Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Koemelkallergie zonder eczeem - Begrijpen en Herkennen

Op school

Vermoed je een koemelkallergie bij je kind? Hieronder staan de klachten die horen bij koemelkallergie. We raden je aan je zorgen met de huisarts of de consultatiebureauarts te bespreken. Deze kan gericht naar klachten en voedingspatroon vragen en zo nodig verder onderzoek laten doen.

Klachten bij koemelkallergie
De volgende klachten passen bij koemelkallergie:

Oorzaak: darmen onvolledig ontwikkeld

De darmen van baby’s zijn nog niet volledig ontwikkeld. De darmwand werkt eigenlijk als een soort filter. De filtergaatjes zijn bij baby’s nog vrij groot. Daarom kunnen wat grotere eiwitdeeltjes die darmwand passeren en in de bloedbaan terecht komen. Daar kunnen zij allergieën oproepen. Bij volledige rijping van de darmen verdraagt een kind deze eiwitten vaak wel. Het immuunsysteem is pas rond het vierde levensjaar volledig ontwikkeld.

Herken je de genoemde klachten? Dan is het aan te raden deze met je huisarts of consultatiebureau-arts te bespreken en uit te zoeken of het om een (koemelk)allergie gaat. Zij hebben afspraken gemaakt over hoe te handelen bij mogelijke voedselallergie. Zo kunnen zij tot de juiste diagnose komen. Deze afspraken hebben de consultatiebureauartsen vastgelegd in een soort stappenplan: De landelijke standaard voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid bij zuigelingen op het consultatiebureau. Ook de huisartsen hebben een dergelijke 'standaard’. 'Eenvoudige' voedselallergie kunnen ze goed begeleiden. Meer ernstige of uitgebreide voedselallergie niet. Dit kan alleen via het ziekenhuis door een arts met kennis van voedselallergie.
In het algemeen kan onderzoek naar koemelkallergie bestaan uit:

  • Vragen over het vóórkomen van allergische aandoeningen in de familie (familieanamnese),
  • Vragen over het dagelijkse voedingspatroon (voedingsanamnese).
  • Vragen over de ziektegeschiedenis (anamnese).
  • Lichamelijk onderzoek, afhankelijk van de klachten.
  • Een bloed- en/of huidtest, (via arts van het ziekenhuis).
  • Eliminatie/provocatietest. (weglaten en weer aanbieden van het verdachte allergeen).

Hoe vaak komt een koemelkallergie voor?

Als je honderd baby’s hebt, dan zullen één tot drie baby’s koemelkallergie hebben in Nederland. Daarmee is koemelkallergie de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s.

Als je atopie hebt in de familie dan heb je een hogere kans op koemelkallergie. Dus als je familie (atopisch) eczeem, hooikoorts, astma en/of een voedselallergie heeft, krijg je eerder koemelkallergie.

Als je denkt dat je kind een koemelkallergie heeft, overleg dan met jouw jeugdarts! Een paar stappen heb ik niet gedetailleerd beschreven omdat je hiervoor een arts erbij wil hebben.

Het onderstaand stappenplan kun je gebruiken om een idee te krijgen van wat er kan gebeuren. De grote lijnen zullen hetzelfde zijn.

1. Een koemelkvrij dieet gedurende vier weken.

Als je wilt weten of je baby koemelkallergie heeft, dan laat je de koemelk weg uit het drinken en eten. Dit betekent dus dat als moeder borstvoeding geeft, dat zij ook op een koemelkvrij dieet moet. Als je kindje kunstvoeding drinkt, dan neem je de koemelkvrije voeding. Dan kijk je of het beter gaat.

Let op: het kan zijn dat je kindje pas na drie tot vier weken zich beter voelt. Dat zie je vooral bij een ernstige koemelkallergie. Blijf dus in die vier weken doorgaan met de koemelkvrije voeding!

Kan ik hypoallergene (H.A.) kunstvoeding als koemelkvrije voeding gebruiken?

Nee. Ze zijn NIET geschikt voor een koemelkvrij dieet. Baby’s met een bewezen koemelkallergie hebben vaak nog last van klachten als ze hypoallergene kunstvoeding krijgen!

In de praktijk bestaat het natuurlijk dat sommige kinderen goed reageren op hypoallergene voeding. Echter, als dit al helpt bij je kind, dan noem je het geen koemelkallergie.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn mogelijk?

Wanneer één of beide ouders een atopische aanleg hebben is de kans vrij groot dat het kind ook atopisch is. Bij deze kinderen is er dus ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie. Door borstvoeding te geven gedurende de eerste 6 maanden wordt de kans op het ontwikkelen van allergie verkleind en wordt tevens het immuunsysteem positief beïnvloed en de rijping van het maagdarmkanaal gestimuleerd.
De meeste artsen menen dat het niet verstandig is om kinderen met atopie uit voorzorg bepaalde soorten voeding niet te geven. Door juist wél producten als koemelk aan het jonge kind aan te bieden krijgt het immuunsysteem van het kind de kans om tolerantie voor het allergeen op te bouwen: het afweersysteem leert als het ware omgaan met het voedingsproduct en zal dan geen heftige allergische reacties veroorzaken.
Bij kinderen bij wie een allergie voor koemelk is aangetoond en waarvan is aangetoond dat die aangetoonde allergie ook daadwerkelijk klachten geeft moet echter wel een koemelkvrij dieet worden gestart. Dit onder goede begeleiding van een diëtist of arts.

Bij zuigelingen met koemelkallergie of een verhoogd risico voor koemelkallergie is borstvoeding het beste.
Wanneer bij kinderen met een aangetoonde koemelkallergie borstvoeding geen optie (meer) is zijn er goede melkvervangers verkrijgbaar. De keuze voor een van deze producten maakt u samen met de behandelend arts.
Bij kinderen met koemelkallergie (of andere voedingsallergieën) is een goede begeleiding van een kinderarts en diëtist belangrijk. Bij vragen over het introduceren van voedingsmiddelen kunt u ook bij hen terecht. Bij eczeemklachten wordt ook de dermatoloog ingeschakeld voor optimale begeleiding.
Kinderen met een aanleg voor atopie maar bij wie géén koemelkallergie is aangetoond kunnen juist beter géén koemelkvrij dieet krijgen.
De meeste kinderen met een koemelkallergie op de jonge kinderleeftijd worden uiteindelijk tolerant voor koemelk en kunnen dan probleemloos koemelk drinken.

Waar let je op als jij en/of je kind een koemelkvrij dieet volgt?

Omdat deze webpagina anders te lang wordt, ben ik van plan om deze informatie op een andere pagina te zetten. Ik wil dan ook schrijven over de verschillende kunstvoedingen en tips geven bij het koemelkvrij borstvoeden. Waarschijnlijk zal dit in de toekomst volgen.

Dat kan! Negen van de tien kinderen zijn in hun derde levensjaar over de koemelkallergie heen gegroeid. Meestal is het voorbij als ze één jaar oud zijn.

Hoe kom je erachter of je kind genezen is?

Dit kun je ontdekken aan de hand van de open test.

  • een MILDE koemelkallergie heeft én….
  • negen tot twaalf maanden geleden de diagnose koemelkallergie heeft gekregen…

…dan kun je een open test thuis uitvoeren.

Doe de test voor de zekerheid op een dag waarop de huisarts of een andere hulpdienst bereikbaar is. Dat is dus op een normale werkdag.

Als je kind geen klachten meer krijgt, is ze over de koemelkallergie heen gegroeid!

Als je merkt dat je kind last krijgt, dan stop je direct met de test en ga je verder met het koemelkvrij dieet. Zo nodig kun je de open test elke negen tot twaalf maanden herhalen.

Het martiniziekenhuis heeft een mooie folder over deze test gemaakt.

Wanneer wil je hiervoor naar de kinderarts gaan?

  • een zeer ernstige allergische reactie op koemelk heeft doorgemaakt (anafylaxie),
  • astma kan hebben. Dit zijn dan ook de jonge kinderen die pufjes hebben.
  • gereageerd heeft op een beetje koemelk,
  • ernstige allergische reacties had op borstvoeding,
  • de allergische klachten steeds erger zijn geworden,
  • ouder dan 1 jaar is.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!