Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes bij een kind van 7 jaar - Oorzaken en Behandeling

Tip 2. Laat de huid van je kind wennen aan een nieuw product

Iedere huid is anders, en wat de huid van jouw kind irriteert is heel persoonlijk. Laat je zoon of dochter daarom een nieuw product altijd uitproberen op de binnenkant van de elleboog. Smeer een week of twee wat op die plek. Gebeurt er niks? Dan kun je het veilig op je gezicht smeren.

Laat vervolgens je gezichtshuid ook wennen: gebruik je nieuwe skincare eerst een paar keer per week. Gaat dat goed? Breid het dan uit naar dagelijks gebruik. Ontstaat er uitslag, jeuk, roodheid of zwelling? Dat is een duidelijk signaal: niet geschikt voor jouw huid. Stoppen dus.

Signalen dat de huid van je kind het niet trekt

Start je kind met een nieuw huidproduct en ontstaan onderstaande klachten? Stop dan!

> Uitslag, jeuk, roodheid of zwelling

> Een droge, trekkerige huid

> Ineens wordt de huid vettig

> Een uitbraak van puistjes

> Huid die onrustig wordt én blijft. Soms zijn (meer) puistjes een goed teken. Dan is er sprake van purging. Alle onzuiverheden die verstopt zaten in de huid, komen allemaal tegelijkertijd omhoog. De huid wordt daarna juist mooier. Maar dat moet na twee maanden wel echt gebeurd zijn. Hier lees je meer over purging.

Tip 8. Dit werkt wel tegen puistjes

Heeft je kind of tiener alleen wat onzuiverheden? Laat dan de reguliere middeltjes tegen puistjes uit de drogist lekker staan (toners met uitdrogende alcohol, zwarte maskertjes . ). Die zijn allesbehalve geschikt: veel te agressief. Wat wel werkt tegen puistjes bij kinderen? Dagelijks reinigen met een milde cleanser. Doe dat in ieder geval voor het slapengaan. En het liefst ook in de ochtend.

Heeft de huid van je kind meer nodig dan alleen reinigen? Dan kan mijn Exfoliant met salicylzuur een goede optie zijn. Die zorgt ervoor dat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen.

Behalve mijn Exfoliant met salicylzuur, kan je kind ook mijn Azelaic Acid Serum proberen. Dit serum heb ik speciaal ontwikkeld voor de onrustige huid met roodheid, bultjes en puistjes. Het kalmeert en zuivert de huid en kan deze zo al snel weer egaal en stralend maken. Het Azelaic Acid Serum en de Exfoliant mogen ook allebei gebruikt worden in de huidverzorgingsroutine.

Laat je kind beide producten wel heel rustig opbouwen, want de werkzame stoffen kunnen in het begin iets te veel voor de huid zijn. Begin eerst met het opbouwen van de Exfoliant. Breng dit product eerst om de dag aan, als dat goed gaat, dan kan je kind in de week erna de Exfoliant elke avond aanbrengen. Daarna kan het Azelaic Acid Serum op dezelfde manier toegevoegd worden aan de routine. Dat gebruik je in de ochtend.

Zie je na een week of 6 tot 8 geen verbetering? Of wordt de acne erger? Schakel dan hulp in: van een huidtherapeut, huisarts of dermatoloog.

Even rechtzetten: 5 misverstanden bij puistjes

> Acne komt door slechte hygiëne: niet waar.

> Tandpasta droogt puistjes uit

> Veel zweten zorgt voor acne

> Puistjes met een witte kop kun je best uitknijpen

Hoe kan ik jeugdpuistjes bestrijden?

Het is allereerst belangrijk om je huid goed te verzorgen. Zeker pubers zijn in het begin nalatig, terwijl zij juist een goede huidverzorging nodig hebben.

Breng jezelf op de hoogte over hoe je acne het best kunt voorkomen. Een aantal belangrijke zaken zijn het schoon houden van je gezicht door vuil te vermijden (bijvoorbeeld van vieze vingers) en puistjes niet uit te knijpen.

Jeugdpuistjes behandelen voor meisjes

Meisjes moeten oppassen met het dragen van make-up. Te veel (of soms zelfs een beetje) make-up kan er juist voor zorgen dat je poriën sneller verstopt raken en jeugdpuistjes een kans krijgen.

Een puber doet vaak waar hij/zij zin in heeft dus geen make-up dragen zal waarschijnlijk geen optie zijn. Probeer dan in ieder geval een make-up op waterbasis te gebruiken. Zorg ook dat je al je make-up verwijdert en je gezicht schoon maakt voordat je gaat slapen.

Jeugdpuistjes behandelen voor jongens

Jongens gebruiken over het algemeen veel gel, vet of wax om hun haar mooi te stijlen. Deze producten bevatten veel vettige stoffen die niet goed zijn voor de huid van een puber.

Gebruik daarom niet te veel gel en zorg dat het spul niet op je gezicht komt. Ook hier is het belangrijk om je haren goed uit te spoelen voor het slapen gaan, iets dat veel jongens vergeten!

Voel maar eens hoe vettig je kussen is s’Morgens, als je zonder je haren te spoelen naar bed bent gegaan. Een vettige plek waar bacteriën graag broeien!

Bekijk ook ons acne blog voor meer nuttige tips om jeugdpuistjes effectief te bestrijden.

Tip 7. Dé tip die je huid lang jong houdt: smeer een hoge SPF

Een van de huidverzorgingstips die je vaak terugvindt op sociale media: smeer je elke dag in met een hoge SPF. En daar ben ik wél heel blij mee, want je voorkomt er zoveel ellende mee. Zoals huidkanker en ‘gewone’ verouderingsverschijnselen, als pigmentvlekken, verslapte huid en rimpels.

Kind met puistjes? Liever niet afwachten

Ruim 9 op de 10 pubers te maken krijgt met acne. En steeds meer kinderen tussen 7 en 12 ook. Uit mijn eigen onderzoek weet ik dat ouders niet altijd weten wat ze moeten doen als hun kind last krijgt van puistjes. Het gebeurt daardoor regelmatig dat (ouders van) pubers niets doen tegen lichte acne. Tot die ernstige vormen aanneemt. En dat is een gemiste kans! Als je op tijd gericht actie onderneemt, bespaar je je kind een hoop ellende en mogelijk blijvende littekens. Lang niet altijd is daar medicatie voor nodig. Er zijn meer mogelijkheden om puistjes te behandelen.

Baby acne behandeling

De puistjes zijn volkomen onschuldig. Toch vinden veel ouders ze niet bepaald mooi. Tegen baby acne kan je alleen niets doen. Maar wees gerust: in veruit de meeste gevallen verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf.

Zien de puistjes er anders uit dan ‘gewone’ (jeugd)puistjes en zitten ze ook in de hals en op de schouders (of over het hele lichaam)? Dan is er mogelijk sprake van een ander soort baby acne, namelijk erythema neonatorum toxicum (ENT). ENT is te herkennen aan de lichtgele of witte bultjes die vast aanvoelen. Het is, net als de ‘gewone’ baby acne, onschuldig.

De precieze oorzaak van ENT is niet bekend. Wel staat vast dat het niet wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde soort babyolie of -crème of (borst)voeding. In veruit de meeste gevallen hoeft er niets tegen ENT te worden gedaan en verdwijnt het binnen een week vanzelf. Heel soms houdt ENT enkele maanden aan. Ook dan is er niks aan de hand.

Wie zijn vatbaar voor puisten op de billen?

Puisten zijn geneigd eerder voor te komen op plekken waar veel haarzakjes zitten. Naast het gezicht zijn de billen een van de plekken met veel haarzakjes. Mensen met veel haarbegroeiing op hun billen hebben daarom vaker en meer last van pukkels op deze plek.

Volwassenen
Zowel mannen als vrouwen van jong tot oud kunnen dus last hebben van een pukkel op hun bil. De hevigheid wisselt van een enkele puist tot veel (ontstoken) puisten.

Jongeren
Bij jongeren komen de pukkels meestal rond dezelfde periode als waarin ze last hebben van jeugdpuistjes, alhoewel dit geen relatie tot elkaar heeft.

Kinderen en baby’s
Ook bij kinderen en baby’s komen de pukkels op de billen voor. Dit gaat na verloop van tijd meestal vanzelf weg.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!