat de poriën goed gereinigd worden. Dit helpt bij veel mensen al goed.
  • gebruik geen vette crèmes op je voorhoofd
  • als je erg hardnekkig last hebt van gistpuistjes, kan je naar de huisarts gaan. Deze kan een crème voorschrijven met ketoconazol of seleensulfide.

Puistjes op je hoofd

Puistjes bovenop je hoofd zijn vaak niet hetzelfde als de acne puistjes die het meest voorkomen. Op je hoofd kunnen puistjes lastig te bestrijden zijn, vanwege je haar.
Puistjes op het hoofd hebben vrijwel altijd een bacterie of schimmel als oorzaak. Het is aan te raden om hiervoor naar de huisarts te gaan, omdat er mogelijk anti-schimmel of antibacteriële medicatie nodig is.
Puistjes op je hoofd kunnen ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor cosmetica. Ben je een nieuw product gaan gebruiken en is het probleem daarna ontstaan, dan zou je kunnen kijken wat er gebeurt als je het desbetreffende product weglaat.

Puistjes en voeding

In de Verenigde Staten vormde een advies over voeding vóór 1960 een belangrijk onderdeel van de behandeling van acne. Aangeraden werd om geen chocolade, vet, zoetigheid en koolzuurhoudende dranken te gebruiken.

In 1969 en 1971 werden resultaten van twee studies gepubliceerd die juist aantoonden dat voeding niet gerelateerd was acne, waardoor behandeladviezen weer veranderden. Op beide studies is echter behoorlijk wat aan te merken.

In de eerste studie werd naar het effect van chocolade gekeken. De helft van de proefpersonen at elke dag een reep met chocolade, terwijl de andere helft een reep kreeg zonder chocolade. Dat er uiteindelijk geen verschil werd gevonden in acneklachten tussen de groepen, kan gelegen hebben aan het feit dat de reep zonder chocolade evenveel suiker en vet bevatte als de reep met chocolade. Ook duurde de testperiode kort: te kort voor het ontstaan van mee-eters op de huid.

In de tweede studie werd gekeken naar de invloed van het gebruik van chocolade, melk, geroosterde pinda’s of cola. Ook nu werd geen relatie gevonden met acne. Maar doordat er maar een kleine groep proefpersonen werd gevolgd, lijken deze resultaten minder betrouwbaar.


Er lijkt een relatie tussen melkdrinken en puistjes

In het onderzoek naar de invloed van voeding op puistjes is vaak gekeken naar het effect van zuivelproducten. Het lijkt er inderdaad op dat er een relatie is tussen acneklachten en het drinken van melk.

Opvallend was dat alleen magere melk geassocieerd was met acne, maar niet halfvolle of volle melk. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat magere melk minder oestrogeen bevat, een hormoon dat acne vermindert.

Maar ook deze studie heeft wel een aantal tekortkomingen. Voor de deelnemers aan het onderzoek is het natuurlijk lastig om zich de hoeveelheid melk die werd gedronken tijdens de schooltijd nog heel precies te herinneren. Daarnaast kregen patiënten met acne vroeger het advies om geen frisdrank te drinken. Dit zou de acne namelijk verergeren, zo werd gedacht. Als deze vrouwen inderdaad frisdranken hebben vermeden, dan was het gebruik van melk onder deze groep meer waarschijnlijk. Deze vrouwen zouden dan juist meer melk hebben gedronken als gevolg van acne.

Meer 'snelle' suikers
in dieet van
mensen met acne

Welke rol speelt voeding bij acne? Daarnaar is al heel veel onderzoek gedaan. Vooral naar het effect van suiker op (de vorming van) puistjes. In deze studie is gekeken naar het dieet van mensen mét en zonder acneklachten. Is er verschil?


Puistjes, groot probleem in het Westen

Er is om die reden al vaak gekeken naar de mogelijke relatie tussen acne en (snelle) koolhydraten in onze voeding. Niet al die onderzoeken zijn even goed opgezet. In deze studie onder een groep New Yorkers is gekeken naar het verschil tussen de glycemische lading van het dieet van mensen mét en mensen zonder acne.


Wat is eigenlijk glycemische lading

Wat is nu eigenlijk glycemische index (GI) en waar staat glycemische lading (GL) voor? De GI van een voedingsmiddel zegt iets over de snelheid waarmee de suikerspiegel stijgt, en de snelheid van koolhydraatomzetting. De GL geeft een meer volledig beeld. Deze waarde zegt ook iets over de GI van een product, maar houdt daarbij rekening met de portiegrootte. Een hapje witte pasta heeft namelijk niet hetzelfde effect als twee volle borden.


Acne en de rol van hormonen

Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder een verhoogde talgproductie, verstopte poriën en een ontstekingsreactie in de talgklieren en haarfollikels. Mannelijke geslachtshormonen (androgenen) en verschillende andere hormoonstoffen als insuline en insuline-achtige groeifactor (IGF-I) stimuleren bijvoorbeeld de talgproductie. Ook het zogeheten IGF-bindende proteïne (IGFBP-3) en het sekshormoon bindende globuline (SHBG) dragen bij aan acne door de groeistimulatie van keratinocyten en talgklieren.


Dieet van jonge mensen mét en zonder puistjes: is er verschil?

In het onderzoek werden in totaal werden 64 mensen uit New York met een gemiddelde leeftijd van rond de 22 jaar onderzocht. De helft van de groep had matige tot ernstige acneklachten, de andere groep van 32 mensen had geen last van puistjes. De deelnemers moesten gedurende vijf dagen volgens specifieke (meet)methoden hun dieet bijhouden. Gevraagd werd om zo min mogelijk af te wijken van de normale eetgewoonten.
Er werden niet alleen metingen gedaan aan de huid. Ook werden op twee momenten in het onderzoek bloedsamples genomen om verschillende biologische factoren te kunnen meten die een rol spelen bij acne. Waaronder de glucosewaarden, de hoeveelheid insuline, insuline-achtige groeifactor (IGF), IGFB-3 en de concentratie SHBG. Er werden verder nog ‘algemene’ metingen gedaan aan de bouw van het lichaam (lengte, gewicht, BMI, tailleomvang). Ook werd onderzocht op welke manier de deelnemers keken naar voeding en acne, welke (verkeerde) aannames spelen er? Ten slotte werd de kwaliteit van leven in kaart gebracht van beide groepen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!