Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes op armen en benen - Oorzaken, Behandelingen en Preventie

Puistjes bij baby’s

Puistjes en blaasjes komen bij pasgeboren baby’s regelmatig voor. Er zijn verschillende aandoeningen die deze huidafwijkingen kunnen veroorzaken. Sommige zijn heel zeldzaam, terwijl anderen weer heel vaak voorkomen. In deze folder zullen de vijf belangrijkste oorzaken van puistjes en blaasjes bij de pasgeboren baby worden besproken die niet door infecties worden veroorzaakt.

Borelingboutons komen heel veel voor: ongeveer de helft van alle pasgeborenen ontwikkelt ze. De huidafwijkingen ontstaan in de regel in de eerste week na de geboorte. Het zijn 1 tot 3 mm grote wit-gele puistjes op een rode bodem . Sommige plekken komen in de ontwikkeling overigens niet verder dan een rood vlekje . Ze kunnen voorkomen op de romp, het gelaat en aan de armen en benen, maar er is een duidelijke voorkeur voor de romp. Aan de handpalmen en voetzolen komen ze niet voor.
Soms ontwikkelt de baby maar enkele borelingboutons, maar er kunnen velden van wel honderden puistjes ontstaan.
De oorzaak van borelingboutons is onbekend.
De huidafwijkingen geven weinig tot geen klachten, verdwijnen vanzelf binnen 10 dagen en behandeling is daarom niet nodig.

De symptomen van keratosis pilaris

Deze huidaandoening veroorzaakt minuscule (volstrekt onschuldige) bultjes op de huid die lijken op kippenvel (als in, wanneer je het koud hebt) of kleine pukkeltjes. Zoals eerder aangestipt, het heeft helemaal niks te maken het acne. Het zijn geen puistjes, maar kleine plugs van dode huidcellen in je haarfollikels. Deze bultjes verschijnen meestal op de bovenarmen, voorkant van de dijen (benen) of (maar dat is meestal het geval bij kinderen) op de wangen. De aandoening zelf is onschuldig, maar het kan gepaard gaan met droogte of jeuk dat als onplezierig kan worden ervaren. Het kan zijn dat je symptomen verergeren in de winter wanneer de lucht droger is of wanneer je meer lange, hete douches neemt die je huid ook uitdrogen.

Helaas is keratosis pilaris een chronische conditie, dus er bestaat niet zoiets als volledige genezing. Wel kan het zichtbaar verminderen met de juiste behandeling. Heb je op dit moment last van keratosis pilaris dan kun je het volgende doen om het onder controle te houden en optisch te verbeteren: exfoliëren (ookwel peelen, het verwijderen van dode huidcellen) en hydrateren. Maar wees voorzichtig, want je wil in dit geval ook niet overexfoliëren. Of je nu een scrubhandschoen gebruikt met wat bruine suiker uit je keukenkastje of een exfoliërend product met bijvoorbeeld melkzuur of glycolzuur om dode huidschilfers te verwijderen, beperk die handeling tot één of twee keer per week. Breng na een scrub een vochtinbrengende crème aan die melkzuur, salicylzuur of glycolzuur bevat. Hiermee exfolieer je de huid ook oppervlakkig. Keratosis pilaris op je lichaam is te behandelen met een rijke, boterachtige en intensief vochtinbrengende crème, maar voor bultjes in het gezicht kun je het beste een lichtere, vochtinbrengende crème gebruiken. Ook kies je liever voor een crème of zalf dan een lotion, omdat deze vocht effectiever in de huid verzegelen. Denk dus aan moisturizers met ureum of melkzuur met een extra dikke textuur die tegelijkertijd op milde wijze exfoliëren. Het beste moment om je huid te moisturizen is na een douche of bad als je huid nog vochtig is (maar niet druipend nat). Met een dikke crème verzegel je het vocht in de huid. Het liefst hydrateer je het lichaam driemaal daags met crème. Met een genereus hydratatie- en exfolieerplan zoals deze zien de meeste mensen met keratosis pilaris enige verbetering. Het beste kun je ook om advies vragen bij een dermatoloog. Een expert kan eventueel chemische peelings, korte kuren met lokale steroïden, laserbehandelingen of microdermabrasie aanbevelen.

Wat kun je nog doen om 'kippenvel' te behandelen?

Probeer verschillende manieren uit om keratosis pilaris te behandelen om te weten wat voor jou wel en niet werkt. Bij heel wat mensen met keratosis pilaris bleek het volgende te helpen:

Sauna's en stoombaden maken de huid zachter waardoor dode cellen gemakkelijker worden verwijderd.

Zacht scrubben helpt bij keratosis pilaris

Een gezond dieet bevordert ook de gezondheid van de huid

Huid scrubben met zeezout
Zacht scrubben verwijdert dode huidlagen en kan de algemene conditie van de huid verbeteren. Maar scrubs – vooral voor het gezicht – moeten spaarzaam en niet te vaak worden gebruikt om de gevoelige huid niet te irriteren of de toestand nog erger te maken.

Voeding en keratosis pilaris
Mensen die last hebben van keratosis pilaris moeten zeker gezond eten. Het kan ook helpen voedsel te vermijden dat allergieën uitlokt, zoals gluten, of jezelf professioneel op allergieën te laten testen om uit te zoeken of er dingen zijn die je niet verdraagt.

Je moet ook zeker twee liter water per dag drinken en ongezonde suikerhoudende en bruisende dranken vermijden.

Hoewel er geen bekende remedie is voor keratosis pilaris, zal een goede huidverzorgingsroutine en regelmatige hydratatie met een ureumrijk product zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea de tekenen verlichten en de huid zachter maken.

Gerelateerde producten

Voor het reinigen van de droge en extreem droge huid

UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea

UreaRepair PLUS Body Crème 5% Urea

Extreem droge, ruwe, verdikte en schilferende plekken op de huid

UreaRepair PLUS 30% Urea Crème

UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea

Producten van Eucerin voor keratosis pilaris

Hoewel er nog geen middel is dat keratosis pilaris kan genezen, biedt Eucerin de UreaRepair PLUS producten verrijkt met Urea om onmiddellijke en langdurige verlichting van de symptomen van een zeer droge huid te bieden. De Eucerin UreaRepair PLUS 30% Urea Crème verzacht de ruwe en droge plekken en biedt uitstekende effectiviteit en huidverdraagzaamheid op extreme droge, ruwe plekken. Voor een zeer milde reiniger biedt Eucerin de UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea. Deze waslotion beschermt de huid tegen uitdrogen.

Inzicht in de oorzaken van een vochtarme huid voor het vinden van de juiste oplossing

Inzicht in de oorzaken van een extreem droge huid om zo de juiste oplossing te vinden

Leestijd: 14 min

Atopische Dermatitis komt niet alleen voor bij kinderen. Veel volwassenen hebben er ook last van.

Dagelijkse huidverzorging voor het lichaam – tips voor reiniging en verzorging om de lichaamshuid gezond te houden.

Folliculitis symptomen

De symptomen van folliculitis variëren per persoon. Net als de locatie van de ontsteking. Wel zijn er een aantal dingen die opvallen. Hieronder heb ik alle folliculitis symptomen op een rijtje gezet:

  • Ontsteking haarzakjes
  • Kleine rode bultjes
  • Jeukende pukkeltjes
  • Scheerirritatie bultjes
  • Puistjes achterkant nek
  • Pukkeltjes schaamstreek
  • Ingegroeide haren

Voorkeurslocaties van folliculitis zijn: ontstoken haarzakje lies, ontstoken haarzakjes hoofdhuid, ontstoken haarzakjes benen en ontstoken haarzakjes baardstreek.


Verschil folliculitis en acne

De huidaandoening folliculitis (linker foto) kan erg lijken op acne (rechter foto). Beide huidklachten zitten tenslotte vooral op plekken waar haren groeien en uiten zich als pukkeltjes en puistjes. Toch zijn er ook duidelijke verschillen tussen deze twee huidaandoeningen.

Je ziet bij folliculitis bijvoorbeeld geen mee-eters zitten, zoals bij acne wel het geval is. Daarnaast worden acne puistjes veroorzaakt door een verstopping en ontsteking van de talgklieren. Bij folliculitis gaat het om een ontsteking van de haarzakjes.


Verschil folliculitis en keratosis pilaris

Waar folliculitis (linker foto) ook erg op kan lijken is de huidaandoening keratosis pilaris (rechterfoto). Niet gek, want keratosis pilaris is een huidklacht waarbij er ook verstoppingen van de haarzakjes ontstaan. Alleen is hierbij (nog) geen sprake van een ontsteking. Hierdoor geeft keratosis pilaris over het algemeen ook geen jeuk of pijn en folliculitis wel. Daarnaast verschijnen er bij keratotis pilaris kleine rode puntjes in de huid. Een beetje vergelijkbaar met kippenvel. Bij folliculitis zijn het meer pukkeltjes en puistjes.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!