Blog

Puistjes op het Geslachtsdeel - Oorzaken, Behandeling en Preventie

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Iedereen draagt schimmels, gisten en bacteriën bij zich op de huid. Ze zitten dus ook op de geslachtsdelen. Deze organismen vormen de flora die de huid en slijmvliezen beschermen en gezond houden. Soms raakt de balans van de flora verstoord. Eén bepaalde schimmel-, gist- of bacteriesoort kan dan harder groeien dan de rest. Gebeurt dat op of rond de eikel, dan kun je balanitis, oftewel een ontstoken eikel krijgen.

Candida balanitis ontstaat als de gistsoort candida albicans gaat woekeren. Dat gebeurt gelukkig niet zomaar. De meest voorkomende oorzaken van een schimmelinfectie aan de penis zijn:

  • Een te grondige hygiëne. Wassen met zeep kan de huid van de eikel irriteren waardoor deze gevoeliger wordt voor een infectie.
  • Onvoldoende hygiëne. Achter de voorhuid verzamelen zich gedurende de dag vuil, zweet, bacteriën, gisten en schimmels. Spoel je dit niet regelmatig af, dan kunnen deze organismen gaan woekeren.
  • Een te nauwe voorhuid. Hierdoor kun je de eikel niet goed schoonspoelen.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Vooral antibiotica kunnen het ontstaan van schimmelinfecties in de hand werken.

Wat verandert er aan mijn lichaam?

In de puberteit ga je heel hard groeien. Meiden beginnen gemiddeld 2 jaar eerder met de puberteit dan jongens. Meiden vanaf ongeveer 10 en jongens ongeveer vanaf 12.

Meiden beginnen vanaf ongeveer hun 10e jaar borsten te krijgen, bredere heupen, haar op hun vulva, onder hun oksels en beenhaar. Ook worden de binnenste en buitenste vulvalippen groter en gaan ze menstrueren. Bovendien wordt de vagina groter en groeien de eierstokken. Meisjes kunnen iets bredere heupen krijgen en iets grotere billen.

Vulva: vaak wordt het vrouwelijk geslachtsdeel vagina genoemd. Maar dat klopt eigenlijk niet. De vagina is de opening die naar je baarmoeder leidt. De vulva is alles wat aan de buitenkant van het vrouwelijke geslachtsdeel zit (vulvalippen, topje van de clitoris, plasgaatje). Je kunt hier alles over lezen in het hoofdstuk vulva/vagina.

Als meiden borsten krijgen, wordt het weefsel onder de tepel dikker en de tepels worden iets groter. Dat kan gevoelig zijn en soms zelfs een beetje pijn doen. Het groeien gaat door tot ongeveer het 18e jaar. Dan pas hebben borsten hun definitieve vorm.

Borsten kunnen groot of klein zijn, laag of hoog hangen en naar buiten of naar binnen staan. Tepels kunnen uitsteken en groot zijn. Of juist plat of naar binnen getrokken. De ene borst kan groter zijn dan de andere. Ieder lichaam is anders. Alle soorten borsten zijn normaal en mooi.

Wil je zien hoe verschillend borsten eruit kunnen zien? Speel dan het Dubbelbloot-spel Borsten van Dokter Corrie. Luister hier naar de podcast van een meisje over het krijgen van borsten. Of kijk de uitzending Borsten van Dokter Corrie.

Als je borsten gaan groeien kun je ook een topje of bh gaan dragen als je dat fijn vindt. Een bh kan ondersteuning bieden zeker bij grote borsten. Je kunt ervoor kiezen om een bh met beugel te dragen of een bh zonder beugel . Deze fotostrip geeft je tips bij het kopen van een bh.

Puistjes op je kin? Oorzaak & bestrijden met 7 tips

Heb je weer zo’n vervelend puistje op je kin? Irritant! Waar komen die puistjes vandaan en hoe kom je er vanaf?

Puistjes op je kin ontstaan wanneer de poriën verstopt raken door overtollige olie en dode huidcellen. Deze pluggen, die vaak op de kin te vinden zijn, ontstaan uit klodders huid en olie die voorkomen dat dode huidcellen afschilferen.

Soms komen bacteriën die van nature op je huid leven achter deze verstoppingen terecht. Als de bacteriën in je porie groeien, veroorzaken ze de roodheid en ontsteking die typisch zijn voor puistjes. Afhankelijk van de hoeveelheid ontsteking en bacteriën kan je puistje een whitehead ontwikkelen of cystevormig worden.

Inhoud van dit artikel

Tussentijds vaginaal bloedverlies

Het is waarschijnlijk: Een hormonale schommeling.

Het is even schrikken: vaginaal bloedverlies ergens in het midden van je cyclus of na de seks. Gelukkig hoef je je meestal geen zorgen te maken bij een beetje spotting. Als de bloeding rondom je eisprong plaatsvindt heb je misschien te maken met een ovulatiebloeding. Als je na de seks last hebt van licht bloedverlies, dan kan er misschien een klein wondje ontstaan zijn in je vagina. Ook infecties zoals SOA's kunnen voor vaginaal bloedverlies zorgen. Laat je dan ook regelmatig testen als je onveilig seks hebt.

In zeldzame gevallen kan tussentijds bloedverlies een eerste symptoom zijn van vagina kanker. Wil je meer weten over de andere symptomen van vagina kanker? En misschien nog belangrijker: wanneer je aan de bel moet trekken? Lees hier dan ons interview met een gynaecoloog over vagina kanker.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!