Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Oorzaken en Behandeling van Huiduitslag bij Verkoudheid

Nadelen van antibiotica

Antibiotica kunnen de volgende nadelen hebben:

Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals:

  • misselijk zijn of diarree
  • jeukende vlekken op de huid

Antibiotica bestrijden ook de ‘goede’ bacteriën

Een nadeel van antibiotica is dat ze ook werken tegen bacteriën die je juist nodig hebt. Bijvoorbeeld bacteriën in je darmen die helpen met het verteren van eten. Als antibiotica ook deze ‘goede’ bacteriën bestrijden, krijgen ‘slechte’ bacteriën soms de kans om te groeien.

Een bacterie kan ongevoelig worden (resistent)

Als antibiotica vaak worden gebruikt, kan een bacterie resistent worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor deze antibiotica. Als je een ontsteking krijgt met zo’n ongevoelige bacterie, helpen deze antibiotica niet meer. Je zou daardoor erg ziek kunnen worden.
Soms helpen andere antibiotica nog wel.

Wanneer moet je de huisarts bellen als je antibiotica gebruikt?

De link tussen stress en onze huid

Om goed te kunnen onderzoeken hoe huiduitslag stress veroorzaakt, moeten we bekijken hoe ons brein onze huid beïnvloedt. Het mag inmiddels duidelijk zijn hoe stress huiduitslag kan veroorzaken of verergeren.

Daarnaast: heb je wel eens gemerkt dat je begon te blozen wanneer je je schaamde? Of dat je begint te zweten als je nerveus bent? Niet verrassend, want dit zijn typische acute stressreacties die je lichaam kan geven in bepaalde situaties.

Het pad tussen ons brein en onze huid

Het blijkt namelijk dat er een rechtstreekse letterlijke verbinding is – een soort pad – tussen de hersenen en de huid. Dit pad zorgt ervoor dat hormonen als cortisol en catecholaminen [2] worden aangemaakt, waarbij die laatste er voor zorgt dat immuuncellen vanuit de bloedbaan naar de huid worden gestuurd.

Schrik niet, maar zogenaamde ‘mestcellen’ reageren vervolgens via dat hersenpad op cortisol. Deze huidcellen zijn pro-ontstekingscellen die dus via hun reactie op cortisol bijdragen aan sommige huidaandoeningen, zoals jeukende uitslag.

Wanneer deze barrière is verstoord, kan dit zorgen voor een geïrriteerde huid of chronische huidaandoeningen als wondjes of de eerder genoemde psoriasis en eczeem. De huid is echt het eerste schild van je lichaam dus!

Misschien een technisch verhaal, maar hopelijk helpt het je beter te begrijpen hoe stress een factor kan zijn wanneer je last hebt van huiduitslag.

Welke soorten van huiduitslag zijn er?

Om te weten wat de link is tussen stress en huiduitslag, is het goed om te weten welke soorten huiduitslag er precies zijn. Verschillende soorten huiduitslag die in verband worden gebracht met stress zijn:

Rode bultjes en vlekken

Een van de meest voorkomende vormen: de rode plekken op je huid. Ontzettend vervelend, want het is het laatste wat je erbij wilt hebben wanneer je bijvoorbeeld op het punt staat een belangrijke presentatie te geven of op het punt staat de sollicitatiekamer in te lopen.

Het goede nieuws is: deze reactie is een acute huiduitslag en gaat vanzelf weer over wanneer de rust in je lichaam is teruggekeerd. Je lichaam heeft namelijk in een korte tijd een vergrote hoeveelheid histamine vrijgegeven, wat er voor zorgt dat je bloedvaten verwijden maar de wanden verdunnen.

Wederom eigenlijk gewoon een nuttig proces van je lichaam, omdat het schadelijke allergenen bestrijdt. In dit geval helaas met een vervelende bijwerking, namelijk de rode bultjes in bijvoorbeeld je gezicht of je nek.

Eczeem

Van eczeem heb je misschien wel eens vaker gehoord. Deze vorm van uitslag is een ontstekingsreactie die plaatsvindt in de bovenste lagen van de huid en is helaas chronisch(er) van aard. Stress kan ervoor zorgen dat de huidbarrière verstoord is, waardoor je zowel atopisch of seborroïsch eczeem kunt krijgen.

Atopisch eczeem

Zo’n vijf tot vijftien procent van de kinderen en slechts één tot drie procent van de volwassenen wordt geplaagd door deze vorm van eczeem. Atopisch eczeem is meestal erfelijk en kan zowel korter duren als chronisch zijn. De ernst ervan hangt vaak af van bepaalde bacteriën in het lichaam, en kinderen die deze vorm krijgen ontwikkelen daarnaast ook vaak bepaalde allergieën.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem die niet zo vaak voorkomt, namelijk bij ongeveer drie procent van de bevolking. Ook deze eczeem kan jeuken, maar niet zo erg als bij atopisch eczeem. Daarnaast ontstaat het pas na de puberteit, en komt het voornamelijk voor bij de haargrenzen, wenkbrauwen, lijntjes rondom de neus en in of achter de oren.

Huiduitslag bij hooikoorts

Hooikoorts kan ook huiduitslag veroorzaken. Deze uitslag duurt meestal slechts een paar dagen en komt elke keer dat je stuifmeel op je huid krijgt weer terug. Heb je langer last van huiduitslag, dan is de kans groter dat deze door bijvoorbeeld een voedselallergie veroorzaakt wordt. Een eenmalige reactie wordt eerder veroorzaakt door een virus dan door hooikoorts.

Hoe herken je hooikoorts en weet je zeker dat je niet verkouden bent? Bovengenoemde verschijnselen van hooikoorts zoals hoesten, benauwdheid, tranende ogen en een loopneus komen erg snel opzetten, terwijl dit bij een verkoudheid wat langzamer kan gaan. Je hebt vooral last van hooikoortsklachten op zonnige dagen tussen februari en oktober en de symptomen blijven aanhouden zolang de pollen in de lucht (of in je kleding, haar of beddengoed!) hangen – een verkoudheid duurt daarentegen meestal maar 1-2 weken.

Bronnen:

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!